Boligblokk i Saxamarka, Stavanger
Foto: Alise Lea Tiller

Her er de beste måtene å varme opp en blokkleilighet

Blokkleiligheter har ikke de samme mulighetene for oppvarming som eneboliger. Her er noen gode tips til smart og miljøvennlig oppvarming.

Tekst: Bate
Publisert: 9.10.2017

Oppvarming av leiligheter

Vinterkulden er rett rundt hjørnet, og mange skrur opp ovnene for å beholde den gode innetemperaturen.

- I blokkleilighet står man ofte mindre fritt til å velge oppvarmingskilde på grunn av tilknytting til pipe, plassering i blokk og kort avstand til naboer, sier kommunikasjonssjef Eiliv Flakne i Enova.

Her er Enovas tips og triks for best mulig oppvarming i blokkleiligheter:

Sentralfyringsanlegg med grønn energikilde

Det er vanlig med sentralfyringsanlegg i blokker, men ikke alle har dette.

- Disse anleggene leverer varmt vann til radiatorer i leiligheten, fra et sentralt fyringsanlegg eller påkoblet fjernvarme, sier Flakne fra Enova.

Blokker med sentralfyringsanlegg bør vurdere energikilden som brukes. Ifølge Enova er det fortsatt mange oljefyrer i bruk i Norge, og de anbefaler sameier og borettslag å skifte til nye, fornybare og vannbårne varmekilder. En smart og miljøvennlig måte å varme opp på, er å erstatte oljefyringsanleggene med for eksempel bergvarmepumper, biokjeler eller fjernvarme.

- Alle disse energikildene blir sett på som miljøvennlige løsninger, sier Flakne. Han råder også borettslag og sameier å skaffe seg individuell avmåling av strømforbruket per leilighet.

- I dag er det ikke mange som har dette miljøvennlige tiltaket. Det gjør at beboerne ikke har insentiv til å redusere eget forbruk, sier han.

Luft-luft varmepumpe

- Om man ikke har sentralfyringsanlegg kan man anbefale å installere en luft-luft varmepumpe. Ta kontakt med naboer og styret i borettslaget eller sameiet før du gjennomfører dette, sier Flakne.

Det er mye bedre å «sjokklufte» i noen minutter for å så stenge alle vinduer.
Kommunikasjonssjef Eiliv Flakne i Enova


Ofte er det egne vedtekter for montering av varmepumper i borettslag eller sameie. Det kreves ekstra hensyn til naboer som bor tett på. Husk derfor å sjekke at det ikke blir for mye støy mot naboer. Spør gjerne leverandøren om reglene for støy.

Kanskje er ikke varmepumpe en mulighet der du bor, men det er verdt å undersøke.


Varmestyringssystem sparer strøm

Varmestyringssystem er en smart løsning enten du har panelovn eller radiatorer. Det gir deg mulighet til å tidsstyre varmen i leiligheter. For eksempel å stille inn automatisk synkende temperatur på natten eller når du er på jobb.

- En tommelfingerregel som brukes er at for hver grad innetemperaturen senkes, så sparer man 5 prosent av energibruken til oppvarming. Det er viktig å nevne at et slikt system kan føre til økt nettleie, grunnet økt effektbruk og en innføring av effekttariff i fremtiden, sier Flakne.

Illustrasjon av hus med varmestyringssystem



Panelovn heller enn vifteovn

I blokker uten sentralfyring og uten mulighet til å installere varmepumpe er det mest vanlig å bruke elektriske panelovner eller vifteovner.

- Vifteovner er kun for rask oppvarming når man er til stede. Vanlige panelovner har normalt bedre termostater og er sikrere enn flyttbare vifteovner.


Ikke luft med vinduet på gløtt

Ifølge Enova er det beste tiltaket for å holde på varmen å ha en godt isolert bolig.

- I blokker er det borettslaget eller sameiet som har ansvar for vedlikehold av vindu, tak og bærende veggkonstruksjoner. Snakk om vedlikehold med ditt borettslag eller sameie, og vurder å oppgradere fasader og vindu. Dette kan gi store besparelser i energiforbruk og føre til et bedre bomiljø, sier Flakne.

Han poengterer at beboere både i blokkleilighet og i vanlige hus ofte har åpne vinduer stående på gløtt over lang tid. En klassisk strøm-tabbe.

- Dette fører til svært stort varmetap. Da er det mye bedre å «sjokklufte» i noen minutter for å så stenge alle vinduer, sier Flakne.