Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. Et nytt hjem tar form
Nye boliger
Torill Roegenes gleder seg til å flytte inn i Fridas hage

Et nytt hjem tar form

Om halvannet år bytter Toril ut enebolig og hagearbeid med leilighet i Fridas hage. Ved byggeplassen i Hillevåg skuer hun ut mot en ny epoke med mindre vedlikehold og mer frihet.

Tekst: Cecilie D. Birkeland
Publisert: 24.06.2020
Foto: Cecilie D. Birkeland

– Denne plassen er helt ideell. Jeg føler nesten den er tilegnet meg, sier Toril Røgenes og lar latteren trille ut. 

På en hvit benk omkranset av velduftende roser utenfor Frida Hansens hus, har vi orkesterplass til det som skal bli Fridas hage og Torils nye hjem. Her skal hun starte en ny epoke etter 50 år i en vertikaldelt enebolig på Ullandhaug. To etasjer skal skiftes ut med en treroms på ett plan, og i stedet for å klippe plenen og trimme hekken skal hun lene seg tilbake på balkongen. Toril skuer ut på byggeplassen og smiler. Dette skal bli skikkelig bra. 

Mer frihet
– Jeg trives kjempegodt på Ullandhaug, hvor jeg har veldig gode naboer. Men siden jeg har både hus og hytte – og hage begge steder – bruker jeg mye tid på vedlikehold. Det har ikke vært så lett å holde alt i topp stand etter at jeg ble alene. Å flytte inn i leilighet vil gi meg mer frihet, sier hun, og legger smilende til: 

– Og så blir det veldig kjekt å ha en hage hvor det ikke er jeg som er ansvarlig for vedlikeholdet!

Det myke uttrykket til Fridas hage, med park og eføykledde bygg i tre og skifer, appellerte til Toril.  

– Det er koselig, og ser ikke ut som en typisk boligblokk. Og så ligger det veldig fint til, med kort vei til alt jeg trenger. I tillegg er jeg bare en 15 minutters spasertur unna mine gamle naboer, stråler hun. 

 

Les mer om prosjektet Fridas hage her

En fin prosess
Toril vurderte også brukte boliger en stund, men med brukt følger det ofte med behov for både reparasjoner og vedlikehold. Det gir ro å vite at hun skal flytte inn i noe splitter nytt. I tillegg gir byggeperioden tid til omstilling. 

– For meg er det bare fint at flyttingen ligger litt fram. Da rekker jeg både å bli klar selv, og ikke minst forberede alt det praktiske rundt flyttingen, sier Toril, som flytter inn i starten av 2022. 

 

En annen fordel ved å kjøpe ny bolig, er muligheten for å sette et personlig preg på den. Alt fra hva slags toalettsete det skal være på badet, til hvordan gulvene skal se ut og hva slags lamper det skal være i taket, ligger i kjøperens makt. Disse valgene har Toril og de andre framtidige beboerne i Fridas hage fått presentert i en egen webløsning kalt Bygr. I stedet for å reise rundt til hver eneste underleverandør i prosjektet, kan de gjøre tilvalg i fred og ro fra godstolen hjemme. 

– Det var en lett og god måte å gjøre valgene på, en stor forenkling, mener Toril, som valgte ut fliser på badet, la til terrassevarmer i den innglassede terrassen sin og dimmer til lyset på badet direkte fra mobilen.  

– Jeg var egentlig ganske fornøyd med standardløsningene, så jeg har ikke gjort så mange endringer. Men jeg satte pris på at jeg slapp å reise rundt for å ordne det, sier hun. 

Les mer om Bygr-løsningen nederst i artikkelen

Torill tar jevnlige turer innom byggetomta for å se på framgangen
Spaserturene bli ofte lagt forbi byggetomta i Hillevåg. Det er spennende å se et nytt hjem ta form. 
Full uttelling
På byggetomta er betongarbeidet godt i gang. Kjelleren i det største av de to byggene har begynt å ta form, og nå har også gravemaskinene tatt fatt på tomta hvor Torils leilighetsbygg skal reise seg. Hun er ofte forbi, til fots eller sykkel, for å følge med på framgangen. Det er spennende å se et nytt hjem ta form. 

– Jeg gleder meg til å flytte inn, og håper tilværelsen i leilighetsbygg ikke blir helt anonym – men at vi naboene blir litt kjent med hverandre, sier hun.

Torils leilighet er 72 kvadratmeter, ligger like over bakkeplan, har åpen kjøkkenløsning og innglasset balkong mot sør. Den er akkurat passe stor, med alt hun trenger. 

– Jeg hadde egentlig sett meg ut en annen leilighet, men med gode råd fra megleren var det denne som havnet på toppen av ønskelista. Sammen med mannen min hadde jeg medlemskap i både Stavanger og Sandnes boligbyggelag gjennom mange år før de ble slått sammen til Bate. Ansienniteten fikk jeg med meg, og forkjøpsretten kom til nytte både da jeg kjøpte leiligheten i Fridas hage og da datteren min kjøpte bolig for noen år tilbake. Her har vi fått full uttelling! 

 

  

Bygr skal gjøre det enklere å kjøpe ny bolig


Muligheten til å sette sitt eget preg på boligen er en av de store fordelene ved å kjøpe nytt. Men det kan være vanskelig å holde styr på alle valgene som skal tas, og attpåtil kreve en god del tid. Det skal Bygr-løsningen gjøre noe med. 

Bygr lar boligkjøperne velge gulv og lignende til leiligheten sin uten at de behøver å reise til underleverandørene

Bygr er en nettportal hvor boligkjøperen finner dokumentasjon og annen nyttig informasjon om den nye boligen sin. Her kan kjøperen også gjøre endringer i standardpakken som følger med leiligheten, og velge ut for eksempel hvitevarer, andre typer lister, lamper eller fliser – som en nettbutikk for den nye boligen.  

Bate er deleier i Bygr, og kjøperne i Fridas hage er de første til å ta løsningen i bruk. Hver kjøper har sin egen innlogging, hvor de får opp detaljer om leiligheten og beskjeder fra Bate. Mange, som Toril Røgenes, har allerede vært inne og lagt inn det de ønsker å endre på – og tilbakemeldingene er gode.

Målet med Bygr er at det ikke bare skal være til hjelp under byggeprosessen, men også gjøre det enkelt for kjøperen å finne igjen dokumentasjon ved senere anledninger.  

Under tilvalg kan brukerene gjøre endringer i standardutrusntningen til leiligheten
Under tilvalg får kjøperne presentert mulige endringer de kan gjøre i den kommende boligen sin. 
Fra sofakroken kan kjøperen zoome inn på de ulike løsningene og gjøre valgene i fred og ro
Fra sofakroken kan den ferske boligeieren zoome inn på de ulike løsningene og ta sine valg i fred og ro. Bygr-løsningen fungerer både på større og mindre skjermer.