Første gang Andreas Hundsnes så at boligene i Møllekvartalet var under oppføring, tenkte han: Der hadde det vært utrolig kult å bo!
– Det var noe veldig forlokkende ved beliggenheten, minnes han. Men han var lærling den gangen, og slo det snart fra seg. Tiden gikk, han flyttet til Klepp, og tenkte ikke mer på det. Men en dag han kjørte forbi, ble han minnet på boligdrømmen igjen. Bygget var reist og sto nesten ferdig.
– Da måtte jeg bare ringe og høre om de hadde en ledig leilighet, sier Andreas. – Og det hadde de jo, til og med akkurat i den størrelsen jeg ønsket! Det har jeg ikke angret på et sekund siden. Vi er jo midt i smørøyet. Det er veldig kjekt, for vi bruker byen mye!
Vi, det er Andreas og samboeren Silje. Hun har verdens korteste vei til jobben, bare to minutter og en liten heistur unna jobben på Sirkus Renaa i – ja, gjett: Møllekvartalet! Andreas er bas hos Sig. Halvorsen og litt rundt omkring, men det er ikke så veldig langt til kontoret på Vibemyr for han heller.
Møllekvartalet består av to bygårder i tegl og et moderne signalbygg med fantastisk utsikt, beliggende et steinkast fra Langgata og alt Sandnes har å by på. Samme hva det er, så har du det rett rundt hjørnet: Langgata og sentrum, kinoen og kulturhuset, uteliv og restauranter. Foruten Sirkus Renaa får du både pizza og asiatisk mat i Møllekvartalet. Og skulle du bli fysen på noe helt annet, er det altså bare en rusletur unna.
– Det er jo veldig greit med alt innen gåavstand, sier Andreas. – Det er ganske digg når vi skal ut på noe i Stavanger også. Gladmaten, for eksempel. Da er det bare ett minutt til togstasjonen, så kommer du deg enkelt fra sentrum til sentrum.
Da vi snakker med Andreas i den stilfullt innredede leiligheten hans med utsikt mot parken, står han på spranget til en hagefest på Vibemyr. – Grillings på jobben, smiler han. – Får bare håpe været holder!
Et øyeblikk slår det oss at været kanskje er den eneste praktiske bekymringen beboerne i Møllekvartalet har. Men sånn har det ikke vært bestandig.
Møllekvartalet ligger i krysset Jærveien–St. Olavsgate, på tomten til gamle Jæren Havremølle, som senere huset både utestedet Den Røde Mølle og Kulturmøllen, og etter hvert bare ble kjent under navnet Møllå. Da det siste forsøket på å drive en lønnsom virksomhet der opphørte, ble den gamle møllen stående til forfalls i årevis. Men helt tom var den ikke, for den ble et tilholdssted for folk som visstnok drev med narkotika og vinterstid også fyrte opp bål der inne, ble det sagt.
Stavanger Aftenblad betegnet Møllå som «Sandnes' styggeste hus» og politiet uttalte til avisen at «Møllå ... burde vært revet for lenge siden». Ikke lenge etter gikk ønsket i oppfyllelse. Daværende Sandnes boligbyggelag kjøpte tomten. Et halvt år senere satte gravemaskinene grabben i Møllå for å rydde plass til dagens Møllekvartalet, som nå markerer inngangen til Sandnes fra sør.
Etter det er ikke bare kvartalet, men praktisk talt hele bydelen fornyet. I tillegg til et trivelig nabolag, en grønn, solrik og bilfri uteplass med benker og lekeområder i midten av Møllekvartalet, og gåavstand til både sentrum og det kjekke turområdet i Sandvedparken, nyter beboerne også godt av flere felles fasiliteter.
Beboerne disponerer blant annet en terrasse med blomster og benker, og et fellesrom som kan benyttes i ulike sammenhenger. Andreas bruker det av og til når han har venner på besøk.
– Da sier jeg bare: «Nå tar vi oss en liten luftings en etasje ned», så sitter vi og spiser i fellesrommet, der det er god plass til mange. Det er jo helt glimrende!
Og skulle du få langveisfarende gjester eller andre med behov for overnatting, kan du booke den felles utleiehybelen med dobbeltseng, en liten pult og et romslig bad, omtrent som et hotellrom.
Her er folk i alle aldre. Fra unge voksne, som Andreas, som er i etableringsfasen, til eldre pensjonister som ikke trives like godt med hus og hage lenger. Som ekteparet Torhild og Knut Olav Olsen. De hadde enebolig på Stangeland, i Mølledalen, med hekk og hage og plenty å holde på med. Og dessuten hytte på Sørlandet, der det også var mer enn nok å gjøre.
– Jeg ble vaktmester både hjemme og på hytta, forteller Knut Olav. – Men en gang vi kom hjem fra hytta, var hagen overgrodd og hekken vokste i alle retninger. Det krevde stor innsats å få det på stell igjen. Da vi var ferdige med det, spurte jeg Torhild: «Hvis du ser ti år fram i tid, hvor ser du oss da?» Og hun svarte: «Vi skal til sentrum. Uten hage.»
– Så dukket dette prospektet opp, sier de to. – Vi syntes det var veldig attraktivt. Det var ikke det der klassiske du ser til vanlig. Det hadde særpreg. Storbysveisen, kan du si.
Og det var sentrumsnært. Langgata, dagligvarebutikk, treningssenter og mange spennende restauranter like i nærheten. Det var helt fantastisk!
Etter 20 år i enebolig flyttet de fra Mølledalen til Møllekvartalet, og inn i en moderne toppleilighet med høyt under taket, uslåelig utsikt og en stor terrasse der grillen er i bruk året rundt. Til jul har de bodd her i fire år. Det er et veldig trivelig nabolag, forteller Torhild og Knut Olav, som gjerne slår av en prat med hyggelige naboer.
Det gjør også Andreas, som har blitt kjent med flere av naboene. En tid var også Jakob Ingebrigtsen nabo, forteller han. – Det var jo litt stas, sier Andreas. – Den ene dagen så du ham sette verdensrekorder på tv, og så neste dag møtte du ham i heisen.
Et par ganger i året organiserer også styret fellesarrangementer for beboerne. Men der er det visst helst de godt voksne som stiller. Som styremedlem røper Torhild at de arbeider med ulike ting som de håper vil samle flere beboere i alle aldre.
I likhet med Andreas og Silje, er også Torhild og Knut Olav flittige brukere av byen. – Vi er begge glad i det pulserende bylivet, sier Torhild. – Og nå bruker vi byen på en annen måte enn før. Det er så mye spennende å oppdage i Sandnes av kulturliv og uteliv. Vi er spesielt glad i utenlandsk mat, og det er det massevis av her. Og så er det en vinbar vi liker, den tiltrekker seg folk fra hele regionen.
I kveld derimot får Torhild og Knut Olav besøk av barn og barnebarn. Da er det duket for pizzagalskap i Møllekvartalet. Selv om ekteparet liker å teste ut nye eksotiske retter, er det greit å ha noe enklere i bakhånd når familien kommer på besøk. – Vi liker å ha pizzagalskap, eller «crazy tirsdag», ler de. – Det er kjekt å ha alle samlet, det er ikke så ofte. Og når vi blir så mange, er det veldig greit med egen pizzarestaurant i bygget.
Sandnes har endret seg mye fra Torhild og Knut Olav kjøpte enebolig i Mølledalen til de kjøpte toppleilighet i Møllekvartalet. Byen har blitt internasjonal og moderne. Ruten er transformert, Langgata er full av liv.
– Sandnes kulturhus har mye å by på, og det er veldig kjekt å ta barnebarna med på Vitenfabrikken, sier de to, som har bare positive ting å si om byen og Møllekvartalet, og er skjønt enige om konklusjonen: – Vi stortrives her!
Livet smiler også til Andreas og Silje, som planlegger bryllup til neste år. Det kan antakelig fort blir rift om utleiehybelen i Møllekvartalet i forbindelse med en slik begivenhet. Men av de mer hverdagslige fordelene med å bo i sentrum, trekker Andreas fram en håndfull «gullpunkter»: Det er bare å gå ut døren, så er du der det skjer. Du trenger ikke taxi. Og selv om du er midt i byen, er det stille og rolig i Møllekvartalet, både dag og natt.
– Og så har vi det grønt rundt oss, det er viktig, sier Andreas, som pleier å jogge i Sandvedparken, til Ganddal, rundt Stokkelandsvannet og hjem igjen. – Men ikke med Jakob Ingebrigtsen altså, ler han.
Møllekvartalet har noen få innflyttingsklare leiligheter igjen:
Se mer på boligsidene.
Mange tror de er nødt til å fellesgjeld hvis de kjøper leili...
Hvem sender man ut for å ta første spadestikk for Skogens ro...
Det er spesielt én ting det nye leilighetsprosjektet i Bryne...