Mest relevante sider:
Tips og inspirasjon
Forskjellige stiklinger i glass flasker på et bord.
I tillegg til at du får laget deg nye planter helt gratis, er stiklinger vakker dekor, og det er ekstra spennende når man begynner å se røttene.

Stiklinger for nybegynnere

Klon favorittene dine – og få mer ut av plantegleden. Dette kan alle få til!

Tekst: Merethe Opstad Clausen
Publisert: 26.03.2020
Foto: Merethe Opstad Clausen

Mange benytter nå ekstra tid hjemme til å fikse opp ute og inne. Å sysle med planter kan gi fine øyeblikk av ro – samtidig som det gir spenning og glede å følge vårlivet som vokser frem like utenfor egen dør. Eller innomhus – i vinduskarmen, for nå spretter vekstene i været både her og der.

Planter gir mye moro, og å dyrke frem selv er stas. Har du prøvd deg på å lage stiklinger? En stikling er egentlig en klon av morplanten – den du tar stiklingen fra. Inviter med små og store planteelskere i familien, og følg oppskriften for mer plantefryd i hverdagen.

Det finnes ulike metoder å ta stiklinger på. En enkel måte er å sette stiklingen i vann.

Slik gjør du:

Finn ut hvor du skal klippe planten

Skal du lykkes med å få planten til å produsere røtter, må du klippe på rett sted.

 
En saks som skal klippe en plante
Gummifiken er en tre-plante som kan bli veldig stor. Når man klipper stimuleres morplanten til å produsere nye grener.
Tre-planter: Planter med stammer, for eksempel gummifiken, fiolinfiken eller paraplytre, klippes ca en centimeter under et av bladene. Det er viktig at grenen er grønn der du klipper, en barklagt stamme vil ha vanskeligere for å klare seg. Når du har klippet, kan det være lurt å fjerne det nederste bladet på stiklingen, slik at det blir mer plass til å danne røtter.
En hånd som holder en plante.
Ser man på undersiden av stilkene til en klatreplante vil man kunne se noen små humper på stilken. Her vil de nye røttene vokse ut når stilken kommer i vann.
Klatre- og hengeplanter er populære planter som er blant de villigste når det kommer til stiklinger. Vindusblad, gullranke og noen typer philodendron er spesielt velegnede. Disse produserer noe som kalles for luftrøtter, og det er like under disse luftrøttene at du bør klippe. Gjerne en centimeter under. 
En saks som skal klippe en plante rett over roten.
Svigermors tunge vokser sakte, det samme gjelder stiklingene fra disse. Men villige er de iallefall.

Enkelte planter kan man ta stiklinger av ved å sette et helt blad i vann. Dette gjelder for eksempel svigermors tunge. Er du i tvil om hvilken teknikk som passer til din plante kan du selvfølgelig google planten.

Klipp 

Den enkleste delen, men likevel så skummel. En ren saks eller kniv er alt du trenger. Husk at planten liker en liten trimming nå på våren, og den vil få nye blader og greiner fra der du kuttet. Kanskje sitter du igjen med en enda mer fyldigere plante til slutt? Tar du stikling fra en klatre- eller hengeplante bør du ta flere stiklinger samtidig, slik at den nye planten du skal lage blir fyldig og tett. 

Sett i vann

Nå skal stiklingen få stå noen uker i vann. Det er viktig med godt lys i denne perioden, nær et vindu, men skjermet for direkte solskinn. Bytt vannet ukentlig slik at du slipper alger eller mugg. Hvor lang tid det tar før du ser tegn til røtter kan variere fra noen dager til noen måneder, avhengig av hvilken plante du bruker. 

 
Potteplante som står ved siden av en stikling og glass flaske med masse jord rundt.
Gullranken og stiklinger fra andre klatreplanter plantes gjerne fem eller ti i samme potte.

Plant i jord

Når stiklingen har dannet rundt 7-10 cm lange røtter er planten klar for jord. Bruk veldrenert jord – såjord eller sandholdig jord er gode valg. Dette vil gjøre at de nye røttene får en myk start på det nye livet.

Det er alt som skal til, så nå er det bare til å prøve selv. Dette klarer du! Stiklinger er også fine gaver, dyrk de frem nå – så kan du gi de bort når vi alle kan treffes igjen.

Hvis du ikke har planter som du kan ta stiklinger av, eller du bare ønsker å utvide planteflokken, så finnes det et stort utvalg av stiklinger på hagesentre. De er klare til å settes rett i jord. Når de vokser til, har du morplanter som du kan ta nye stiklinger av. Husk at Bate-medlemmer har fordel hos Selvåg Gartneri i Stavanger og Tronsholen Hagesenter i Sandnes.