Ung dame åpner vindu i borettslag
Foto: Getty Images/dangrytsku

Vedlikehold og utskiftning av vinduer og dører i borettslag/sameier – hvem har ansvaret?

Er det styret eller boligeier som er ansvarlig for utskiftning og vedlikehold av beboerenes vinduer og utvendige dører? Vi har spurt advokaten vår.

Tekst: Kristian Ekeland
Publisert: 11.1.2024

Begge parter har et ansvar

Advokat i Bate, Anders Lea, får ofte spørsmål fra styremedlemmer som er usikre på ansvarsfordelingen i forbindelse med vinduer og dører. Han forklarer hovedregelen:

– Den enkelte boligeier er ansvarlig for det generelle vedlikeholdet av vinduer og utvendige dører i sin bolig. Et eksempel på dette er å sikre tilstrekkelig lufting for å unngå sopp- og fuktskader i vinduene, sier han.

Styrets rolle er i større grad knyttet til selve utskiftningen.

– Utvendige dører og vinduer i boligene regnes som en del av fellesarealet, og det er derfor styret sitt ansvar å skifte ut disse hvis det trengs, sier Lea, og fortsetter:

– Styret skal vurdere om det i det hele tatt er nødvendig med et skifte, innhente tilbud og sikre at utseende på nye vinduer og dører samsvarer med resten av boligselskapet, sier advokaten.

Advokat Anders Lea
Advokat Anders Lea har lang erfaring med vedlikeholdssaker i boligselskap.

Styret skal involveres

For eksempel kan kald trekk ofte være en kilde til misnøye med vinduer og dører, og noen ganger vil kanskje boligeier velge å bytte dem ut på egen hånd. Å kjøre et «solo-løp» ved utskiftning er derimot ikke å anbefale, ifølge Lea.

– Boligeieren skal informere styret hvis hen mener det må et skifte til. Dette gjelder også hvis eieren er skyld i en eventuell skade. Styret tar den endelige beslutningen, og det er også vanlig at styret ordner med bestilling for å sikre ønsket kvalitet og utseende – uavhenig om det er ett eller flere vinduer/dører som må byttes.

– Unntaket er hvis det kun er glasset på vinduet eller døren som er ødelagt. Da kan og skal boligeier ordne og bekoste dette selv, sier han.

Lea viser til at konsekvensen ved ikke å involvere styret i utskiftningsprosessen kan bli kjedelig for eier.

– La oss si at eieren skifter ut og betaler for nytt vindu uten å informere eller få godkjenning fra styret. Hvis dette viser seg å være feil type vindu eller dør, så kan boligeier bli pålagt å skifte dette ut igjen, sier han.

Balkongdør i borettslagsleilighet
Balkongdører regnes også som en del av fellesarealet – men både eier og styret har et ansvar når det gjelder vedlikehold og utskiftning.

Hvem tar regningen?

Er det åpenbart at eier har forsømt sitt vedlikeholdsansvar overfor vinduene eller dørene, så er det ene og alene hen som må betale for et skifte, sier Lea.

– Om derimot vinduer eller dører må byttes grunnet forhold utenfor eierens kontroll, for eksempel ved lekkasje eller generell slitasje, er det borettslaget/sameiet sitt ansvar. Da er det boligselskapet som må ta regningen, fortsetter han.

– Iblant kan det være vanskelig å vurdere om boligeier er skyld i at vinduer og dører må byttes ut. Da er det viktig at det blir gjort en faglig vurdering, for eksempel av en takstmann, sier Lea.

⚖️ Les også: Bate har egne advokater som hjelper styret i hverdagen

Lyspære
Noen spørsmål om vinduer og dører:

Svarene er skrevet av advokat Anders Lea.

Vinduet til en av beboerne er knust grunnet hærverk. Hvem har ansvaret for, og skal betale for utskiftning?

– Hvis det kun er ruten som er skadet så er dette noe boligeier i de fleste tilfeller må skifte og betale for selv. Hvis rammen er skadet, og hele vinduet må byttes, må boligselskapet dekke kostnaden.

Beboer opplyser styret om unormal trekk fra vinduet. Hvordan skal styret håndtere dette?

Styret bør sjekke om dette er et problem som gjelder flere beboere, eventuelt også avklare om det er selve vinduet eller tettingen rundt som er årsaken til trekken. Hvis det ikke er bygningsmessige mangler, kan for eksempel boligeier i første omgang oppfordres til å sjekke pakningene rundt vinduet.

Malingen på balkongdørens innvendige karm flasser av. Hvem har ansvaret for nytt malingsstrøk?

– Dette må boligeier selv ordne.