Par pynter med røde julelys
Foto: iStockphoto

Spør advokaten: Kan styret legge seg borti julelysene mine?

Pynteglad boligeier spør - og Bates advokat svarer: Dette gjelder hvis du får klage på julelysene dine.

Tekst: Anette Gausland, Advokaten fra Bate
Publisert: 5.12.2022

Julelys i borettslag og sameier

Spørsmål til advokaten:

Jeg bor i en leilighet i en boligblokk hvor jeg har egen balkong. Jeg er veldig glad i å pynte, og når jula nærmer seg pleier jeg å henge opp lyskjeder som blinker i festlige farger på balkongen. Selv synes jeg det blir veldig trivelig, og tenker det er flott at noen bidrar til å lyse opp mørketiden. Men, i fjor kom et av sameiets styremedlemmer på døra og sa at jeg bare kunne bruke gule lys som ikke blinker. Kan styret virkelig kreve det?


Svar:

Jeg vil anbefale deg å ta en titt i ordensreglene til sameiet ditt. Hvis det står der at det kun er tillatt å bruke gule julelys som ikke blinker, må du rette deg etter det.

Hvis dere ikke har noen regler om julebelysning i ordensreglene, kommer det ned til en vurdering av om lysene dine er til sjenanse for andre. Dersom styret har fått klager fra naboene dine på lysene, kan det tyde på at de er det. Styret må da kontakte deg og be deg vise hensyn.

Mitt råd til deg, er å sende inn regler for julebelysning som en sak til sameiets neste årsmøte. Foreslå gjerne en regel for dette som du tenker er fornuftig å ta inn i ordensreglene. Problemstillinger som dette er veldig fint å ha noen retningslinjer for, slik at dere unngår diskusjoner i framtiden.

Denne artikkelen stod først på trykk i medlemsmagasinet Ditt Bate. Les hele magasinet her.