Køhlerlåven i Hillevåg
Foto: Merethe Opstad Clausen

Vil knekke koden for Køhlerlåven

En gang låve, ikke alltid låve. Bak Køhlerlåvens historiske fasade planlegger Bate moderne boliger.

Tekst:
Publisert: 15.3.2021

Vil gjøre Køhlerlåven om til kjekke boliger

Denne artikkelen ble første gang publisert i medlemsmagasinet Ditt Bate. Her kan du lese hele bladet – hvor du også får vite litt mer om historien til Køhlerlåven.

– Dette må da være den fineste hvelvingen i byen?

Vi er på befaring der Bate håper å realisere reneste Bate-kvartalet bak Frida Hansens hus. Turen går først inn i den lokalt sagnomsuste Køhlerkjelleren, som begynte tilværelsen som gjødselskjeller (!) og har rommet disko tek i flere inkarnasjoner. I dag står den tom og venter på idéer.

Detaljer i og utenfor Køhlerlåven
Køhlerlåven - et spennende bygg med mye historie.
Foto: Merethe Opstad Clausen

Kjellerforslag ønskes

– Vi har virkelig lyst til å gjøre noe ekstra ut av kjelleren, sier bomiljø-utvikler Eirik Bergjord. – Kanskje blir det samlingslokale, utsalg av noe slag, en sykkelreparatør kunne fått plass her … eller hva med vinkjeller? Vi tar gjerne imot forslag!

Bate jobber for å få bygningen omregulert til boliger, i tett samarbeid med byantikvaren. Køhlerlåven har huset en anleggs gartner de senere årene, men samtidig stått til forfalls. Bate tar sikte på å utvikle boliger med moderne bokvaliteter i bygget samtidig som den gamle glansen fremheves. Fasaden skal med andre ord bevares.

– Utfordringen er å lage moderne boliger uten å gå på akkord med det historiske, og dagens tekniske forskrifter for brannceller m.m. skal naturligvis ivaretas, sier direktør for eiendomsutvikling, Elise Folkvord.

Over halve tomten skal bli en åpen hage, med innganger i alle ender. Grusplassen mellom de historiske bygningene er snart en saga blott.

Eirik Bergjord og Elise Folkvord fra Bate.
Bomiljøutvikler Eirik Bergjord og direktør for eiendomsutvikling, Elise Folkvord.
Foto: Merethe Opstad Clausen

Forbindelse mot Våland

– Området er i en enorm utvikling, sier Folkvord.

– Potensialet vil være enda større på sikt, med SUS som skal fraflyttes og tomten til «Teknikken» som fylles med barnehage og boliger. Frida Hansen-kvartalet vil knytte Våland og Hillevåg sammen for første gang.

Identiteten bevares

Boligene planlegges hovedsakelig over to etasjer, kanskje noen av dem får hybel. Andreetasjen, som i riktig gamle dager var et høyloft, har i nyere tid fått installert takvinduer. Disse tar Bate sikte på å beholde, og de jobber med løsninger for å lage terrasser på vestsiden uten at inngrepet blir for synlig.

– Rekkehusfølelsen vil vi unngå, identiteten til bygget skal bevares. – I arkitektens ønskedrøm forble nok andreetasjen vidåpen som i dag, smiler Elise.

– Men Bate bygger for folk flest og de to etasjene skal deles inn i omtrent ti enheter. – En morsom tanke, men du kan sikkert forestille deg hva en fotballbanestor leilighet ville kostet.

Utsikt mot Gandsfjorden og Fridas hage
Fra Køhlerlåven er det flott utsikt mot Gandsfjorden og Bates nye boligprosjekt Fridas hage
Foto: Merethe Opstad Clausen