Lykkelig i par i ny bolig
Foto: iStock

Hvorfor kjøpe bolig som ikke er ferdig bygget?

Å kjøpe en bolig som ikke er ferdigstilt kan være skremmende, men til gjengjeld er fordelene mange. Her er syv gode grunner som du kanskje ikke visste om.

Tekst: Kristian Ekeland
Publisert: 19.2.2021

De beste fordelene ved å kjøpe ny bolig

Lite slår følelsen av å flytte inn i en splitter ny bolig. Ingen merker i veggene, ingen riper i parketten, alt er nymalt og lukter fresht! Å være den første eieren av noe er alltid spesielt.

Å kjøpe nytt gir ikke bare en god følelse, men er fornuftig av flere grunner:

1) Lavere kjøpsomkostninger

Når du kjøper en brukt selveierbolig må du betale dokumentavgift til staten på 2,5 % av hele kjøpesummen. Kjøper du derimot nytt, betaler du kun 2,5 % av tomteverdien, som vanligvis er langt lavere.

Priseksempel:

La oss si du har kjøpt en brukt selveierbolig på 85 kvm til 4 000 000 kr. Da må du betale 100 000 kr i dokumentavgift (2,5 % av 4 000 000 kr = 100 000 kr).

La oss derimot si at du kjøper en ny selveierbolig på 85 kvm, hvor din andel av tomteverdien er 500 000 kr. Da må du betale 12 500 kr i dokumentavgift (2,5 % av 500 000 kr = 12 500 kr).

I dette eksempelet sparer du altså 87 500 kr på å kjøpe nytt.

Med forkjøpsrett fra boligbyggelaget får du velge bolig før andre interesserte kjøpere.

2) Du får forkjøpsrett

Er du Bate-medlem, har du forkjøpsrett i alle nye boligprosjekter som Bate bygger eller tilbyr i samarbeid med andre utbyggere. Det betyr at du kan velge ut din favorittbolig før det ordinære salget starter.

Som Bate-medlem har du også forkjøpsrett på brukte boliger, men dette gjelder kun borettslagsboliger i såkalte "tilknyttede borettslag".

Les mer om forkjøpsretten her.

3) Du slipper å pusse opp

Kjøper du brukt bolig, må du regne med kostnader til oppussing og vedlikehold. Noen ganger kan det være vanskelig å avdekke hvor mye som må gjøres før du kjøper. Gjengangere er fukt, vannlekkasjer, råte, utdaterte pipeløp, og tak som må skiftes.

Kjøper du nytt, kan du være sikker på at alt som foreligger i og rundt boligen er av moderne kvalitet.

4) Høyere teknisk standard

Nye boliger bygges etter oppdaterte retningslinjer og krav til teknisk standard. Dette gir deg både økt trygghet, og lavere energikostnader.

I et nytt bygg vil du som regel få:

  • Smarte løsninger for energistyring og oppvarming, som senker utgiftene
  • Bedre isolasjon, som reduserer behovet for oppvarming
  • Et hjem som tilfredsstiller høyere krav til brannsikkerhet

Illustrasjonbilde av stue og kjøkken bolig
Virkelighetsnært: 3D-illustrasjon av stue i en prosjektert bolig.
Foto: Ensign

5) Skreddersy din nye bolig

Å kjøpe noe som ennå ikke er bygget, gir deg stor frihet til å sette ditt preg på boligen.

Du får mulighet til å påvirke farger, innredning og materialvalg - og i noen tilfeller også selve romløsningen. I et nytt boligprosjekt kan du med andre ord forme det perfekte hjemmet for deg.

NB! Husk at det settes frister for når ønsker om tilvalg må meldes inn. 

To illustrasjoner av samme kjøkken, men i ulike stiler
Samme stue, ulike valg. Når du kjøper nytt er lerretet ditt!


6) Kjøp til dagens pris - overta med framtidig verdi

Når du kjøper ny bolig, betaler du fast pris. Det vil ofte lønne seg å være tidlig ute, da prisene kan bli justert opp jo nærmere prosjektet nærmer seg innflytning. Idet du flytter inn, kan boligen din ha økt i verdi - uten at du trenger å betale noe ekstra.

Selve fastprisen er en fordel i seg selv. Den gir deg økonomisk forutsigbarhet, og du slipper påkjenningen av å stå i en budrunde.

7) Du har rett til å klage dersom du ikke er fornøyd

Ved kjøp av nybygg har du reklamasjonsrett på hele fem år, i henhold til Bustadoppføringslova. Oppdager du feil eller mangler, skal du kunne være trygg på at det blir håndtert i henhold til gjeldende lover og forskrifter.

Mann sitter i stue
Ja, men...?

Du tenker kanskje:

"Det er lenge til jeg får flytte inn"

Ja, det tar vanligvis halvannet til to år fra salget starter til du får flytte inn i prosjekterte boliger. Det gir deg til gjengjeld god tid til å planlegge, rydde og gjøre klart alt du trenger for å legge din nåværende bolig ut for salg.

"Jeg kjøper noe usett"

Det gjør du – men samtidig får du mange muligheter til å gjøre boligen til din egen gjennom tilvalg. I tillegg er dagens 3D-illustrasjoner av nye boligprosjekter meget realistiske, slik at du får et godt innblikk i hvordan ditt nye hjem vil se ut.

"Det er usikkerhet rundt når bygget vil stå ferdig"

Boligprosjekter er komplekse, og mange faktorer spiller inn når det gjelder innflyttingsdato. Det kan oppstå forsinkelser i byggingen, og planlagt innflytting kan bli forskjøvet.

Det er likevel greit å vite at dersom utbyggeren går over fristen som er avtalt i salgsavtalen, har du som kjøper i de fleste tilfeller rett på kompensasjon i form av dagbøter.

"Nye boliger er dyrere enn brukte"

Det er som regel dyrere å kjøpe nytt enn bruk, også når det gjelder bolig.

Kjøper du brukt, må du imidlertid regne med kostnader til oppussing og vedlikehold, samt høyere dokumentavgift, på toppen av kjøpssummen.

550 - et nytt leilighetsprosjekt i Bryne sentrum
Nye boligprosjekter å følge med på

Vi har mange spennende nye boliger på gang!

Se kommende prosjekter