Stiklinger i flasker og syltetøyglass
Foto: Merethe Opstad Clausen

Stiklinger for nybegynnere

Klon favorittene dine – og få mer ut av plantegleden. Følg disse fire stegene for å lykkes med stiklinger!

Tekst: Impress Publisering
Publisert: 25.3.2020

Slik lykkes du med stiklinger

Mange benytter nå ekstra tid hjemme til å fikse opp ute og inne. Å sysle med planter kan gi fine øyeblikk av ro – samtidig som det gir spenning og glede å følge vårlivet som vokser frem like utenfor egen dør. Eller innomhus – i vinduskarmen, for nå spretter vekstene i været både her og der.

Planter gir mye moro, og å dyrke frem selv er stas. Har du prøvd deg på å lage stiklinger? En stikling er egentlig en klon av morplanten – den du tar stiklingen fra. Inviter med små og store planteelskere i familien, og følg oppskriften for mer plantefryd i hverdagen.

Lyspære
Hva er stiklinger?

Å ta stiklinger vil si at du klipper en del fra en plante som du allerede har, og planter denne delen i jord for å "klone" den eksisterende planten.

Den beste tiden for å ta stiklinger er på våren, og er en super måte å øke plantebeholdningen din på.

Fire steg for å lykkes med stiklinger:

1) Finn ut hvor du skal klippe planten

Skal du lykkes med å få planten til å produsere røtter, må du klippe på rett sted. Hvor du skal klippe, avhenger av hvilken type plante det er:

Saks klipper gren på grønn plante
Gummifiken er en tre-plante som kan bli veldig stor. Når man klipper stimuleres morplanten til å produsere nye grener.

Tre-planter:

Planter med stammer, for eksempel gummifiken, fiolinfiken eller paraplytre, klippes ca. en centimeter under et av bladene. Det er viktig at grenen er grønn der du klipper, en barklagt stamme vil ha vanskeligere for å klare seg. Når du har klippet, kan det være lurt å fjerne det nederste bladet på stiklingen, slik at det blir mer plass til å danne røtter.

Hånd griper rundt gren på grønn plante
Ser man på undersiden av stilkene til en klatreplante vil man kunne se noen små humper på stilken. Her vil de nye røttene vokse ut når stilken kommer i vann.

Klatre- og hengeplanter:

Dette er er populære planter som er blant de villigste når det kommer til stiklinger. Vindusblad, gullranke og noen typer philodendron er spesielt velegnede. Disse produserer noe som kalles for luftrøtter, og det er like under disse luftrøttene at du bør klippe. Gjerne en centimeter under.

Saks klipper over gren på grønn plante
Svigermors tunge vokser sakte, det samme gjelder stiklingene fra disse. Men villige er de i alle fall.

Andre planter:

Enkelte planter kan man ta stiklinger av ved å sette et helt blad i vann. Dette gjelder for eksempel svigermors tunge. Er du i tvil om hvilken teknikk som passer til din plante kan du selvfølgelig google planten.

2) Selve klippingen av planten

Den enkleste delen, men likevel så skummel. En ren saks eller kniv er alt du trenger. Husk at planten liker en liten trimming nå på våren, og den vil få nye blader og greiner fra der du kuttet. Kanskje sitter du igjen med en enda mer fyldigere plante til slutt?

Tar du stikling fra en klatre- eller hengeplante bør du ta flere stiklinger samtidig, slik at den nye planten du skal lage blir fyldig og tett.

3) Sett planten i vann

Nå skal stiklingen få stå noen uker i vann. Det er viktig med godt lys i denne perioden, nær et vindu, men skjermet for direkte solskinn. Bytt vannet ukentlig slik at du slipper alger eller mugg. Hvor lang tid det tar før du ser tegn til røtter kan variere fra noen dager til noen måneder, avhengig av hvilken plante du bruker.

Jord, plante og flaske på grått bord
Gullranken og stiklinger fra andre klatreplanter plantes gjerne fem eller ti i samme potte.

4) Plant i jord

Når stiklingen har dannet rundt 7-10 cm lange røtter er planten klar for jord. Bruk veldrenert jord – såjord eller sandholdig jord er gode valg. Dette vil gjøre at de nye røttene får en myk start på det nye livet.

Det er alt som skal til, så nå er det bare til å prøve selv. Dette klarer du! Stiklinger passer også kjempefint å gi som en gave.

Hvis du ikke har planter som du kan ta stiklinger av, eller du bare ønsker å utvide planteflokken, så finnes det et stort utvalg av stiklinger på hagesentre. De er klare til å settes rett i jord. Når de vokser til, har du morplanter som du kan ta nye stiklinger av.

Lyspære
Spar penger på planter!

Husk at Bate-medlemmer har fordel hos Selvåg Gartneri i Stavanger og Tronsholen Hagesenter i Sandnes.