Antonio er klar for å rulle ut plen hos Lye Borettslag
Foto: Merethe Opstad Clausen

Fruktbare stier på Lyefjell

Bates grønne kroner og fjorten dager med dugnadsinnsats har revolusjonert fellesområdene i et langstrakt borettslag på toppen av Time.

Tekst: Samina Bruket
Publisert: 5.7.2022

Denne artikkelen stod først på trykk i medlemsmagasinet Ditt Bate. Se hele magasinet og tidligere utgaver her

30 000,- tikket inn på borettslagets konto i fjor, etter at de sendte en søknad til fondet Bates grønne kroner.

– Pimp your borettslag

Og nå er vi her, rett ved eplehekken, oppi blåbærkrattet de lengtet etter. De ser stolte ut, nabogjengen som er ute på dugnad - igjen og igjen. Hva driver dem?

– Pimp your borettslag, som vi kaller det, hahaha, skratter Jon Helge Hesby som er styreleder i Lye Borettslag. Latteren stilner, og han får et mer seriøst drag over ansiktet. Nå kommer poenget.

– Prosjektet kommer alle beboerne til gode. Vi får til dette sammen - og dugnaden er den viktigste fellesskapsbygger. Den gjør at folk blir mer delaktige, bygger gode naborelasjoner og føler større eierskap. Dette er vårt!

Jon Helge Hesby i Lye Borettslag
Styreleder Jon Helge Hesby får god hjelp til å rulle ut plen av barna i borettslaget
Foto: Merethe Opstad Clausen

– Ja, vi hjelper hverandre og alle kan gjøre det arbeidet de klarer. Enten det er å rake, fylle på med steiner eller komme med idéer, sier styremedlem Cecilia Firinci.

I to uker har de nærmest hatt kontinuerlig dugnad. Mye har foregått på dagtid, så flere har ikke hatt mulighet til å stille. Men de har vært en god gjeng som har jobbet.

Og alt kom i gang fordi en tidligere styreleder hadde lyst på et frukttre i enden ved innkjørselen til borettslaget, fordi det da var nokså kjedelig der, ifølge beboerne. Så en stund senere oppdaget de annonsen fra Bates grønne kroner - og da begynte fantasien å løpe.

Lyspære
Søk om grønne kroner, da vel!

Hvert år deler vi ut grønne kroner til borettslag og sameier, slik at de kan realisere miljøvennlige og gode idéer. Årets søknadsfrist er 15. september.

Les mer og søk her

Cecilia Firinci i Lye Borettslag
Cecilia Firinci lager støtte til små epletrær, som mellom trinn 1 og 2 skal vokse sammen til en eplehekk med mange ulike sorter.
Foto: Merethe Opstad Clausen

Tilfeldige, heldige møter

Med fruktlommer gjennom borettslaget tenker de at det blir mer naturlig å også bruke utearealet som kanskje ikke ligger rett utenfor egen leilighet. At naboer kan møtes tilfeldig - over en plomme.

De hadde lyst til å lage et miljø med mer spiselige vekster, at ungene kan gå på nøst i hagen, at alle kan treffes litt ute. Og at slike nabomøter øker på, på sikt.

Nå har de plantet spiselige vekster på grøntområdene mellom carportene - slik at det har blitt en "spiselig sti" også på vei mot hovedområdet, der de har aller mest planter.

To naboer laget en plan for hagen. De fikk hjelp av en hagedesigner til å se på den, og eksperten justerte litt på planen. Beboerne ville ha litt hjelp utenfra, slik at de ikke gjorde noe helt feil i forhold til beplantningen. Med tanke på både hvor vekster burde stå - og hva som kan stå godt sammen.

Barn i Lye Borettslag
Hagearbeid er moro, ifølge Altay, Antonio og Ane.
Foto: Merethe Opstad Clausen

Ser fram til innhøsting

I den ene enden av borettslaget jobber femteklassing Altay på. Ruller ut gress som bare det. Samtidig så er han superkonsentrert.

– Det er gøy og litt vanskelig, siden det plutselig legger seg helt skjevt og oppå andre steder...

Blåbærlyng med blåbær
Etterlengtede blåbær nærmer seg klar for høsting
Foto: Merethe Opstad Clausen

Han har vært en ivrig bruker av fellesområdene i mange år allerede - og nå blir det bare enda kjekkere å henge i nabolaget.

– Dette er ganske bra, fordi jeg liker frukt og bær. Når det blir sommer og høst, kan jeg gå ut og spise. Før var det noen busker og et eller to trær, nå ser det bedre og finere ut.

Lillebror Antonio gleder seg også til innhøsting sammen med gjengen.

– Da kan vi spise epler og plommer. Og så har jeg mange venner - og kjempesnille naboer.

Mor Cecilia Firinci påpeker at dette prosjektet også gir viktig lærdom for nye generasjoner.

– Her lærer ungene å ta vare på miljøet. Jeg har jobbet i naturbarnehage og liker veldig godt gode uteområder. I hvert fall når det er en del unger her så er det viktig å tenke på dem også, for de bruker dette området ganske ofte.

Bates grønne kroner
Dette er Bates grønne kroner

Bates grønne kroner er et fond som bidrar til å realisere grønne og sosiale prosjekter i borettslag, sameier og velforeninger. En kan søke om støtte til ett prosjekt per år og motta støtte på inntil 30 000 kr per gang.

Har du en god idé? Få det søkt! Årets søknadsfrist er 15. september 2023.

Les mer og søk