Ragnhild Norberg og henens to sønner
Foto: Kristian Ekeland/Marianne Helgesen

Hun håper dette hjelper sønnene inn på boligmarkedet

Morsinstinktet til Ragnhild (43) slo inn da kollegaen ikke fikk napp med forkjøpsretten.

Tekst: Kristian Ekeland
Publisert: 29.8.2022

– Prisen for et Bate-medlemskap er liten, men gevinsten kan være kjempestor!

Ragnhild Norberg, Hundvågbu og Bate-medlem, forteller entusiastisk om investeringen hun har gjort på vegne av sine to tenåringssønner Even (17) og Johannes (19).

– Det startet faktisk med kollegaen min, også han Bate-medlem, som nylig var på boligjakt. Han meldte forkjøpsrett på flere boliger, men opplevde gang på gang at andre medlemmer hadde lenger ansiennitet enn ham og derfor gikk foran i køen, begynner den blide kvinnen.

Det kan være en stor fordel når du skal kjøpe deg bolig – spesielt for unge i et tøft boligmarked.
Ragnhild Norberg om forkjøpsretten.

Ragnhild sitter i sofaen i sitt flotte hjem på Hundvåg. Hun ble småskremt av «skrekkhistorien», spesielt da hun kom på hva hun hadde glemt å gi til sønnene.

– Tankene flyttet seg raskt til de to guttene mine som ikke hadde medlemskap. Da kan du heller ikke bruke forkjøpsretten, som kan være en stor fordel når du skal kjøpe deg bolig – spesielt for unge i et tøft boligmarked, fortsetter hun.

Aldri for sent å gi et medlemskap

Ragnhild ville gjøre sitt for å redusere sjansen for at sønnene skulle havne i samme situasjon som kollegaen. Like etterpå var to gavemedlemskap til sønnene på 17 og 19 år bestilt.

– Sett i etterkant burde jeg meldt dem inn på et tidligere tidspunkt, slik at de kunne spart ansiennitet fra de var små. Jeg fikk selv medlemskap i dåpsgave av min mor, så jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke ga det samme til guttene, sier hun.

Lyspære
Populær gave

I 2021 ble det gitt 421 Bate-medlemskap i gave til smårollinger mellom 0-2 år.

Selvkritisk til tross – det er aldri for sent å gi bort et gavemedlemskap. Det finnes mange tilfeller der medlemmer har kjøpt boliger på forkjøpsrett selv etter kort tids medlemskap.

– Forhåpentligvis vil medlemskapet allikevel gjøre det litt enklere for guttene mine å komme seg inn på boligmarkedet den dagen de skal kjøpe seg noe. Det er jo enda noen år til, sier Ragnhild.

– Hun skyter inn; hvis ikke får jeg overføre mitt eget medlemskap dersom det trengs.

Ungdommen skjønte lite

I stua på Hundvåg har Ragnhild fått besøk av yngstesønnen Even (17). Han husker godt da moren kom hjem med gavemappen som inneholdt Bate-medlemskapet.

– Verken meg eller broren min skjønte egentlig hva det var hun ga oss. Jeg har sett Bate-logoen før, men aldri satt meg inn i hva de driver med, sier unggutten.

Ragnhild Norberg og Even Norberg
Even (17) er ferskt Bate-medlem.

Dermed måtte mor trø til med en liten innføring i forkjøpsrett, ansiennitet og medlemsfordeler.

– Nå skjønner jeg mer av hva det innebærer å være Bate-medlem. Først og fremst at det gir meg en fordel den dagen jeg skal kjøpte bolig, sier ungdommen.

– Selv om jeg ikke bruker medlemskapet og fordelene mye nå, så sparer jeg jo ansiennitet så lenge jeg er medlem. Medlemskapet mitt blir mer verdt for hver dag som går, og det er kult å tenke på, avslutter 17-åringen.


🎁Her kan du gi noen du er glad i en fordel i livet og på boligmarkedet.