Siden 2019 har bruken av forkjøpsrett økt fra 79 boliger tatt på forkjøpsrett i 2019 til 321 boliger i fjor – en økning på hele 306 prosent. Og hele 40 prosent av dem som benytter seg av fordelen er unge.
Det har vært en eksplosiv vekst på bruk av forkjøpsretten – din største fordel som Bate-medlem.
- Vi får daglig henvendelser med spørsmål om hvordan forkjøpsrett fungerer, sier Torunn Nicolaisen, fagansvarlig for forkjøpsrett i Bate.
Aldri har flere benyttet seg av forkjøpsretten i Bate - og mange av dem er unge.
- Hele 40 prosent av dem som kjøpte bolig på forkjøpsrett i 2023 var 31 år og yngre, forteller hun.
Kort fortalt gir forkjøpsretten deg muligheten til å komme først i boligkøen. Som Bate-medlem har du forkjøpsrett ved kjøp av nye og brukte boliger i store deler av landet.
- Det betyr at du har rett til å kjøpe en bolig til den prisen selgeren har akseptert, uten at du trenger å være med i budrunden, sier Nicolaisen.
Den eksplosive veksten kan være et tegn i tiden. Boligmarkedet er stramt, og da er forkjøpsretten et effektivt virkemiddel for å få tilslag på bolig, ifølge Svend Tjelta, eiendomsmegler i Aktiv Eiendomsmegling, avdeling Sola.
- Vi ser helt klart et økt fokus og bruk av forkjøpsretten når det er mer konkurranse om boligene i markedet. I Stavanger-regionen har situasjonen siden midten av 2020 vært færre boliger for salg, kortere omsetningshastighet og høyere priser. Dette økte presset på boligmarkedet gjør at flere opplever å tape budrunder – og flere opplever også å tape en «kjøpt bolig» på forkjøpsrett, sier han.
- Når de har fått den beskjeden så blir de veldig bevisste på dette med forkjøpsrett, og noen melder seg inn i et boligbyggelag eller ser seg rundt om de har noen i familien de kanskje kan arve ansiennitet av som gjør at de selv kan sitte på andre siden av bordet etter neste budrunde, sier Tjelta.
Prioriteringen mellom medlemmer som melder forkjøp, avgjøres av medlemmets ansiennitet. Ansiennitet er det samme som varigheten på medlemskapet.
- Nå som boligene blir omsatt raskt, må man som boligkjøper nødvendigvis undersøke alle muligheter for å stille fremst i køen, og bruk av forkjøpsrett og ansiennitet er et av virkemidlene man kan ta i bruk for å komme først når det gjelder. Samtidig må man huske på at man ved bruk av forkjøpsretten trer inn i en ferdig forhandlet avtale som omhandler både pris, overtagelse og eventuelle forbehold, og ved bruk av forkjøpsretten må man forholde seg til avtalen i sin helhet, sier Tjelta.
Det er imidlertid ikke nødvendig å ha kjempelang ansiennitet for å vinne frem.
- Vi har mange eksempler på folk som har tatt bolig på forkjøpsrett kort tid etter at de meldte seg inn i Bate. Men du må være medlem på det tidspunktet du melder forkjøpsrett, sier Nicolaisen.
Når flere kjøper seg bolig på forkjøpsrett, er det også flere som «mister» boligen de vant budrunden på.
- Det å fortelle en opprinnelig kjøper at de likevel ikke får boligen fordi noen trer inn i avtalen i deres sted, det er en virkelig kjedelig telefon å ta. De fleste tar det med fatning, men det hender også at det kommer noen tårer. Andre ganger kan vi oppleve sinne i andre enden av telefonen, sier Tjelta.
Mange sjekker også om medlemskapet kan overføres innad i familien.
- Man kan overføre medlemskapet mellom familiemedlemmer. Dette betyr at vedkommende arver din ansiennitet, men den som overtar medlemskapet kan ikke få lengre ansiennitet enn fra sin egen fødselsdato. Det er heller aldri for sent å melde seg inn i et boligbyggelag, sier Nicolaisen.
*Gjelder ikke ved fastprisavklaring.
Medlemssjefen til Bate byr på en ekstra god deal for de som ...
Kanskje sto det skrevet i stjernene at Inger Lise Hope skull...
Det ble stemt over flere viktige saker på årets generalforsa...