Boligblokk på Gausel i Stavanger
Hjelp til utbyggere

Etablering av sameie/borettslag

Skal du utvikle et nytt borettslag eller sameie, er det lurt å ha erfarne rådgivere med på laget. Det gjør prosessen smidigere og raskere enn om dere skal sette dere inn i alle regler, dokumentasjonskrav og juridiske forhold selv.

Etablere sameie

Et sameie er en sammenslutning av eiere. Eierne eier hver sin seksjon, og en tenkt del av eiendommen til sameiet. Les om forskjellen på borettslag og sameie her.

For å etablere et sameie må dere lage en seksjonsbegjæring som så skal tinglyses. For å få godkjent seksjonsbegjæringen, er det en rekke vilkår som må være oppfylt. Det går blant annet på krav til eiendommen og de forskjellige arealene i sameiet. Det må også være lagd vedtekter til sameiet.

Vi hjelper deg med alt som skal til fram til tinglysningen er i orden, og sørger for god og ryddig dokumentasjon underveis. Vi hjelper også til med registrering i Brønnøysundregisteret i etterkant.

Les våre råd om seksjonering her


Stifte borettslag

Et borettslag er et selskap som er eid i fellesskap av de som bor der (andelseierne). Det blir delvis finansiert av et felleslån med sikkerhet i eiendommen, og delvis gjennom innskudd fra boligkjøperne. Les mer om forskjellen på borettslag og sameie her.

For å opprette et borettslag, må det først lages et stiftelsesdokument for deretter å opprette andelene i borettslaget i Kartverket.

Vi sørger for alt som skal til og koordinerer hele prosessen fram til borettslaget er stiftet og i drift. Spør oss gjerne om råd om du er usikker på om dere vil etablere et sameie eller borettslag. Våre jurister/rådgivere viser deg i detalj hvilke implikasjoner de ulike boformene har for ditt prosjekt.


Har du lyst til å vite mer?

Ta gjerne kontakt for en uforpliktende prat!

Endre Hjelmeland, salgsansvarlig i Bate

Endre Hjelmeland, salgsansvarlig
endre.hjelmeland@bate.no / 95 46 70 86