Lise og Atle Soma på sitt drømmekjøkken i ny bolig
Foto: Cecilie Birkeland

Formet drømmehjemmet på Hovemarka

Lise og Atle Soma kastet seg inn i boligjakten med klare formeninger om hva de ville ha.

Tekst: Cecilie Birkeland
Publisert: 11.11.2019

Solide hus på Hovemarka i Sandnes

Regnet hamrer på store vindusflater, vinden suser og mørket blender all utsikt. På kvelder som denne føles det ekstra deilig å ha flyttet inn i et nytt og solid hus. På Hovemarka på Austrått har familien Soma startet et nytt kapittel – og det ser ut til å bli akkurat så bra som de hadde håpet på.

– Mye hus for pengene

Da det nærmet seg videregående skole for 16 år gamle Mina, kjente også resten av familien at de var klare for en forandring. På Tjelta var bussforbindelsene sparsommelige, og ønsket om å bo mer sentralt ble stadig sterkere. Mor Lise og far Atle åpnet dørene til boligmarkedet med et klart mål: Etter mange år med oppussing ønsket de seg noe helt nytt, et hus som passet perfekt for dem.

Kinosal i nytt hus
Egen kinosal – bedre blir det ikke i koronaåret 2020.

– Vi så etter en bolig som hadde både gode fellesarealer og plass til hver enkelt. Vi vurderte ulike prosjekter, og plantegningene ble et viktig utgangspunkt. Det var viktig for oss å få en følelse av hvordan de ulike rommene ville bli når alt stod ferdig, forteller Atle.

I Bates nye boligfelt på Hovemarka så de ikke bare potensiale, men muligheten for å gjøre et godt kjøp.

– Vi kikket også på boliger på Sørbø, men fant at tilsvarende boliger lå over en milllion kroner høyere i pris – uten at jeg ennå har skjønt hvorfor. Her fikk vi mye hus for pengene, sier den ferske huseieren.

Baderom i huset på soma
Huset familien Soma har kjøpt er 200 kvadratmeter stort, og har blant annet tre fulle bad, tre stuer og fem soverom. Her fra badet i loftsetasjen.

Hjerte og nerver ❤️

Kvadratmeter og plassering betød mye, men også løsningene inni huset skulle stemme. Kjøkkenet var spesielt viktig for Lise og Atle, som ønsket seg masse lagringsplass og en arbeidsplass hvor de både kunne kokkelere og prate med familie og gjester.


– Kjøkkenet er et samlingspunkt, selve hjertet, og i dette huset også det første du kommer inn til fra gangen. Det var viktig for oss å få et kjøkken vi hadde lyst på. Derfor fikk vi tegnet det slik vi ville ha det før vi signerte kjøpskontrakten på boligen, forteller de.

Stue i nytt hus på hovemarka
Her er det godt å trekke seg tilbake på mørke høstkvelder.

Ett år etter at kontrakten ble signert, stod huset ferdig. Og ikke bare har det fått et stort og godt hjerte, men også et intrikat nervesystem. Smarthusoppsett sørger nemlig for at alarm, lys, ventilasjon og varme kan styres i detalj fra mobilen eller et av de to nettbrettene som henger i huset. Her blir verken styrken eller fargetonen på lysene etterlatt til tilfeldighetene. Far og teknisk ansvarlig i familien er også fornøyd med å ha kommet sommeren i forkjøpet. Utvendig solskjerming på loftsvinduene og ekstra aircondition utligner solas effekt på de store vindusflatene.

Bilde av Atle soma som kontrollerer lys og varme på nettbrett
Atle Soma har ikke bare full kontroll på lys og varme. På nettbrettet hvor han styrer smarthusfunksjonaliteten har han også lagt inn kommende bussavganger.
Lyst til å se mer? På Instagramkontoen @somaheimen har Lise delt bilder av hele prosessen fra byggestart til hverdag i nytt hus.

Hus for alle

I slutten av september kunne de endelig flytte inn. Noen uker etter innflyttingen kan de trygt slå fast at dette ikke bare ble den nye, vedlikeholdsfrie boligen som mor og far hadde drømt om, men et funksjonelt hus for hele familien. I kjelleren er det lagd til en egen koselig ungdomsstue som gjør det kjekt å få venner på besøk. I lillebrors soverom i tredjeetasje er det høyt under taket og god plass til både soving og gaming. Det er 11 år gamle Mats godt fornøyd med, selv om han kan avsløre at det ikke nødvendigvis er det nye rommet han liker best med å ha flyttet:

– Jeg synes det regner mye mindre her enn på Tjelta, jeg, smiler han og får latteren fram hos resten av familien.

Soverom med god takhøyde
Mats koser seg på nytt rom. Det ekstra høye taket gir god romfølelse og plass til å sove i høyden.

Kiri, deres firbeinte følgesvenn, har også fått sine tilpasninger. Glatt eikegulv er ikke noe stas for forsiktige poter, så det ble skiftet ut med et lyst og bestandig vinylgulv med labbevennlig struktur. Vaskerommet innenfor bi-inngangen er selve rosinen i hundepølsa. Det fungerer nemlig også som hundespa, med stor vask i Kiri-størrelse for dusjing etter gjørmete høstturer.

Hund som får seg i bad på vaskerommet
Kiri kan gi en labb på det: Livet i Hovemarka er et skikkelig godt hundeliv.

Snart flere naboer

Familien Soma var de første som kjøpte Bate-bolig i Hovemarka – og de første som flyttet inn. Fram mot jul følger nye naboer på, og de gleder seg til det blir mer liv i husrekka.

– De vi har truffet fram til nå har vært veldig trivelige, så dette tror vi blir et kjekt nabolag, sier de.

– Vi håper våre erfaringer kan være til hjelp for de som vurderer bolig i området. Selv synes vi dette er en veldig kjekk plass. Å bo mer sentralt har gitt oss muligheter vi ikke hadde før – som å sykle en tur til Sandnes for å spise middag. Kollektivforbindelsene er gode, og så er vi skikkelig glade i nærbutikken. Den har gode åpningstider, også på søndager, og veien bort er trygg og kort – helt perfekt når du skal sende ungene bort etter noe du har glemt, smiler Lise.

Overstiktsbilde av fine boliger på Hovemarka
Huset til Lise og Atle (helt til høyre i bildet) var det første som stod ferdig i Bates første boligrekke på Hovemarka. Det er ennå noen ledige hus igjen – og nå begynner også byggingen av neste byggetrinn.