Dame tar rømme på vaffel
Det er lite som slår lukten av nystekte vafler og fersk kaffe. Kari Övregaard stiller ofte på arrangementene i borettslaget.
Foto: Elisabeth Ferking / Impress Publisering

- Vi kjenner naboene våre, og vi passer på hverandre

Borettslaget Limberget har til og med egen velferdskomité som legger til rette for samlingspunkter og samvær med de andre.

Tekst: Bate
Publisert: 6.1.2018

Godt naboskap på Lassa

Hvite duker, telys, kopper sirlig plassert hver i sin skål, blomster midt på bordet og den nydelige lukten av nystekte vafler. Og kaffe, ikke minst. Store mengder kaffe.


Godt humør på Lassa

På mange måter ser det akkurat ut som man forestiller seg, når et borettslag med en stor andel pensjonister inviterer til «Åpent hus» i forsamlingslokalet. På den annen side blir man overveldet av varmen, humøret og humoren til gjengen i Borettslaget Limberget. Borettslaget på Lassa er noe for seg selv og har tatt begrepene «godt naboskap» og «samhold» til et nytt nivå.

Dame med rullator utenfor bibliotek
Kari Övregaard ønskes vel hjem, mett på vafler og med ny bok fra biblioteket.


– Jeg vet ikke om noen som har det så godt som oss, sier Kari Övregaard. Hun setter seg ned ved bordet etter å ha vært en tur på borettslagets bibliotek. Koppen fylles med rykende svart kaffe, og hun fortsetter:

– Akkurat nå har jeg lest en bok om området rundt Akerselva på 1800-tallet. Det er så mange spennende bøker og historier, og vi kan låne dem i vårt eget bibliotek!

Ved siden av sitter Elsa Olsen-Hagen, hun bryter inn:

– Men Kari, det er ikke derfor Bate er her, de vil høre hva det er som gjør at vi trives så godt i blokken vår.

– Vi kjenner naboene våre, og vi passer på hverandre, svarer den andre kontant.

Tre damer i sofa
Karin Sande, Torbjørg Johnsen og Astrid Meinich-Bache på «Åpent hus» i forsamlingslokalet.

En lang, lang liste med fellesaktiviteter

Borettslag og sameier i Bate er like forskjellige som menneskene som bor i dem. La oss gå gjennom noen av grunnene til at beboerne i akkurat Limberget borettslag mener de har det så godt.
Borettslaget har egen velferdskomité, som legger til rette for samlingspunkter og samvær med de andre, og listen over fellesaktiviteter er neimen ikke kort:

1. Én gang i måneden inviteres det til «Åpent hus» i forsamlingslokalet. Noen ganger er det bingo, ellers er det skravling, kortspill og brettspill på tapetet. I tillegg til vafler og kaffe, selvsagt.

2. Hver onsdag er det trim, med påfølgende kaffe. Etterpå er det Falun gong, en form for kinesisk meditasjon.

3. Svømming i varmtvannsbassenget på Lassa rehabilitering hver torsdag.

4. Fire ganger i året inviteres alle beboere på lørdagsgrøt.

5. 1. desember arrangeres julefest med smørbrød og bløtkake.

6. Andakt cirka én gang i måneden.

7. Borettslaget har satt opp et lite bibliotek hvor alle beboere kan låne bøker. Det er ingen tilbakeleveringsfrist, men alle må skrive ned hvilke bøker de har tatt med.


En veldig snill sønn

Og det stopper ikke der: En av beboerne har det som beskrives som «en veldig snill sønn». Hver mandag klokken ti stiller han opp med minibussen sin og kjører en tur med dem som vil være med. Det koster 50 kroner per hode, slik at bensin og bompenger blir dekket. Lønn for arbeidet får han ikke, annet enn samvær med verdens blideste pensjonister.

– Jeg vet ikke hvordan han kommer på alle plassene vi har besøkt, men han må være veldig kreativ. Vi har vært i Ryfylke og spist på Preikestolhytten, vi har vært på Knudaheio ved Undheim og i Njåskogen, ikke så langt fra Kvernaland. Noen ganger har vi vært på gartneri og hvis vi trenger det, kjører han oss innom forretningen på vei hjem, forteller Torbjørg Johnsen. Hun er fast passasjer på bussen, i tillegg til torsdagssvømmer; 90 er da ingen alder.

– Har du noen gang vært i et hønseri? spør Per Ellingsen retorisk.

– Jeg kaller bussturene bare for kakleturer, for alle damene kakler så mye, fortsetter han og påstår at han ikke orker å være med på mandagsturene av den grunn, selv om han har snakketøyet i orden – og kakler minst like mye selv.

Per Ellingsen smiler mot kamera
Per Ellingsen holder seg unna kakleturene på mandagene, men er ofte tilstede med sitt blide åsyn og humoristiske sans på Åpen dag.

Engasjert velferdskomite

Vaflene med syltetøy og rømme forsvinner i stort monn, og støynivået i lokalet konkurrerer med stemningen ved banen når kvinnelandslaget i håndball vinner VM-gull.

– Alle deltar jo ikke på alle aktiviteter, men det er en gjeng som er fast med på det eller det, og så er det noen som er sporadiske deltakere, sier leder i velferdskomiteen, Ingrid Breien Grude over stemmehavet. Hun forteller at hun flyttet inn i borettslaget for åtte år siden, men at tradisjonen for å finne på ting sammen med naboene er mye lenger enn det.

– Det er trivelig å ha faste treffpunkter, og det gir en trygghet for mange. Vi i velferdskomiteen har litt ulike ansvarsområder slik at det ikke blir så mange timer på hver, men til sammen er jo aktivitetstilbudet her i blokkene bredt.