Dennis Asbjørnsen viser fram sin kjøkkenhage
Foto: Kirsti Wilhelmsen

Kjør på med favorittene dine - i kjøkkenhagen

Oppmuntrer kjøkkenhageentusiast Dennis Asbjørnsen, som har vært gjennom en bratt læringskurve de siste fem årene. En utviklingsprosess som begynte med mislykka forsøk på blomkåldyrking i vinduet!

Tekst: Samina Bruket
Publisert: 5.7.2022

Denne artikkelen stod først på trykk i medlemsmagasinet Ditt Bate. Les hele bladet og andre utgaver her

– Jeg gjorde litt tabber i starten, ja. Prøvde meg på broccoli og blomkål i vinduskarmen, men det ble jo ingenting! Det er ofte slik, folk vil dyrke det de liker - og det oppfordrer jeg alle til å gjøre, men husk å sjekke hvor vekstene bør stå - inne eller ute, ler Dennis.

Ferske spirer tett i tett i plantekasse
Foto: Kirsti Wilhelmsen

Falt for tomta

Han var helt grønn på dyrking, men litt etter litt kom han inn i det. Og kunnskapsformidling rundt dyrking har blitt det viktigste i livet. Underveis i prosessen flyttet han fra leilighet på Storhaug i Stavanger til et hus "på landet" på Hundvåg.

– Da jeg var på visning, var det hagen jeg stod og så på. Her vi sitter akkurat nå var det en stor grønn gressplen. That's it! sier Dennis fortsatt litt forbløffet over alt det nye.

– Jeg så det ikke i starten; at dette også ble jobben min, men så ble det bare mer og mer. Kurs, foredrag, bøker, sosiale medier. Jeg er veldig takknemlig for at jeg har muligheten til å holde på med dette.

Dennis Asbjørnsen holder en hane ved kjøkkenhagen sin
Foto: Kirsti Wilhelmsen

Kjøkkenhage fra A til Å

Han er blitt en hageinflusener folk ikke får nok av. Boka som han nylig ga ut, Spiselig hage - Alle kan dyrke sin egen mat, har ligget på bestselgerlista siden utgivelsesdato, og er trykt i tredje opplag allerede.

– Jeg håpet at noen skulle like den, men det var helt overveldende tilbakemeldinger! Forlaget er helt i hundre, så det blir nok en oppfølger.

Boka er ifølge Dennis et oppslagsverk til hvordan du anlegger og driver en kjøkkenhage på enklest mulig måte. En naturlig følge av delegleden han har av å legge ut tips på sosiale medier og egen nettside.

– Du trenger ikke en STOR dyrkeplass. Bare du har et par kvadratmeter, balkong, terrasse, en liten hageflekk - eller et lyst vindu, så kan du få til ganske mye kjekt, understreker Dennis.

Dennis Asbjørnsen viser fram sin kjøkkenhage
Dette er Dennis, mannen bak @spiselighage
  • Dennis Asbjørnsen (24) er kjøkkenhageentusiast og influenser.
  • Han har nylig gitt ut boka Spiselig hage - Alle kan dyrke sin egen mat, som formidler et budskap om dyrkeglede.
  • Han ble bitt av dyrkebasillen da en venninne inviterte ham med til jobbing på hennes kolonihagetomt.
  • I 2018 kjøpte Dennis hus med stor hage. Han begynte å dele dyrkegleden på Instagram på en konto som nå har over 50 000 følgere.
  • I fjor åpnet han sammen med familien Heddas gård - kafé og gårdsutsalg på Hundvåg. Navnet Hedda er satt sammen av forbokstavene til alle i familien.
  • Det aller kjekkeste han vet er fortsatt å "putle" i egen kjøkkenhage.