Henrik Tjemsland er førstegangskjøper
Henrik fikk hjelp av både foreldrene og medlemskapet på veien til egen bolig.
Foto: Kristian Ekeland

Møt Henrik (19) – tenåring, Bate-medlem og fersk boligeier

19-åringen fant veien inn på boligmarkedet til tross for mangelfull sparing og halvtom BSU-konto. Les hva som var Henriks inngangsbillett!

Tekst: Kristian Ekeland
Publisert: 28.12.2022

Løsningen som kan hjelpe mange

Henrik kan kalle seg selv noe de fleste andre 19-åringer bare kan misunne han: boligkjøper. Kun noen uker er gått siden han fikk nøkkelen til sitt nye hjem, men godhjørnet i den Finn-kjøpte sofaen er allerede etablert. Her forteller han om veien til sin egen bolig.

– Jeg og kjæresten gikk lei av å henge hjemme hos foreldrene våre, og begynte derfor å snakke om å få oss et eget sted. Å leie bolig er nok det mest naturlige steget for folk på min alder, men foreldrene mine mente at fordelene var flere med å kjøpe sin egen, begynner han.

Lyspære
Fordeler ved å eie
  • Verdistigning: Kjøpte du boligen for 2 mill., og selger den for 2,3 mill. tre år senere, sitter du igjen med en gevinst på 300 000 kr.*
  • Skattefordel: Rentefradrag på 22%. Det vil si at dersom du betaler 10 000 kr i renter på boliglånet, får du 2200 kr tilbake fra Staten.
  • Du betaler ned på ditt eget lån, istedenfor noen andre sitt.
  • Du er herre i eget hus

*Husk at det medfører kostnader ved å selge, som feks. meglertjenester.

For å kjøpe trengte Henrik boliglån. Lærlingkontrakt som forskalingsnekker og deltidsstilling på en restaurant var ikke nok – egenkapitalen hans var begrenset. Å innfri bankens boliglånskrav viste seg derfor vanskelig, men heldigvis fantes det en løsning.

– Foreldrene mine tilbudte seg å stille som kausjonister for lånet, og da falt brikkene på plass. Jeg fikk finanseringsbevis og kunne begynne å lete etter en bolig innenfor lånerammen min. Noen visninger ble det, før jeg falt for leiligheten jeg endte opp med å kjøpe, forteller den sympatiske tenåringen.

Lyspære
Kausjonist

Dersom du kausjonerer for noen, stiller du pant i noe du eier (som regel egen bolig). Kort fortalt garanterer du for at gjelden blir betalt. Dersom lånetakeren ikke klarer å betale ned på lånet, kan banken kreve at du som kausjonist gjør det.

Brukte forkjøpsretten

Som Bate-medlem har du forkjøpsrett på 12 000 boliger i Rogaland. Henrik fikk selv medlemskap i dåpsgave, og benyttet seg av forkjøpsretten ved boligkjøpet.

Henrik Tjemsland slapper av i sofaen.
Henrik har allerede rukket å finne seg til rette i sin nye leilighet.

– Før leiligheten ble lagt ut på Finn, var jeg og faren min inne på forkjøpsrettportalen på bate.no. Vi meldte forkjøpsrett på leiligheten, og omtrent en uke senere startet budrunden. Det kom inn 5-6 bud, men siden jeg hadde meldt forkjøpsrett trengte jeg ikke delta i budrunden. Det er jo en fordel, for da bidro jeg ikke til å presse prisen høyere, sier han.

Etter at selgeren hadde akseptert et bud, ringte Bate til Henrik for å spørre om han ville benytte seg av forkjøpsretten, og dermed tre inn i det vinnende budet.

– Jeg svarte ja der og da, smiler unggutten.

Hvordan føltes det å kuppe en bolig foran nesen på noen andre?

– Det er jo en litt rar følelse. Samtidig er det jo forkjøpsretten som er den store fordelen med å være Bate-medlem, og da er det innafor å benytte seg av den, tenker jeg.

Forsiktig pengebruk

19-åringen er klar over at det å eie en bolig også medfører en del økte kostnader. På toppen kommer økte renter, matvare- og strømpriser. Han og kjæresten er derfor innstilt på å leve nøkternt fremover.

– Det meste i leiligheten har vi kjøpt brukt, som dette bordet for eksempel. Det betalte vi kun 300 kr for. Ny pris er rundt 1500 kr, sier han og peker på stuebordet.

– Jeg håper også å kunne ta en del overtidsvakter fremover. Kjæresten min jobber også, og bidrar med å betale månedlige utgifter.

– Det kreves litt disiplin for å få det til å gå rundt, men jeg har stor tro på at det å eie sin egen leilighet lønner seg. I tillegg er det jo digg å ha noe man kan kalle sitt eget, avslutter en fornøyd førstegangskjøper.