Sameiet manglet skikkelig sykkelparkering. Heldigvis ga en smart idé rom til tohjulingene. Og en god søknad til Bates grønne kroner sikret pengestøtte til prosjektet.
Denne artikkelen ble først publisert i medlemsmagasinet Ditt Bate. Klikk her for å lese hele magasinet.
I Krunemyr, ved foten av Bogafjell, finner du sameiet Blåbærhagen. To lavblokker som i løpet av det siste året har gjennomgått en stor fasadeoppussing. Nå forvandles også innsiden og bruken av to svære skur – og det er det arbeidet det skal handle om her.
Melissa Storesund, som er styreleder i sameiet, leder vei inn i det som utenfra ser ut som en stor bod.
– Her holder vi nå på med å dele inn de to søppelskurene våre til å bli et delt opplegg for både avfall og sykler – og da spesielt el-sykler. Det blir det bare flere og flere av dem!
Sameiet har satset grønt i flere år. De var også tidlig ute med å etablere ladepunkter for el-biler, kan styrelederen fortelle.
– Vi har en miljøprofil-strategi, og har ønsket å få på plass tilsvarende for sykler. Men det var først da vi sendte en søknad inn til Bates grønne kroner, at det ble veldig aktuelt. Det ble et puff i riktig retning.
Bates grønne kroner er et fond som sameier og borettslag kan søke penger fra til å gjennomføre grønne prosjekter som kommer fellesskapet til gode. Dette sameiet var blant 12 utvalgte som fikk penger i andre tildelingsrunde, hvor grønne gryn også gikk til bygging av en gapahuk, etablering av frukt- og kjøkkenhager, lekeplasser, spenstig yoga for eldre og mye mer.
Sykkelskur-prosjektet her i sameiet Blåbærhagen har et budsjett på 35 000 kroner og tilskuddet fra Bate var på 10 000 grønne kroner.
– De pengene hjelper godt, og det var superenkelt å søke. Bate har laget en forklaring på hva de vil ha med i søknaden. Det var nesten litt sånn at vi tok en bruksanvisning og gjorde den om til vår beskrivelse, med våre tall. Vi sa litt om budsjett og la vekt på trivsel, forklarer hun.
Styret hadde diskutert mange løsninger, men landet på at det var lurt å bruke areal de allerede hadde: Søppelskurene kunne absolutt romme mer. Nå skal det monteres 20 ladepunkter for elsykler. For å sikre at syklene står trygt, kommer det kamera i begge bygg – og låser er allerede installert på dørene.
– Syklene har tidligere stått under trappene der. Nå har vi fått dem inn. Og så er det jo barn her også som etter hvert trenger et sikkert sted å sette syklene sine. Så dette er veldig bra å få til, sier styrelederen.
Beboer Ingebjørg Solbakken har også møtt opp for å vise frem det grønne prosjektet. Hun flyttet nylig til Bogafjell fra Hallingdal, hvor hun har bodd de siste 40 årene.
– Jeg flyttet hit for å bo nærme barnebarna, og det er så fint her, i og rundt blokkene. Men jeg har ikke blitt så godt kjent med områdene rundt – nå i koronatid, så det gleder jeg meg til.
Det blir nok til fots, for den nyinnflytta er ikke syklist, men hun unner naboene det grønne sykkelløftet.
Har dere noen gode ideer for sameiet eller borettslaget? Søk om noen grønne kroner, vel!
Hvor mye kan vi få i støtte?
I 2021 skal totalt 300 000 grønne kroner fordeles på gode tiltak. Hvert boligselskap kan søke om inntil 30 000 kroner per år.
Søknadsfrist?
Send søknad innen 31. juli for 2021-tildelingen.
For noen uker siden dumpet en brosjyre om egenberedskap ned ...
Leder for Bates avdeling i Haugesund, Håkon Brekke-Brandtzæg...
Mange styrer unngår å øke felleskostnadene av frykt for upop...