Maren Aarthun sitter i sofa
Maren fikk boligen hun ville ha takket være forkjøpsretten.
Foto: Kristian Ekeland

Maren (26) brukte forkjøpsretten etter kun syv dagers medlemskap

Du trenger ikke å ha vært Bate-medlem lenge for å få et fortrinn når du skal kjøpe bolig. Bare spør Maren (26).

Tekst: Kristian Ekeland
Publisert: 7.1.2022

Godt timet Bate-medlemskap

Det har bare gått noen få uker siden Maren Lootz Aarthun (26) meldte seg inn i Bate og kjøpte seg leilighet på Misjonsmarka i Stavanger. Her har det virkelig gått unna, både kjøp og innflytting.

– Jeg hadde noen krav til hva min nye bolig skulle oppfylle; vestvendt balkong, to soverom og parkeringsplass var de viktigste, sier hun.

Med Bate-medlemskap, kunne hun melde forkjøpsrett på alle boligene som innfridde kravene og vente på at en mulighet skulle åpne seg.

Statistikk for bruken av forkjøpsrett
Flere ser verdien av å bruke forkjøpsretten.

Venninne tipset om Bate

Den blide 26-åringen, som til daglig jobber med forskning og utvikling innen oppdrettsteknologi, var lite kjent med Bate og hvilke fordeler et medlemskap kunne gi henne før hun begynte å kikke seg rundt etter egen bolig.

– Jeg hadde faktisk allerede startet boligjakten da en venninne som er eiendomsmegler tipset meg om at jeg kunne få forkjøpsrett på boliger gjennom Bate.

En bekjent av henne hadde nylig kuppet en bolig på forkjøpsrett bare dager etter at hun ble Bate-medlem.

– Jeg tenkte; hvorfor ikke prøve på det samme, forteller hun.

Lyspære
Forkjøpsrett – enkelt forklart
  • I forkjøpsrettportalen legger vi ukentlig ut boliger på forkjøpsrett, som regel før de legges ut på finn.no.
  • Dersom du melder forkjøpsrett på en bolig før meldefristen går ut, kan du få valget om å kjøpe boligen til den prisen boligen er solgt for i den ordinære budrunden.
  • Den med lengst ansiennitet i Bate får velge først. Takker han/hun nei, går valget til nestemann på listen, osv.
  • Derfor sier vi ofte at du kan "kuppe" en bolig på forkjøpsrett.

NB! Som Bate-medlem har du forkjøpsrett på 12 000 boliger i Rogaland, og 90 000 over hele Norge, les mer her.

Maren meldte seg inn på bate.no, og klikket seg umiddelbart inn på forkjøpsrettportalen (hvor man melder forkjøpsrett på boliger).

– Jeg meldte forkjøpsrett på flere boliger, blant annet den jeg til slutt endte opp med å kjøpe. Du er jo ikke forpliktet til å kjøpe en bolig du melder forkjøpsrett på, poengterer hun.

Nummer tre i køen – vant likevel

To personer med lenger medlemskap i Bate enn Maren, meldte også forkjøpsrett på leiligheten vi nå sitter i. Etter at den ordinære budrunden var ferdig, fikk de tilbud om å kjøpe boligen for summen selgeren hadde akseptert. Først den med lengst medlemsansiennitet, deretter den med nest lengst.

Mann sniker i køen med forkjøpsretten
Forkjøpsrett gjør at du kan komme først i køen, uten å være med i budrunden.

Begge takket nei, og Maren, som kun hadde vært medlem i syv dager, fikk dermed det samme valget.

– Jeg måtte ha litt betenkningstid da Bate ringte. Det er jo et stort valg å ta! I samråd med venner og familie bestemte jeg meg for å gripe muligheten.

Anbefaler medlemskap

Det er tydelig at Maren trives i sitt nye krypinn, som hun allerede har rukket å gjøre hjemmekoselig. På spørsmål om hun vil anbefale andre i hennes situasjon om å bli medlem av et boligbyggelag, svarer hun:

– I tillegg til forkjøpsretten, som jeg fikk maksimalt utbytte av, har jeg hørt at du som medlem også får kjøpsbonus og rabatter i mange kjente butikker. Sånn sett er kostnaden for medlemskapet en liten pris å betale, sett opp imot hva du får igjen.

Ansiennitet trenger ikke ha mye å si

Torunn Nicolaisen jobber med saksbehandling av forkjøpsrett i Bate. Hun opplever at flere tror de må ha vært medlem i mange år for at det skal være noe poeng i å melde forkjøpsrett. Det behøver ikke å være tilfelle.

– Det er ikke uvanlig at medlemmer som er lenger fremme i køen takker nei til å kjøpe en bolig de har meldt forkjøpsrett på. Det kan være flere grunner til dette. De kan for eksempel ha meldt forkjøpsrett på andre boliger som de er mer interessert i, eller boligen kan ha blitt solgt for en høyere pris enn de er villig til å gi.

Det er ikke uvanlig at medlemmer som er lenger fremme i køen takker nei til å kjøpe en bolig de har meldt forkjøpsrett på.
Torunn Nicolaisen
Saksbehandler forkjøpsrett, Bate

– I slike tilfeller åpner det seg muligheter for de med lavere ansiennitet, akkurat som det gjorde for Maren, sier Nicolaisen.

Hun oppfordrer alle som er på boligjakt å melde seg inn i et boligbyggelag.

– Hvis budvinneren i ordinær budrunde ikke er medlem, og du har meldt forkjøpsrett, går du foran selv med bare én dags ansiennitet.

– Det er aldri for sent å melde seg inn i Bate. Historien over er et fint eksempel på dette, da Maren allerede hadde startet å sondere boligmarkedet før hun ble oppmerksom på fordelen med forkjøpsrett og derfor meldte seg inn, avslutter hun.


Lyspære
Få samme fordelen som Maren

Bli Bate-medlem for kun 300 kr!

Flere fordeler