Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. Sameier trenger ikke bekymre seg for felleskostnadene

illustrasjon av en boligblokkBorettslag har lenge hatt mulighet til å sikre at felleskostnadene kommer på konto. Nå kan sameiene gjøre det samme. 

 

Gjennom en avtale med Bate kan du sikre at styret får fellesutgiftene inn på konto hver måned, uavhengig av om beboer faktisk har betalt eller ikke. Ved siden av er det Bates samarbeidspartner BBL Finans som krever inn betalingen fra beboer. 

- Dette sikrer styrets inntekter. De vet hva de får på konto hver måned. Hvis det skulle oppstå problemer med beboer som ikke betaler, blir dette håndtert av Bate og BBL Finans. Noen ganger går det så langt som til tvangssalg, og det kan ta ett år. For et styre uten denne sikkerheten blir det stor økonomisk belastning mens saken pågår, sier kunderådgiver Arne Gundersen i Bate boligbyggelag.

Dette er en tjeneste fra Bate som ikke koster noe. Men det har kun vært tilgjengelig for borettslag frem til nå, fordi de har en egen forsikringsordning for tap av felleskostnader.

- Alle nye sameier som har inngått avtale med Bate det siste året, har dette. Men andre sameier kan ta kontakt med sin rådgiver for å inngå avtale, sier Gundersen. 

Sameiene kan være mer økonomisk sårbare enn borettslag. Blant annet fordi utleie av bolig er mer vanlig i sameier, da dette er strengere regulert for borettslag. Enkelte sameier har et stramt budsjett og tåler ikke store overraskelser.

- Når styret i sameie har forutsigbare inntekter, er det lettere å planlegge en buffer for fremtidig vedlikehold. Det vil lette styrearbeidet og gir en bedre økonomisk forutsigbarhet både for sittende og fremtidige styrer, sier Gundersen.

Noen mener de likevel ikke trenger en slik tjeneste.

- De sier at de ikke trenger det fordi de ikke har problem med innbetaling fra beboerne. Selv om de har kontroll i dag så vet man aldri hva morgendagen vil bringe, sier Gundersen.