Et tre i boligselskap

Trær i boligselskap er fint og bra for miljøet. Bare husk å følg ekstra nøye med på hvordan det vokser, og beskjær når det trengs.

 

Tekst, foto og video: Alise Lea Tiller   Publisert: 27. mars 2019

 

- Folk flest venter for lenge med å beskjære trær, sier gartner Dom Hocken i Vaktmesteren i Bate.

Han har ansvar for grøntarealer i en god del borettslag og sameier.

Stammer som konkurrerer

Når et tre i boligselskap skal beskjæres er vanskelig å sette en hovedregel på.

- Det kommer an på formen på treet. Er det som et motsatt kosteskaft, er konsekvensen stor hvis en gren tar opp konkurransen med hovedstammen. Da må konkurrerende gren beskjæres fort. Men det er ikke problem hvis treet er rundt, sier Hocken.

Problemet oppstår når grener blir samme høyde og tykkelse som hovedstammen. Da begynner de å konkurrere for hovedgrenens stilling som kan fører til svakheter i bærestrukturen. Årsaken er at den årlige tre-veksten ikke overlapper lag for lag, i stedet vokser hver side uavhengig og skyver mot hverandre. Dette kan fører til at treet faller, og i boligfelt står det ofte ved gangsti.

- Da holder det å beskjære litt helt ytterst på grenen. Der sitter veksthormonene, sier Hocken. På et lite tre kan man gjøre dette enkelt selv. På større trær bør fagfolk ta seg av jobben. 

 

nærbilde av tre med konkurrerende hovedstamme

Her er et eksempel på en stamme som tar opp konkurransen med hovedstammen. Det holder å beskjære tuppen av denne for å dempe veksten.

 

Forskjell på skog og byggefelt

I skogen står trærne for tett til at dette blir et problem. Hovedstammen i midten er den som får nok sollys til å vokse seg oppover. Trærne kan også justere seg etter hverandre ved å utveksle næringsstoffer gjennom røttene i jorda.

- Trærne trenger mer hjelp når du tar de ut av skogen. I borettslag og sameier bør man alltid holde et øye med trærne. Store beskjæringer er best å ta om vinteren. Men hvis du ønsker en spesiell form er det bedre å beskjære treet når det har blader. Helt enkelt vedlikeholdsbeskjæring kan tas når som helst, sier Hocken.

 


Her feller Dom Hocken et tre i et boligselskap som har avtale med Vaktmesteren i Bate. Treet er for høyt til å stå så nært en trapp der folk ferdes. Da er det viktig med riktig utstyr og kompetanse til jobben.

 

Trenger du hjelp med trær i borettslag og sameie? Ta kontakt med Vaktmesteren i Bate 

 

Til Batebloggen