Er tiden kommet for å ta det store spranget? Vi tok en prat med Kristian Lode Arnevik fra Rogaland Sparebank for å nøste litt i de viktigste tipsene for deg som er på vei inn i boligmarkedet.
Råd nummer én: Forbered deg grundig. Men ikke alene.
– Styr unna trangen til å google deg til alle svarene, og ha i stedet fagfolk som eiendomsmegler, takstmann og bankrådgiver med deg på laget, råder Kristian.
Før praten med bank og eiendomsmegler, kan du gjøre et godt stykke forarbeid ved å gå gjennom punktene på neste side. Det er flere viktige faktorer å vurdere, som du ikke trenger mye forkunnskap for å finne ut av.
Det er fort gjort å snuble på grunn av hastverk, om du tror du har funnet din eneste drømmebolig og vil skynde deg på visning. Skru heller ned tempoet og vit hvor du skal begynne:
– Istedenfor å tenke at «nå må jeg inn på boligmarkedet», bør du først bestemme deg for hvilket område du vil bo i, og hvor lenge du skal bo der, sier Kristian.
Det kan være lurt å utsette boligdrømmen litt for å finne en bolig som passer deg best mulig og over lenger tid. Boligkjøp er en stor investering, og er du uheldig kan du sitte igjen med mer lån enn verdi i boligen etter at kostnadene knyttet til kjøp og salg er tatt med i regnestykket. Selv om boligmarkedet er relativt trygt, er sannsynligheten for tap større dersom man tenker kortsiktig.
Uff da, hvordan skal dette gå, tenker du kanskje. Men med god planlegging og råd fra ekspertene, kan du få større trygghet for at du vil gjøre et godt kjøp.
Når du skal ta din første tur til banken for en boligprat, kommer du langt om du på forhånd har tenkt gjennom disse punktene:
Når du både har fått vurdert situasjonen din, og eventuelt snakket med foreldre og partner, kan du gå til neste steg og koble på fagfolk.
– Snakk med banken og gjør heller research på boliger etterpå. Da får du gjerne stilt mer riktige spørsmål når du skal undersøke videre på egen hånd, forteller Kristian.
Når du skal ha et finansieringsbevis, må du snakke med banken. Men husk at finansieringsbeviset først og fremst er en bekreftelse på hvilken sum du kan kjøpe for, med veiledende priser og betalingsplan.
– Du kan kjøpe med finansieringsbevis fra en bank, og gå til flere banker og innhente pristilbud på lån og forsikringer etter at du har kjøpt bolig. Da sparer du både tid og forhåpentligvis litt penger også.
Lån? Sparing? Som Bate-medlem får du ekstra gode betingelser hos Rogaland Sparebank.
Se medlemsfordelSi at du har funnet deg en bolig du vil se nærmere på, og skal på visning. Da er et knalltips å ha med en forelder eller venn som er dyktig på feltet. For mange er det også en god investering å hyre en takstmann til dette. – I tillegg er det klokt å høre med megleren om hvordan du bør by, hvordan du bør går fram, og hva du bør se etter, sier Kristian. – Det er ingen selvfølge at du klarer å tolke alt som står i tilstandsrapporten, for eksempel. Ikke nøl med å stille spørsmål til fagfolk!
For deg som studerer, har banken forståelse for at du har mindre å rutte med. Har du likevel mulighet til å spare litt? Kristian anbefaler da at et fast beløp trekkes samme dag som lønn eller penger fra Lånekassen kommer inn, og settes på en passende sparekonto. Gjerne en konto med begrensninger på antall uttak, slik at det sitter litt lenger inne å ta ut pengene, samtidig som de er tilgjengelig om du virkelig trenger dem.
Den dagen du står med nøklene i hånden, kan det være greit å ha penger til mer enn en seng, strøm og vann. Sett av en sum til hvitevarer, interiør og det mest nødvendige til å begynne med. Kristian snakker varmt om å spare på disse postene ved å kjøpe brukt, og legger vekt på at det er i de små valgene du sparer mest i lengden.
Da gjenstår det å ønske lykke til i jakten på drømmeboligen. – Bruk tida godt, ha is i magen og vent. Finn den rette boligen, ikke finn den første og beste, hilser Kristian.