mennesker sitter i en sofa
Hjemme hos Andreas Middelthon har Tone Edland (fra høyre) Beatrice Siegrist Bjørnsen og Bodil Lande funnet seg til rette i sofaen i andre etasje.
Foto: Kristian Dale

Grønn glede i bofellesskapet Vindmøllebakken

Kompost, gjenbruk og arbeidsgrupper er noe av det beboerne har satt i gang for å leve mest mulig bærekraftig i Stavanger.

Tekst: Bate
Publisert: 25.4.2019

- Som å bo i et stort tre

9 år gamle Selma sier det best: – Det er som å bo i et stort tre.

Lukten av tre og det visuelle uttrykket vitner om det samme. Rett før nyttår flyttet beboere i byggetrinn 1 inn i Stavangers bærekraftige bofellesskap, Vindmøllebakken, i enden av Pedersgata.

Møtes igjen
For ett år siden satt de fire beboerne rundt et lite bord i visningshuset i forbindelse med reportasje i Ditt Bate. Nå, ett år senere, er visningshuset borte og trinn 1 er ferdig. Samme gjeng møtes igjen.

Beatrice Siegrist Bjørnsen, Tone Edland, Bodil Lande og Andreas Middelthon sitter ved et av langbordene i allrommet ved felleskjøkkenet.

- Nyttårsfesten satte tonen. Da var vi samlet rundt 15-20 personer her, sier Beatrice. Hun er musiker i Stavanger symfoniorkester og holdt en uformell åpningskonsert sammen med mann og to barn.

- Klokken tolv så vi nyttårsrakettene fra taket, sier Beatrice.

innsiden av vindmøllebakken
Når du går inn i Vindmøllebakken kommer du til dette store atriet. Til venstre er inngang til fellesrom med kjøkken.
Foto: Kristian Dale

- God start

- Vi har hatt en kjempegod start. Ennå bærer det preg av å være en byggeplass, men vi har det kjekt, sier Andreas.
Bærekraftig livsstil er en lidenskap beboere i Vindmøllebakken deler.

- Vi lager en plan for alt grønt. For eksempel skal alle planter være spiselige, og jorda lager vi selv av kompost. Folk tar litt forskjellige roller og blir med i arbeidsgrupper, sier Bodil.

Arbeidsgrupper er helt frivillig og baserer seg på beboernes interesse. Her kan du lese mer om arbeidsgruppene og andre grønne tiltak i Vindmøllebakken.

- Maten som lages på felleskjøkkenet skal kunne spises av alle og er inspirert av økologi. Materialvalget med massivtre, null gips, svært lite betong og oppvarming med geotermisk varmekilde er også en del av det bærekraftige, sier Andreas. Vindmøllebakken er nemlig bygget i massivtre.

De største stolpene i bygget er omkranset av gjenbrukt murstein fra hermetikkfabrikken som var på tomten tidligere. Går du inn hoveddøren får du felleskjøkkenet til venstre og stort felles atrium rett foran deg. Foreløpig står det et fotballspill der, og noen tomme blomsterkasser som er klare for beplanting. 

bilde av gjenbrukt murstein
Mursteinene er gjenbrukt fra hermetikkfabrikken som stod på tomten tidligere.
Foto: Kristian Dale

Minisamfunn

Beboerne er opptatt av å hjelpe hverandre i hverdagen og være sosiale når det frister.

- Beatrice går tur med hunden sin hver morgen. Da tar hun også inn avisene samtidig. Det er veldig greit, sier Tone.

- Tone har allerede tatt initiativ til å samles og spise lapper sammen på søndager, påpeker gjengen.

Alle fire er enig i at ting vil gå seg enda mer på plass når de får satt ned et styre som går i gang med styrearbeid og beboerne i byggetrinn 2 flytter inn sent i høst.

- Leilighetene er forskjellige, akkurat som beboerne. Vi er som et lite minisamfunn som gjenspeiler samfunnet på utsiden i alder og forskjellige typer folk, sier Andreas.

BATE OG VINDMØLLEBAKKEN

Bate har forretningsførsel for Vindmøllebakken, som innebærer å hjelpe styret med økonomi, regnskap og rådgivning.