Simen Viste holder sitter i sofaen med fjernkontroll i hånda
Det blir gjerne litt avslapping i sofakroken etter en lang arbeidsdag.
Foto: Alise Lea Tiller

Simen er snart stolt eier av egen bolig

Han ble trukket ut som en av de heldige vinnerne av leie-eie leilighet for snart tre år siden. Nå blir leie-eie prioritert område hos kommunaldepartementet.

Tekst: Bate
Publisert: 21.12.2017

Egen bolig med Leie-eie

Fra en 52 kvadratmeter stor toroms-leilighet har Simen Viste (23) god utsikt over stranden, naturlandskapet og det gode nabolaget i Randaberg. For to og et halvt år siden ble han trukket ut som én av ti heldige vinnere av Bate sine leie-eie leiligheter, av 74 kvalifiserte søkere.


Leie-eie

Leie-eie på Goagarden er et samarbeid mellom Bate boligbyggelag, Randaberg kommune og Husbanken. Kommunen stilte med tomt til en lav pris, Husbanken bidro med gunstig finansiering og Bate startet prosjektet vel vitende om at det ikke ville gi profitt.

Målet med leilighetene er at unge uten egenkapital skal få mulighet til å eie sin egen bolig. Etter å ha leid boligen i tre år får beboerne opsjon på å kjøpe den, og da vil deler av leien de har betalt bli gjort om til allerede nedbetalt boliglån.

- Sannsynligvis ville jeg bodd i kjellerleiligheten til mor hvis det ikke var for leie-eie, eller kanskje kjæresten hadde fått meg til å leie en liten kjellerleilighet med henne, men det er jo penger rett ut av vinduet, sier Simen.

Føles som å eie

Han jobber som elektriker og kjæresten studerer og jobber deltid i bofellesskap for psykisk utviklingshemmede. I sommer kan Simen feire tre år som leietaker på Goagarden og får da opsjon på å kjøpe boligen.

- Jeg har hele tiden vært bestemt på å kjøpe etter tre år, og det har gitt motivasjon til å spare egenkapital. Samtidig føles det som jeg eier boligen selv om jeg foreløpig leier den, fordi jeg vet den kommer til å bli min. Da tar jeg ekstra godt vare på leiligheten og bryr meg mer om innredning enn jeg ville gjort ellers, sier Simen.

Jeg tror vi må prøve ut nye modeller og hjelpe folk inn på boligmarkedet
Jan Tore Sanner
Kommunal- og moderniseringsminister


Blir prioritert av statsråd

Tirsdag 19. desember satt Bate i møte sammen med kommunalminister Jan Tore Sanner og representanter fra andre store boligbyggelag i Norge. Sanner ba om innspill fra boligbyggelagene for å lære mer om de ulike typene leie-eie modellene som finnes i dag.

- Jeg tror vi må prøve ut nye modeller for å hjelpe folk inn på boligmarkedet, sa Sanner.

Administrerende direktør Thor Eek for Norsk Boligbyggelags Landsforbund understreket viktigheten av denne type boligprosjekter.

- Foreldrene har i praksis stilt opp og vært bank for ungene sine. Da får vi et stort sosialt skille i boligmarkedet, sa Eek. Bate er opptatt av å ta sin del av samfunnsansvaret og jobber for at foreldrenes lommebok ikke skal være avgjørende for at unge kommer inn på boligmarkedet.

- Se på dette som en invitasjon til videre samarbeid. Vi kommer til å jobbe mer med leie-eie fremover både for unge, boligsosialt og som integreringspolitikk, sa kommunalminister Sanner mot slutten av møtet.

Kjøkken i leie-eie-leilighet på Goa
Kjøkken og spisebordet i leiligheten til Simen. Pianoet tok kjæresten med seg da hun flyttet inn sammen med Simen, og det er hun som spiller på det.

- Viktig å være økonomisk selvstendig

Simen tror at flere leie-eie boliger ville vært en stor fordel for de unge.

- For meg var det som å vinne i lotto. I omgangskretsen min bor de fleste hjemme eller leier kjellerleiligheter for en sum som gjør det vanskelig å spare opp egenkapital, sier Simen.

Selvstendigheten og uavhengigheten ved å ha sin egen bolig synes han er viktig.

- I familien er det bare meg, mor og to søstre på 14 og 20 år, så det er viktig for meg å stå på egne ben uten at det skal gå ut over mor sin økonomi, sier Simen.

Den første dagen han overnattet i leiligheten våknet han midt på natten fordi han var så glad.

- Jeg måtte stå opp og sette meg i sofaen. Det var en utrolig deilig følelse.

Bate håper på flere prosjekter

Goagarden i Randaberg er et godt eksempel på hvordan leie-eie kan hjelpe flere unge uten egenkapital ut i boligmarkedet. Bate er opptatt av å ta et samfunnsansvar når det gjelder å legge til rette for de som har få muligheter i det kommersielle boligmarkedet.

Men Bate er også avhengig av samarbeid med kommune og Husbanken. Samarbeidene krever gode politiske føringer, og derfor er det et svært positivt signal kommunal- og moderniseringsdepartementet sender når de setter leie-eie på dagsorden.