Alle kan dyrke sin egen mat! kjøkkenhageentusiast og influenser Dennis Asbjørnsen gir deg rådene du trenger for å komme i gang.
Denne artikkelen stod først på trykk i Ditt Bate. Les hele magasinet og tidligere utgaver her
Dyrk i pallekasser, det sikrer god drenering og jorda varmes raskere opp. For å unngå merker på terrassen kan du bruke et palleunderlag - eller skru på hjul, som gir mulighet til å flytte pallekarmen rundt.
Solbær, rips og stikkelsbær er enkelt å dyrke. Spør om å få klippe av noen greiner hos folk du vet har bærbusker. Sett greinene i en bøtte med vann. Etter fire-fem uker har de fått røtter, og da kan du plante dem og få egne bærbusker. kjekt å lage selv - og så sparer du penger!
Har du en liten balkong, kan du sette noen poteter i en tilitersbøtte. Et frukttre kan bli for stort, men noen bærbusker i potter er det plass til. Og kanskje en balje med salat.
Dyrke inne i vinduet? Husk på at det er litt andre ting d kan dyrke der, enn ute i en hage. Sats på mer varmeglade planter som tomat, chili, paprika, agurk og basilikum.
Løpestikke er en urte som anbefales. Den har en litt spesiell smak, som passer fint for eksempel i lapskaus. Løpestikke kokmmer år etter år, uten at du gjør noe som helst med den.
Hvitløk klarer seg nesten helt selv! Sett hvitløk om høsten, gi dem litt gjødsel om våren, og mot slutten av juli bli planten gul - da er det bare å dra dem opp.
Sjekk hvilke grønnsaker som kan stå tett, slik at du kan dyrke mye på et lite sted. Et godt forslag er rødbeter. Halvannen kvadrat med rødbeter, ble til 40 - 50 glass med sylta rødbeter her i fjor!
Bruk plassen under høye planter: – Jeg dyrker basilikum under tomatplantene, som er ganske høye. Basilikum og tomat står veldig godt sammen.
Jeg anbefaler fransk samplanting, som handler om å ha litt blomster i eller i nærheten av kjøkkenhagen. Da tiltrekker du bier og humler som pollinerer.
Jordbær i takrenner er god utnyttelse av veggplass. Jordbær tåler å ha et grunt voksested og næringsfattig jord. Da blir det masse bær.