Boligbyggelag er organisasjoner som bygger, omsetter og forvalter boliger for medlemmene sine. De kan også forvalte boliger for ikke-medlemmer (seksjonseiere i sameier).
Som navnet tilsier så er en av kjerneoppgavene til et boligbyggelag å bygge nye boliger for sine medlemmer. Disse boligene organiseres oftest som borettslag, og noen ganger som sameie. Borettslag og sameier omtales gjerne som boligselskap, og er de to vanligste eierformene i Norge.
Medlemmer får kjøpe borettslagsboliger tilknyttet boligbyggelaget før andre gjennom forkjøpsrett.
I borettslag og sameier finnes det et styre som har ansvar for den daglige driften. Dette kan være krevende, og en av boligbyggelagenes vikitgste oppgaver er å bistå styret gjennom forretningsførsel (regnskap, håndtering av fellesutgifter, lån etc.) og rådgivning.
I Bate arrangerer vi også kurs for styremedlemmer, og kan hjelpe styret med å sette opp planer for vedlikehold av boligselskapet.
Som medlem i et boligbyggelag kan du benytte deg av medlemsfordeler og rabatter som boligbyggelaget har forhandlet frem på ulike varer, butikker og tjenester.
➡️ Se alle medlemsfordelene i Bate her.
Forkjøpsrett; den største medlemsfordelen
Kort fortalt gir forkjøpsrett medlemmer førsterett på et utvalg boliger. Du kan kjøpe en bolig til prisen selgeren har akseptert – uten å delta i budrunden.
Krigens herjinger på 1940-tallet gjorde at boligbyggingen stoppet opp, og at mye av det som var bygget ble ødelagt. Da landet gikk inn i fredstid var boligmangelen derfor stor.
Boligbyggelagenes landsforbund ble sammen med boligbyggelagene opprettet i 1946. Det samme gjorde Husbanken, og med kommunene oppstod det et tresidig samarbeid som gjorde at flere nordmenn fikk mulighet til å eie sin egen bolig.
Det sies ofte at boligbyggelagene var en sterk bidragsyter til gjenreisningen av landet etter andre verdenskrig, gjennom å bygge nye boliger som folk hadde råd til.