Plantespirer i pallekasse
Foto: Kirsti Wilhelmsen

10 tips til mini-kjøkkenhage - for nybegynnere

Alle kan dyrke sin egen mat! kjøkkenhageentusiast og influenser Dennis Asbjørnsen gir deg rådene du trenger for å komme i gang.

Tekst: Samina Bruket
Publisert: 5.7.2022

Denne artikkelen stod først på trykk i Ditt Bate. Les hele magasinet og tidligere utgaver her

Tallet 1

Dyrk i pallekasser, det sikrer god drenering og jorda varmes raskere opp. For å unngå merker på terrassen kan du bruke et palleunderlag - eller skru på hjul, som gir mulighet til å flytte pallekarmen rundt.

Solbærplante
Foto: Kirsti Wilhelmsen

Tallet 2

Solbær, rips og stikkelsbær er enkelt å dyrke. Spør om å få klippe av noen greiner hos folk du vet har bærbusker. Sett greinene i en bøtte med vann. Etter fire-fem uker har de fått røtter, og da kan du plante dem og få egne bærbusker. kjekt å lage selv - og så sparer du penger!

Tallet 3

Har du en liten balkong, kan du sette noen poteter i en tilitersbøtte. Et frukttre kan bli for stort, men noen bærbusker i potter er det plass til. Og kanskje en balje med salat.

Dennis Asbjørnsen viser fram chiliplante
Foto: Kirsti Wilhelmsen

Tallet 4

Dyrke inne i vinduet? Husk på at det er litt andre ting d kan dyrke der, enn ute i en hage. Sats på mer varmeglade planter som tomat, chili, paprika, agurk og basilikum.

Løpestikke
Foto: Kirsti Wilhelmsen

Tallet 5

Løpestikke er en urte som anbefales. Den har en litt spesiell smak, som passer fint for eksempel i lapskaus. Løpestikke kokmmer år etter år, uten at du gjør noe som helst med den.

Hvitløksplanter i jord
Foto: Kirsti Wilhelmsen

Tallet 6

Hvitløk klarer seg nesten helt selv! Sett hvitløk om høsten, gi dem litt gjødsel om våren, og mot slutten av juli bli planten gul - da er det bare å dra dem opp.

Tallet 7

Sjekk hvilke grønnsaker som kan stå tett, slik at du kan dyrke mye på et lite sted. Et godt forslag er rødbeter. Halvannen kvadrat med rødbeter, ble til 40 - 50 glass med sylta rødbeter her i fjor!

Tallet 8

Bruk plassen under høye planter: – Jeg dyrker basilikum under tomatplantene, som er ganske høye. Basilikum og tomat står veldig godt sammen.

Dennis Asbjørnsen viser fransk samplanting
Foto: Kirsti Wilhelmsen

Tallet 9

Jeg anbefaler fransk samplanting, som handler om å ha litt blomster i eller i nærheten av kjøkkenhagen. Da tiltrekker du bier og humler som pollinerer.

Takrenner fylt med jordbærplanter
Foto: Kirsti Wilhelmsen

Tallet 10

Jordbær i takrenner er god utnyttelse av veggplass. Jordbær tåler å ha et grunt voksested og næringsfattig jord. Da blir det masse bær.