nøkkel i lås på dør
Foto: pexels-photomix-company

Reklamasjon og frister - kort forklart

Nystiftet borettslag eller sameie? Her er det du trenger å vite om reklamasjon.

Tekst: Marianne Helgesen
Publisert: 22.6.2022

- Styret har ansvar for å ivareta bygg og fellesarealer. Hvis bygget har mangler og dere ikke reklamerer innen fristene, risikerer dere å tape kravet dere måtte ha mot utbygger, sier advokat i Bate, Malén Stølen.

En reklamasjon beskriver feilen og setter krav til entreprenøren om å rette den opp.

- Hvis entreprenøren er uenig i reklamasjonen, bør styret kontakte en uavhengig takstmann som kan skrive en faglig vurdering av forholdet, sier advokat Stølen.

mann som holder en blå perm
Les boligpermen grundig og pass på at du har all dokumentasjon på plass.
Foto: pexels-mikhail-nilov

Her får du reklamasjon og frister kort forklart av advokaten:

Relativ reklamasjonfrist - Meld ifra innen rimelig tid

Etter at du har oppdaget en feil eller mangel, må du melde ifra innen rimelig tid. Du kan for eksempel ikke oppdage en feil og vente i to år med å gi beskjed om den.

Feilen bør rapporteres med én gang. Tommelfingerregelen er innen to måneder etter at feilen ble oppdaget. Feil og mangler sendes skriftlig til entreprenøren, gjerne på e-post.

Absolutt reklamasjonstid - Fem år etter overtakelsen

Når dere har overtatt en helt ny bygning, er den absolutte reklamasjonsfristen fem år. Fra dato til dato - løpende fra dag for overtakelse og fem år frem i tid. Det betyr at med mindre mangelen skyldes "grov uaktsomhet", så kan du ikke klage på feil og mangler som oppdages etter fem år. Da er fristen utløpt.

Foreldelsesfristen

Vær ekstra oppmerksom på denne fristen. Den løper nemlig parallelt med de andre fristene. Foreldelsesfristen løper i utgangspunktet i tre år etter at feilen viste seg. I tilfeller hvor det har vært en mangel løper fristen i utgangspunktet fra dato for overtakelse.

Dersom mangelen var skjult, og vanskelig å vite om, har foreldelsesloven en tilleggsfrist på ett år etter at mangelen burde blitt oppdaget.

Hvis dere ikke kommer til enighet med entreprenøren og årene går, må dere huske å enten utsette fristen eller ta rettslige skritt. Hvis ikke risikerer dere at tiden går og dere mister kravet mot entreprenøren.