takstmann fra takst team står sjekker skyvedør
Foto: Kristian Ekeland

Skal du på visning i en leilighet? Dette må du huske på

Feil og mangler ved boligen som oppdages etter innflytting kan ofte bli kostbare. Unngå at det skjer med deg – se over takstmannens sjekkliste før du drar på visning.

Tekst: Kristian Ekeland
Publisert: 9.9.2021

– Alt for mange av oss kjøper bolig etter følelser og impuls. Det er en av de største investeringene en gjør, allikevel opplever jeg at nordmenn ofte gjør mer forberedelse ved et PC-kjøp.

Ordene kommer fra Bjørn Åge Maribu, daglig leder i takseringsfirmaet Takst Team. Utsagnet vitner om et snev av oppgitthet fra mannen som har tatt Bate med på befaring i en 65 m2 stor leilighet på Tasta.

Jeg opplever at nordmenn ofte gjør mer forberedelse ved PC-handel enn et boligkjøp.
Bjørn Åge Maribu
Daglig leder, Takst Team

– Mange tvister i eierskiftesaker kunne vært unngått med litt forberedelse før visningen. Å følge tipsene under kan absolutt være en bidragsyter til nettopp det, forteller takstmannen med over 30 års erfaring i bransjen.

Takstmannens sjekkliste ved visning i leilighet

1) Fellesområdet er ting på stell utenfor?

– Gode bomiljø er en viktig trivselsfaktor i lengden, men kanskje ikke noe du tenker så mye på når du er på visning, forteller Maribu.

Skal du på visning i en leilighet i et borettslag/sameie bør du derfor ta en titt på fellesområdene utenfor først. Er hekken trimmet, gresset klippet og blomsterbedene fine? Hvordan opplever du vedlikeholdet generelt? Svarene på dette gir en indikasjon på vedlikeholdet i boligselskapet.

2) Lukt unngå fellen!

Skjerp sansene i det du entrer døra på visningsboligen, det går nemlig veldig fort før nesen vår blir vant til en romlukt. Lukten av mugg eller råte er relativt særegen, og kjennes igjen av de fleste. Needless to say – dette er ikke et bra tegn!

Vær også obs på overdreven bruk av kamuflerende lukter, som duftlys eller duftpinner. Dette kan være satt frem for å kompensere for mer sjenerende lukter.

3) Badet bruk tid

– Badet er kanskje det viktigste rommet å bruke tid på når du er på visning, sier Maribu. Skader i våtrommet blir som regel kostbart å fikse opp i. Er det mange røde flagg her inne, bør du virkelig tenke seg om to ganger før du kaster deg inn i en budrunde.

Membran: Membran holder badet tett, og er elementært å sjekke på visning. For å sjekke tilstanden til membranen, kan du løfte opp slukristen i dusjen og titte ned i sluket. Hovedregelen er å se etter synlig membran under klemringen i sluket. Det vil se ut som et lag av gummi eller vinylbelegg ytterst i kanten av sluket.

bilder av sluk i dusjen med og uten membran
Bilde til venstre viser sluk med synlig membran. Det til høyre viser sluk uten synlig membran.

Har membranen sprekker, er tynt smurt på, eller har dårlig klemring mot sluket, kan du få et problem på sikt. Det er nemlig du som boligeier som er ansvarlig for at membranen er tett. Fuktskader som følge av mangler ved membranen vil som regel ikke dekkes av forsikringen.

Sprekker i fugemasse: Finner du sprekker i fugemassen i dusjområdet, kan det være en indikator på et utett bad og en fuktskade bak flisene. En annen mulig årsak til sprekkene kan være bevegelse i konstruksjonen. Uansett er dette et faresignal, og har ofte sammenheng med utett membran.

Fall: Skru på dusjen og se at vannet renner mot sluket. Hoper vannet seg opp, tyder det på dårlig fall. Det kan på sikt gi fuktskader på gulvet.

Vanntrykk: Samtidig som du sjekker fallet i dusjen, bør du også teste ut selve vanntrykket. De færreste ønsker å bruke en halv evighet på å skille ut sjampoen fra håret når de dusjer.

– Ta forbehold om at vanntrykket kan være dårligere jo høyere opp i etasjene du kommer, minner takstmannen om.

takstmann ser på dusjkabinett
– Bruk tid på badet når du er på visning. Skader her kan fort bli kostbare, forteller takstmannen fra Takst Team.

4) Vinduer og dører åpne/lukke

Alle vinduer og dører bør åpnes og lukkes for å se at ting glir som de skal. Opplever du friksjon i åpne/lukke-mekanismene, kan det bety at det finnes skjevheter i konstruksjonen.

Sjekk også trekk fra dører og vinduer. Kommer det mye trekk kan dette tyde på dårlig isolasjon, som igjen kan gi kaldt inneklima eller høye strømregninger, alt ettersom.

PS! Et nytt vindu kan være en kostbar affære hvis du må ta regningen selv. Bor du derimot i et borettslag/sameie, blir denne kostnaden som regel dekket av felleskapet.

5) Kjøkkenet fuktskader og benkeskap i fokus

– Når jeg kommer til kjøkkenet legger jeg mest vekt på å se etter fuktskader på gulv og i benkeskap. Her kommer virkelig lommelykten til nytte, sier Maribu demonstrativt mens han åpner skapet under vasken.

Den ene skapdøren i boligen vi er på befaring i har fått en skade nederst, og takstmannen vet umiddelbart hva som er årsaken; – Her har det kommet vannsøl fra vasken som ikke har blitt tørket bort. Dermed har vannet trukket inn i materialet, som gir en vannskade på døren.


💡Bonustips

Ta med lommelykt

– Et av mine viktigste redskaper som takstmann er lommelykten, og det bør også du som skal på visning ta med deg. Bare se her hvor mye bedre jeg får øye på detaljer ved bruk av lys, sier Maribu mens han lyser inn i skapet under vasken på kjøkkenet.

Takstmann sjekker under kjøkkenvasken
Bjørn Åge Maribu sjekker at alt er i orden under vasken - med lommelykt.

Jo flere, jo bedre

– Fire øyne ser bedre enn to. Dersom du ikke har noen fagkyndige bekjentskaper som kan være med deg på visning, kan du alltids be en av våre takstmenn bistå deg med dette. Da får du et godt bilde på eventuelle fallgruver ved boligen.

– Dog anbefaler jeg at du bør være nokså interessert i leiligheten du vurderer før du kjøper dette som en tjeneste. Det kan bli dyrt å ta med en takstmann på hver eneste visning du skal på, sier Maribu.

Bruk tid

– Tiden er din beste venn. Ikke stress når du er på visning, undersøk grundig og spør megleren om ting du lurer på.

Spør takstmannen om tilstandsrapporten

Maribu synes det er alt for få boliginteressenter som ringer ham med spørsmål om vedlegget i salgsoppgaven.

– Det er sjeldent noen tar kontakt med meg for spørsmål om tilstandsrapporten. Min oppgave er å gi så mye relevant informasjon som mulig om den tekniske tilstanden til boligen. Det gjør sjansen for ubehagelige overraskelser etter boligovertakelsen minimal.

– Med andre ord – det er bare og slå på tråden, avslutter den blide takstmannen.

takst team logo
Bate-medlemmers fordel hos Takst Team

Du får 10 % rabatt på

  • Tilstandsrapport, boligsalgsrapport
  • Verditakst og tomtetakst
  • Boligsalgsrapporter

Se fordelen her.