Styreleder i sameiet Bergtunet Svein Dahle.

Gresset var ikke grønnere på andre siden

Sameiet Bergtunet kjenner seg igjen i det klisjéfylte ordtaket. De fant nemlig raskt ut at det var en bommert å bytte forretningsfører til et regnskapsbyrå.

Tekst: Kristian Ekeland
Publisert: 20.6.2023

– Iblant tar man noen feil valg, og dette var definitivt et av dem.

De ettertenksomme ordene kommer fra Svein Dahle (80), styreleder i sameiet Bergtunet på Tau like utenfor Stavanger. Sameiet på 29 seksjoner ble stiftet i 2019, og inngikk samtidig forretningsføreravtale med Bate – en avtale som omfattet alt fra rådgivning til regnskapsførsel.

Iblant tar man noen feil valg, og dette var definitivt et av dem.
Styreleder Svein Dahle om å bytte forretningsfører fra Bate til et regnskapsbyrå.

Men i 2022 valgte styret i sameiet å prøve noe nytt. Tanken var at et regnskapsbyrå kunne gjøre styrehverdagen deres like enkel som det Bate kunne, til en litt lavere pris. I tillegg hadde regnskapsføreren kontorer i nærheten av sameiet, noe som ble sett på som fordelaktig i Bergtunet-styret.

De valgte derfor å bytte ut Bate som forretningsfører.

Svein Dahle slår av en prat med Inger Bergeland, sameiets rådgiver i Bate.

Måtte svelge stoltheten

Det tok imidlertid ikke lang tid før Svein og hans to styremedlemmer fant ut at det var noe som manglet.

– Ja, et regnskapsbyrå er gode på tall og økonomi. Men i vårt tilfelle omfatter styrets oppgaver så mye mer enn dette. Plutselig hadde vi ikke de vante styreverktøyene våre, som Portalen, ei heller noen å sparre med rundt hverdagslige utfordringer som lå utenfor regnskapsbiten, sier styrelederen.

– Bate har jo alt fra egne advokater som hjelper med juridiske problemstillinger, til kompetente kunderådgivere og en brukervennlig styreportal som gjør hverdagen enklere, sier han, før han kjapt legger til:

– Og selvsagt også egne regnskapsførere.

Svein Dahle med Portalen
Svein synes Portalen, styrets digitale verktøy, er et brukervennlig program.

Heller ikke styrets hypotese om at avstanden mellom sameiets lokasjon på Tau og Bates i Stavanger var negativt for kunderelasjonen, viste seg å stemme. Omtrent ett år etter “bruddet”, plukket derfor styrelederen opp telefonen.

Lyspære
Få pristilbud på forretningsførsel

Les mer om hva dere får med forretningsførsel fra Bate, og be om et uforpliktende pristilbud.

For boligselskap over 20 boligerFor boligselskap under 20 boliger

– En del stolthet måtte svelges da jeg ringte vår tidligere rådgiver i Bate, Inger Bergeland, og spurte om de ville ta oss tilbake som kunde. Svaret var heldigvis positivt, sier Svein og ler.

Alltid en åpen dør

Leder for kunderådgivning i Bate, Cathrine Furenes, er klar på at den helhetlige kompetansen Bate har som forretningsfører, er selskapets store styrke.

– For noen, kanskje spesielt de aller minste boligselskapene, kan et regnskapsbyrå være en tilstrekkelig forretningsfører.

– Men som styrelederen i Bergtunet sier her, består styrets hverdag ofte av utfordringer som krever ekspertise på andre ting enn kun det økonomiske. Da er det godt å ha en partner i ryggen som kjenner helheten i hverdagen til borettslag og sameier, mener Furenes.

Hun understreker at døren alltid er åpen for angrende boligselskap.

– Vi bærer aldri nag. Boligselskap som velger å prøve noe nytt er selvfølgelig alltid velkommen tilbake til oss dersom de skulle ombestemme seg, avslutter hun.

Cathrine Furenes fra Bate
Cathrine Furenes er leder for kunderådgivning i Bate.