Bate-medlemskapet ga han en enklere inngang på boligmarkedet og mer penger å rutte med hver måned.
Møt Andreas Ree (24) fra Tjensvoll. Han går siste året på masterutdanningen som grunnskolelærer ved UiS. Ved siden av jobber han på en barneskole i Stavanger-området.
Et nokså normalt liv for en mann i midten av tjueårene, tenker du kanskje. Det som skiller ham fra de fleste andre i samme situasjon, er at han eier et rekkehus, helt alene.
– Jeg visste ikke at Bate-medlemskapet mitt kunne gi meg så gode fordeler i boligjakten, starter han.
I sommer begynte Andreas å bli lei av å bo hjemme hos foreldrene, og begynte å se etter egen bolig. Foreldrene har selv lang fartstid som Bate-medlemmer, og tipset han om at han burde melde forkjøpsrett på boliger han kunne være interessert i.
– Da jeg lette etter boliger ble det en rutine å sjekke Forkjøpsrettportalen (red.anm: der hvor Bate-medlemmer melder forkjøpsrett) først, og se hva som lå ute på finn.no etterpå. Jeg meldte forkjøpsrett på mange boliger – du har jo ingen forpliktelser når du gjør det, forteller Andreas.
Han hadde hørt om forkjøpsrett før han bestemte seg for å kjøpe bolig, men var lite kjent med hva det faktisk var.
– At man kan kuppe boliger på forkjøpsrett er jo ganske vilt! Det viser viktigheten av å ha et medlemskap i et boligbyggelag i bakhånd, siden det finnes ganske mange boliger i Stavanger som legges ut på forkjøpsrett, sier Andreas, og fortsetter:
– Den store fordelen med forkjøpsrett, er at du ikke trenger å ta stilling til om du vil ha boligen før etter at den er solgt. Du slipper å delta i budrunden.
– Jeg fikk medlemskapet i gave til konfirmasjonen, og har ni års ansiennitet i Bate. Jeg tenkte det sikkert var mange som hadde lenger ansiennitet enn meg, og ble overrasket da Bate ringte og spurte om jeg ønsket å kjøpe boligen til samme pris som selgeren hadde akseptert fra en annen budgiver.
LES OGSÅ: Få forkjøpsretten enkelt forklart her.
Boligen det er snakk om, er rekkehuset hvor Andreas nå sitter og forteller om sin opplevelse av boligreisen. Det er ingen tvil om at han er fornøyd med kjøpet. Nærhet til jobb, skole og venner, boligens stand og gode solforhold er ting han trekker frem. Brustad Bua som nærmeste nabo er heller ikke feil.
– Jeg tipper jeg står for en god del av omsetningen til butikken, sier han lattermildt.
De fleste som skal kjøpe bolig, trenger boliglån. Andreas benyttet seg av Førstehjemslånet for Bate-medlemmer. Det var en tilfeldighet som gjorde at han ble oppmerksom på denne medlemsfordelen.
– Det var faktisk en kompis, som også er Bate-medlem, som tipset meg om Førstehjemslånet for medlemmer. Han fortalte meg at renta var meget god, og at han nettopp hadde brukt fordelen selv da han kjøpte sin første bolig.
– Jeg gikk til DNB og fortalte at jeg var Bate-medlem, og at jeg ønsket Førstehjemslånet. De fikset alt, og det gikk veldig fint å bytte fra min forrige bank over til DNB, forteller han.
Før banken fikk vite at han var Bate-medlem, hadde han fått tilbud om en høyere rente på lånet. Renten han fikk gjennom Førstehjemslånet for Bate-medlemmer, gjør at han får mer å rutte med hver måned.
– Førstehjemslånet gjør at jeg sparer noen tusen kroner hvert år, og det kommer godt med. Jeg er også heldig som har mine foreldre som medlåntakere, det hjelper selvfølgelig også, avslutter den fornøyde førstegangskjøperen.
Forkjøpsretten lar deg kjøpe bolig til samme pris som budvin...
Bypåske, øypåske, knauspåske – eller påskefjellet? Her er no...
I disse tider, da alt er litt småkjipt, «knage» og urolig, k...