Claus og Susanne Vervik sammen med døtrene Edvine og Helmine.
Foto: Marianne Helgesen

Selvbygd er velbygd!

Hvor perfekt er ikke det; når du oppdager at det skal komme akkurat et slikt hus familien har ønsket seg, 400 meter nedi gata, og at du selv skal være med og bygge det!

Tekst: Cecilie Birkeland
Publisert: 29.3.2022

Familien gror

Fra to til tre, og fra tre til fire. Som mange andre i deres situasjon, begynte Claus og Susanne Vervik å kjenne at leiligheten ble trangere og trangere etter hvert som familien vokste. Men Hovemarka, nabolaget som hadde vært hjemme i nesten 10 år, hadde de ingen ønsker om å bytte ut. Her hadde de gode naboer og venner, barnevennlige omgivelser og ikke minst sentral plassering. Butikk, barnehage, skole - alt de trenger like ved.

– Så dukket dette prosjektet opp. Nye rekkehus, like nedi veien fra der vi bodde. Helt perfekt! smiler de, og viser oss rundt i sitt nye, flotte hjem, 400 meter fra sin forrige adresse.

Rekkehus på Hovemarka
Familien Verviks nye hjem

Bygde selv

At også selve huset har høy standard, vet han bedre enn de fleste. Claus jobber nemlig i Jadarhus, som leverer boligene på Hovemarka for Bate, og har vært med og bygge sitt eget hjem.

– Det var en stor bonus å få være med og bygge eget hus, og følge byggeprosessen så tett som jeg gjorde, sier han.

Tømrerkompetansen kom godt med også før byggingen startet. Claus sørget blant annet for å bestille ekstra spikerslag på vegger hvor paret planla å henge opp TV-skjermer, og visste hva det ville lønne seg å oppgradere med tanke på slitasje. At nøye planlegging har gitt avkastning, er det ingen tvil om. Paret svarer kontant og samstemt på spørsmålet om det var noe de ville ha endret:

– Nei, det må være den ene stikkontakten på det ene soverommet, som ikke helt passer inn i forhold til hvordan vi valgte å innrede. Men det skal vi få fikset snart!

Hvitt kjøkken i rekkehus
Kjøkkenet har blitt oppgradert med blant annet større kjøkkenøy med bedre lagringsplass, andre fronter, svart blandebatteri og koketopp med innfelt kjøkkenvifte.
Spiseplass på kjøkken
Fra spisebordet har familien utsikt over markene ned mot Stokkelandsvannet og nabolagets egen lille andedam.
Claus og Susanne Vervik på kjøkkenet i huset sitt
Godt planlagt: Etter å ha bodd i huset i tre måneder, er det kun én ting ekteparet ville endret på: En stikkontakt på det ene barnerommet.

Kos inne og ute

De overtok huset 20. desember i fjor, og flyttet inn første juledag. Foran dem ventet en vinter med kaldt vær og rekordhøye strømpriser. Da kjentes det ekstra bra å ha gått for et nytt hus.

– Huset er veldig godt isolert. Energibehovet er lavt, og vi har jevn temperatur hele tiden, sier Susanne, og legger til:

– Vi har klargjort pipeløp, slik at vi kan installere peisovn i stua, men det spørs om vi kommer til å gjøre det.

– Setter vi inn ovn, er det utelukkende for kosens skyld, konkluderer Claus.

Om de vil få tid til å sette seg foran peisen, er et annet spørsmål. Med to aktive unger, og masse å gjøre like utenfor gatedøra, fyller dagene seg raskt opp. Når vinteren tar skikkelig tak i Hovemarka, er det ekstra kjekt å være ute. Fra kjøkkenet kikker de ned på en andedam som blir skøyteis for hele nabolaget når temperaturen kryper under null. Og gangstien like borti gata forvandles til en førsteklasses akebakke når snøen daler ned.

Flislagt bad
Det er to bad i boligen. Hovedbadet, som vi ser her, ligger i tredje etasje ved familiens soverom.
Soverom med mørke vegger og hotellseng
Det synes at det bor en tømrer i huset: Sengen på hovedsoverommet har fått en smart, egensnekret sengegavl.
Loftstue med sofakrok, filmplakater og TV
Loftstua er perfekt for hjemmekino og vennebesøk for husets yngste. Når sommersola steiker, skal varmepumpa sørge for at temperaturen holder seg på et behagelig nivå.

Fra grus til oase

Nå er akebrett for lengst byttet ut med sykler og sparkesykler. For ekteparet i det ferske rekkehuset, kommer våren med nye prosjekt: Det som i dag er en åpen grusflekk bak huset, skal forvandles til en grønn oase hvor de kan nyte sola både på ettermiddag og kveld. Paret ser drømmende ut det store vinduet i terrassedøra.

– Her skal vi ha både terrasseplatting, pergola, utekjøkken og bålpanne, lister de opp med stjerner i blikket.

– Kanskje også noen egenbygde møbler? sier Susanne med et stort smil mot ektemannen.

Det er kjekt å være gift med en tømrer!

Rekkehus med grus utenfor
Hage er neste prosjekt ut for ekteparet. Her skal en solrik, men grå flekk, forvandles til en grønn oase.


I løpet av våren og sommeren vil det også skje mye på framsiden av huset. Like over veien bygger Bate nemlig de ni siste rekkehusene på Hovemarka, helt i enden av feltet. Neste vinter blir det enda flere å leke med i gata.

Gravemaskin tar grus over grunnmur på Hovemarka
Innflytningsklart i januar

Ni romslige rekkehus, helt i enden av feltet, er allerede vel underveis. Her kan du lese om de siste boligene i prosjektet Hovemarka gård 44.

Gå til prosjektside