Familie gjør hagearbeid
Foto: Anne Lise Norheim

Dette er viktig for oss der vi bor

Vi har spurt medlemmene våre om hva som er viktig for at de skal trives i nabolaget. Undersøkelsen viser at folk heller vil bidra til nyttige gjøremål og få mulighet til å hjelpe naboene, enn å være sosiale.

Tekst: Cecilie Birkeland
Publisert: 19.10.2022

– Bate skal ikke bare bygge nye boliger, men skape nabolag med høy trivselsfaktor. Derfor er det viktig for oss å lære mest mulig om hva som gjør at folk trives, sier direktør Merete Eik.

Denne uka deltok hun på Boligkonferansen 2022, hvor hun deler resultatene fra Bates siste undersøkelse. Tema for undersøkelsen, som ble utviklet i samarbeid med INNSIKT, var nettopp naboskap.

Praktisk framfor sosialt

Alt i alt var det 390 medlemmer som svarte. Vi spurte hva de i størst grad kunne tenke seg å gjøre sammen med naboene, og svaret var tydelig; 47 prosent av de spurte ønsker delta i nyttige gjøremål eller dugnader for å bedre miljø og trivsel. 37 ønsker å dele verktøy og redskaper med naboene, mens 30 prosent vil delta på sosiale samlinger.

– For mange kommer det praktiske før det sosiale. Dette ser vi også igjen i andre spørsmål. Vi spurte blant annet om hva som er viktig når det kommer til naboskap og bomiljø. Her ble «at det er rent og ryddig, og godt vedlikeholdte hus og bygninger» vektet høyest – med en score på 90 av 100 poeng, forteller Eik.

Bate-direktør Merete Eik

Bate-direktør Merete Eik


Ulike livsfaser

Medlemmene ble også bedt om å ta stilling til ulike påstander relatert til naboskap, blant annet «Det er viktig for meg å delta på felles aktiviteter og sosiale møteplasser med naboene mine», og «Det er viktig for meg å bli godt kjent med naboene mine». Her var det en tydelig sammenheng mellom svar og alder.

– I snitt vurderer medlemmene våre det å bli kjent med, og være sosial med naboene, verken som viktig eller uviktig. Men, viktigheten øker etter fylte seksti år, sier Eik, og legger til:

– Selv om fellesskapet med naboene ikke er det viktigste for alle, i alle fall ikke i faser av livet hvor vi er mer opptatt av familie og venner, skal Bate likevel ta et ansvar for dette som utbygger. Det handler om å skape rom og aktiviteter som forebygger ensomhet.

Starthjelp til 16 prosjekter

Ett av tiltakene Bate gjør på dette området, er å støtte prosjekter i borettslag, sameier og velforeninger som skal bedre det sosiale fellesskapet og/eller legge til rette for en mer bærekraftig livsstil. Denne uka deler Bate ut 375 000 kroner fra sitt bærekraftsfond «Bates grønne kroner».

– I år fikk vi inn hele 136 søknader, og vi har nå plukket ut 16 prosjekter som får inntil 30 000 kr hver i støtte. Prosjektene rommer alt fra redskapsboder og solcellepanel, til familiedager og oppgradering av uteplasser – og vil komme mer enn 1 150 beboere til gode, oppsummerer Eik, og avslutter:

– Gjennom de grønne kronene kan vi gjøre en forskjell i etablerte nabolag, og ikke bare de nye boligprosjektene våre. Siden vi lanserte fondet for tre år siden har det blitt stadig mer populært, så dette kommer vi utvilsomt til å fortsette med også i årene som kommer.