Foredrag under utbyggerseminar

Boligmarkedet på agendaen på utbyggerseminar

I forrige uke inviterte Bate, Lyse og DNB til seminar for utbyggere i boligbransjen. Fra scenen ble det holdt flere interessante foredrag om boligmarkedet.

Tekst: Kristian Ekeland
Publisert: 18.1.2024

Over 70 deltakere, de fleste med en fot i Rogalands utbyggerbransje, fikk servert et tettpakket program med flere innlegg fra scenen på Clarion Hotel Energy i Stavanger. Tall og synspunkter på boligmarkedet generelt, og i Stavanger-regionen spesielt, stod på agendaen til flere av foredragsholderne.

Som resten av landet har også Stavanger fått merke at høye renter og byggekostnader har ført til en brems i byggingen av nye boliger. Fra scenen var det likevel en viss optimisme å spore når det gjelder igangsettelser av nye prosjekter i regionen vår fremover, spesielt med bakgrunn i spådommene om at rentetoppen ser ut til å være nådd.

Det ble også påpekt at flere nybyggprosjekter i Stavanger-regionen har gode salgstall, selv i et tøft marked.

Når det gjelder bruktboligmarkedet nevnte flere foredragsholdere at Stavanger har hatt en større økning i prisene – og lavere antall usolgte boliger – sammenlignet med de andre byene i 2023.

Baard Schuman fra Union så positivt på fremtidsutsiktene for boligmarkedet i Stavanger-regionen.
OPTIMISTISK: Baard Schuman fra Union mente fremtidsutsiktene for boligmarkedet i Stavanger-regionen var positive.

Vil at flere bygger borettslag

Bate, representert ved Endre Hjelmeland, holdt et kort innlegg om utbyggers fordeler med å bygge borettslagsboliger. Både fra scenen og i etterkant er Hjelmeland tydelig på at «Bate elsker borettslag».

– Vi har bygget borettslag siden starten i 1946. I dag bygger mange av utbyggerne i stor grad sameier, og for oss er det viktig å få frem gevinstene ved å tenke borettslag i nye prosjekter. Vi ser at dette er en eieform som funker, sier Hjelmeland, som til daglig er leder for salg i Bate.

I dag bygger mange av utbyggerne i stor grad sameier, og for oss er det viktig å få frem gevinstene ved å tenke borettslag i nye prosjekter.
Endre Hjelmeland, leder for salg i Bate.

I innlegget trakk Hjelmeland frem blant annet mulighet for å få frigjort kapital gjennom utbetaling av fellesgjeld på usolgte boliger, DelEie og LeieEie-konsepter og skattefordel.

– I tillegg er det flere fordeler for kjøpere, som gunstig finansieringsordning, forutsetninger for stablie bomiljø og en enklere vei til lån ved vedlikehold, sier Hjelmeland.

Hva med de eldre?

Også eiendomsdirektør Carl Inge Wathne fra Bate holdt et innlegg. Han satte fremtidens eldreboliger på dagsorden.

– Vi er opptatt av å være tro mot samfunnsansvaret vårt. Undersøkelser viser at både førstegangsetablerere og eldre er to grupper som medlemmene våre vil at vi skal prioritere. Med eget UNG-konsept, forkjøpsrett, ungdomsboliger og boligkjøpsmodeller som LeiEie- og DelEie er vi godt på vei for førstnevnte. Nå vil vi også utforske muligheten for å utvikle fremtidens eldrekonsept, sier Wathne.

Endre Hjelmeland og Carl Inge Wathne fra Bate
Endre Hjelmeland og Carl Inge Wathne fra Bate holdt interessante innlegg på utbyggerseminaret.

I innlegget sitt påpekte Wathne at eldrebølgen kommer: I dag bor det 670 000 mennesker over 70 i Norge. I 2060 anslår SSB at dette tallet er 1 400 000.

Han understreket også at eldre ikke er en homogen gruppe, og derfor vil ha ulike ønsker og behov for sin bosituasjon.

– Forhåpentligvis vil vi i årene som kommer knekke koden for de perfekte boligene og nabolagene å bli eldre i, sier Wathne, og ymter frempå at dette er noe Bate ønsker å prioritere fremover.

Ta gjerne kontakt med oss for en boligdrøs!

Endre Hjelmeland, leder salg, Bate

954 67 086 / endre.hjelmeland@bate.no

Carl Inge Wathne, direktør eiendomsutvikling, Bate

994 57 944 / carl.wathne@bate.no