eldre ektepar har byttet ut enebolig med leilighet
Foto: Marianne Helgesen/Elisabeth Tønnesen

– Dette skulle vi gjort for lenge siden

Etter 55 år i enebolig, startet Arnvid (82) og Solveig Brustveit (80) en ny epoke som leilighetseiere i Møllekvartalet i Sandnes. De angrer ikke, selv om én ting var vanskelig å gi slipp på.

Tekst: Kristian Ekeland
Publisert: 9.2.2022

Skuldrene er senket

Det pensjonerte ekteparet stortrives i sin splitter nye leilighet i fjerde etasje av den nybyggede bygården i Møllekvartalet. En lys og flott bolig på 80 kvm, med store vindusflater og romslig balkong har vært deres hjem de siste seks ukene.

Arnvid (82), som sitter godt tilbaketrukket i sofaen, lyser opp når han forteller om sitt nye liv i leilighet.

– Jeg slapper av på en helt annen måte enn jeg gjorde før. Mindre stress og vedlikehold. Her har jeg virkelig funnet roen, kommer det fra den engasjerte mannen.

Ekteparet Brustveit i Møllegård 1
Ekteparet Brustveit liker tilværelsen i leilighet.

Kona Solveig (80) står på kjøkkenet og klargjør rykende fersk kaffe. Hun er på bølgelengde med ektemannen.

– Vi har slått oss til ro med at dette er en ny epoke i livet vårt. Det er helt fantastisk å komme til en leilighet som er helt flunkende ny, hvor alt er på stell, forteller hun.

Ville ha nærhet til alt

Arnvid forteller at tankeprosessen rundt å bytte ut hus med leilighet startet for 3-4 år siden. Han var flytteklar, men Solveig var enda ikke helt overbevist.

– Vi hadde det jo så fint på Stangeland, hvor vi hadde bodd i selvbygget hus siden 1968.

Arnvid fikk etter hvert med seg kona på flytteplanene. Mindre vedlikehold, samt nærhet til alt fra butikker og kollektivtransport til rekreasjonsområder ble hovedargumentene for prøve noe annet.

Her har jeg virkelig funnet roen!
Arnvid Brustveit,
etter å ha byttet ut hus med leilighet

Da de begynte å sondere boligmarkedet, var det klinkende klart at de ønsket å kjøpe noe som var helt nytt. Et fåtall av de mange byggeprosjektene i Sandnes ble vurdert, men valget falt nokså raskt på Møllekvartalet.

Her fikk de nemlig alle sine ønsker oppfylt, og kan nå virkelig fokusere på å nyte livet fult ut.

Møllekvartalet
Nytt hjem: planen for et ferdig utbygget Møllekvartalet

– Vi er kjempefornøyde med alt fra boligens kvalitet til oppfølging underveis. I tillegg har vi prosjektkontoret til Møllekvartalet like over veien her, så avstanden er kort dersom vi lurer på noe, sier Arvid og ler mens han peker ut vinduet.

I leiligheten har de utsyn både mot Jærveien og den kommende Møllehagen, som blir et frodig fellesområde. Kvartalet ligger ved inngangen til sentrum, og Sandvedparken er bare noen steinkast unna.

Lyspære
Ledige leiligheter i Møllekvartalet per februar 2022:
  • I Møllegård 1 (Bygård): 1 ledig leilighet, innflytningsklar
  • I Mølletårnet: 14 ledige leiligheter, innflytningsklare
  • I Møllegård 2 (Bygård): 14 ledige leiligheter

Finn din leilighet her.

– Ikke vent for lenge

Mange eldre kvier seg for å flytte fra et stort hus til en mindre leilighet, noe som gjør at prosessen ofte utsettes. Ekteparet er derimot overrasket over hvor enkel overgangen har opplevdes.

– Ikke vent for lenge, er Arvids klare råd til eldre i samme livssituasjon.

– I årene før vi bestemte oss for å flytte, hadde flere bekjente allerede tatt steget med å selge eneboligen. De skrøt fælt av hvor mye lettere alt føltes i leilighet, og anbefalte det på det sterkeste.

vase i Møllegård 1
– Interiør og innredning etterlater jeg til kona, sier Arnvid.

– I ettertid må jeg innrømme at jeg tenker "dette skulle vi gjort for lenge siden". Når det er sagt, er vi strålende fornøyd med endelig å ha tatt steget, sier han.

Paret kjøpte leiligheten i Møllekvartalet omtrent to år før den var klar til innflytting.

– Vi fikk god tid til å mentalt forberede oss på å flytte. Dette har nok bidratt til at overgangen har blitt lettere.

Megleren ser klare tendenser

Espen Eide i Eie Eiendomsmegling har jobbet med å selge boliger i over 30 år. Han er klar på at det over tid har skjedd en utvikling i eldres flyttevaner.

– Min oppfatning er at langt flere eldre bytter ut hus med mer hensiktsmessige leiligheter i dag enn for 15 år siden, og de gjør det tidligere enn før, sier den erfarne megleren.

– Som Brustveit er inne på, så er nærhet til diverse fasiliteter, mindre vedlikehold og mange attraktive byggeprosjekter viktige drivere for denne utviklingen.

Eiendomsmegler Espen Eide i Eie ser at flere eldre bytter ut enebolig med leilighet
Eiendomsmegler Espen Eide sier at det blir vanligere for eldre å bytte enebolig med leilighet.

Dog kjenner han også til motstillingene mange har når det kommer til en slik overgang.

– Tilgang på færre soverom til besøkende, og avskjeden med "komfortsonen" er argumenter som går igjen, mener han.

– Min opplevelse er derimot at de fleste i etterkant er veldig fornøyd dersom de tar steget.

Vil du gi ett råd til eldre som er inne på tanken med å bytte ut huset med en leilighet, men fremdeles holder igjen?

– Se på det som en ny start. En ny epoke, noe nytt. De fleste problemene man har argumentert med i forkant, blir ofte ikke reelle når man først kommer seg på plass i leiligheten, sier Eide.

Den vanskelige beskjeden

Selv om ekteparet Brustveit synes det å endre bosituasjon har gått knirkefritt, var det selvfølgelig med tungt hjerte at de solgte eneboligen på Stangeland. Begge trekker frem det gode naboskapet de hadde på sitt forrige bosted.

– Da vi fortalte naboene at vi hadde kjøpt leilighet, var det flere som tok til tårene. Husk at dette er mennesker som var blitt en stor del av vårt liv gjennom flere tiår. Terskelen for å stikke innom til hverandre var utrolig lav.

arnvid og solveig brustveit
Arnvid og Solveig ser frem til en ny epoke i livet.

– Å avslutte det kapittelet var det klart vanskeligste med å flytte, forteller de.

– Men; vi har faktisk flere bekjente som har flyttet til Møllekvartalet samtidig med oss, og vi håper å få et godt forhold til naboene også her. Vi ser veldig frem til fellesområdet utenfor her skal utarbeides, og at samfunnet åpner mer opp igjen, avslutter de ferske leilighetseierne.