bilde av pappbolig

Skjeggkre i borettslag er både styret og beboer sitt ansvar

Anslagsvis vil det være skjeggkre i halvparten av landets boliger om fire år. Ved skjeggkre i borettslag og sameier er det ekstra viktig å tenke på faren for spredning.

Tekst: Bate
Publisert: 21.2.2019

- Skjeggkre i bolig er i utgangspunktet boligeier sitt ansvar, også i borettslag og sameier. Eier har ansvar for å varsle styret og begrense bestanden, sier jurist Anette Gausland i Bate boligbyggelag.

Havner også hos styret

Men styret får deretter ansvar for å ta saken videre etter beboer har meldt fra om skjeggkre i bolig. Styret sitt ansvar gjelder ikke i den enkelte bolig, men å sette i gang tiltak for at skjeggkreen ikke sprer seg til andre boliger i borettslaget/sameier.

- Det sier seg selv at skjeggkre sprer seg. Styret må da være med å begrense spredning og vekst, sier Gausland. Styrets ansvar for å hindre spredning faller inn under vedlikeholdsansvaret styret har for bygget.

Ifølge forskrift om skadedyrbekjempelse har «eier eller bruker av bygning» ansvar for å sette i gang tiltak for å utrydde skadedyr i boligen.

Skadedyr

Skjeggkre er definert som skadedyr selv om det ikke gjør skade på boligen. Det skylden den psykologiske plagen av å ha skjeggkre som ufrivillige samboere. Sølvkre derimot, er et skadedyr som kan resultere i forsikringssak.

- I Totalforsikringen i Bate ligger en avtale med Anticimex. Boligselskaper med Totalforsikring kan ta kontakt med Anticimex dersom de har sølvkre. Sølvkre liker litt fuktig miljø, så det kan tyde på bygningsskade som kanskje dekkes av boligselskapets forsikring, sier rådgiver Øyvin Fiskå i Bate sin forsikringsavdeling. Han påpeker at sølvkre ikke er skadelig i seg selv, men kan vitne om andre skader i boligen.

Anette Gausland portrettbilde
Anette Gausland jobber som jurist i Bate boligbyggelag.

Skjeggkre i helt nye boliger

I Norge har vi eksempler på boligkjøpere som har fått erstatning av utbygger etter å ha oppdaget skjeggkre i sin splitter nye bolig.

- Spørsmålet er om skjeggkre kom før eller etter overtakelsesdato. Hvis den kom før overtakelse, kan kjøperen få prisavslag på boligen. Det er ofte vanskelig å anslå tidspunkt ettersom skjeggkre er små og holder seg skjult lenge før du legger merke til dem, sier Gausland.

Hun tror skjeggkre ikke kommer til å defineres som skadedyr i framtiden.

- Sannsynligheten er stor for at det skjer en endring her. Skjeggkre gjør ingen skade bortsett fra den psykologiske effekten, sier hun.