Thomas Søyland og John Sandanger fra Byggmester Sagen setter inn nye vinduer.
Foto: Merethe Opstad Clausen, Impress

Inn i det grønne skiftet

Alle deler av et bygg har en viss levetid før de må byttes ut. I Bjergsted Terrasse er de nå i gang med en byggfornyelse som både er energibesparende, hever standarden og øker verdien på boligene.

Tekst: Sigmund Jensen, Impress Publisering
Publisert: 21.11.2022

Denne artikkelen stod først på trykk i medlemsmagasinet Ditt Bate. Les hele utgaven her.

– Vi regner vanligvis en 20-30 års varighet på bygningselementene, sier Sveinung Bringedal, som er prosjektleder i Bate. Sammen med styreleder Eigil Harstad i Sameiet Bjergsted Terrasse og prosjektleder Bjørn Fjellheim i Byggmester Sagen, holder han en kyndig hånd over rehabiliteringen.

– Bygningen er fra slutten av åttiårene, så det er naturlig at større vedlikeholdsbehov begynner å melde seg, sier styreleder Harstad. – Da det begynte å dryppe i boder og garasjer, skjønte vi at tiden var kommet.

Det er betydelige verdier en forvalter, så det er viktig å ha et bevisst forhold til dette og foreta nødvendige grep underveis. Bjergsted Terrasse er dessuten et verneverdig stileksempel fra jappetiden, der man ikke kan foreta seg hva som helst uten byantikvarens tillatelse.

Sveinung Bringedal og Eigil Harstad ved Sameiet Bjergsted Terrasse.
Prosjektleder i Bate, Sveinung Bringedal (t.v.), og styreleder i Sameiet Bjergsted Terrasse, Eigil Harstad.
Foto: Merethe Opstad Clausen, Impress Publisering

Nye dører og vinduer

For om lag to år siden ble ytterdørene byttet ut. Nå står vinduene for tur. Energibesparende og klimavennlige tiltak er langt viktigere i dag enn for bare få år siden.

– Det er enorm forskjell på vinduer fra åttiårene og de vinduene vi setter inn i dag, sier John Sandanger i Byggmester Sagen, når han sammen med Thomas Søyland henter et nytt vindu som skal monteres i en av leilighetene.

– Nye vinduer isolerer bedre, er mer energieffektive og gir økt lønnsomhet for den enkelte beboer.

Økt isolasjonsevne gir redusert varmetap, som igjen gir lavere strømregninger.

Fasadene og balkongene der vinduene skiftes ut, vaskes og males samtidig, mens stillas og sikringer ennå står.

– Det er økonomisk fornuftig å samkjøre dette, sier Bjørn Fjellheim, – da det innebærer en betydelig besparelse for sameiet.

John Sandanger og Thomas Søyland monterer vindu.
John Sandanger (t.v.) og Thomas Søyland fra Byggmester Sagen monterer nye vinduer.
Foto: Merethe Opstad Clausen, Impress Publisering

Grønne tiltak

I Bjergsted Terrasse er en i aller høyeste grad vedlikeholdsbehovet bevisst. Sameiet har utført rørinspeksjoner og bruker droner for å overvåke tilstanden på taket og andre områder av bygningen der man ikke så enkelt kommer til. Bildene tolkes av fagfolk, som gir råd om hva som videre bør gjøres.

Det er montert ny fasade i aluminium på heissjaktene og lagt nye membraner på dekket i atriumet. Flere grønne tiltak er også gjennomført. I garasjen er lysstoffrørene erstattet med ledlys, sensorer og tidsinnstilling for å spare strøm. Etter lekkasjer i varmtvannsberedere har "waterstop" blitt installert i alle leilighetene. Det har redusert forsikringspremien. Og for beboere med elbil tilrettelegger sameiet infrastruktur for montering av elbillader.

– Vi har også gående et prosjekt for å kartlegge muligheten for og effekten av å installere varmepumper i leilighetene, forteller Harstad. Til det har vi fått økonomisk støtte av Enova.

Støtten kan komme godt med, for gratis har det ikke vært. Oppgraderingene beløper seg til cirka 12 millioner kroner, som fordeles etter brøk mellom leiligheter og næring. Men rehabiliteringen gir også lavere kostnader på andre områder, og medfører at leilighetene stiger i verdi, som jo er i alle beboernes interesse.

Sameiet Bjergsted Terrasse
Sameiet Bjergsted Terrasse
Foto: Merethe Opstad Clausen, Impress Publisering

Profesjonell hjelp

Det er styrets oppgave å sørge for vedlikeholdet av bygninger og fellesarealer. Det krever at en lytter til beboernes utfordringer, identifiserer behovene, allierer seg med dyktige medspillere og prioriterer riktig.

– Det er helt avgjørende for en vellykket prosess at man knytter seg til fagfolk i planleggingen og gjennomføringen, mener Harstad, som har kontakt med prosjektleder Bringedal nærmest ukentlig.

I tillegg har sameiet en kundekontakt i Bate som har direkte kontakt med styret og følger opp ulike forhold, blant annet utarbeidelse og oppfølging av en vedlikeholdsplan. Når det kommer så langt, innhentes anbud på vanlig måte. Alt dette er det Bate som tar seg av.

– For oss er det betryggende å ha stødige fagfolk med oss, sier Harstad. – Vi har ofte byggemøter med Bate og Sagen. Da får vi all den informasjonen vi trenger.

– Kommunikasjon er avgjørende for et godt resultat, istemmer Bringedal. – Når vi alltid holder hverandre informert, unngår vi misforståelser og ubehagelige overraskelser.

Arbeidet på Bjergsted Terrasse har etter alt å dømme gått tilnærmet knirkefritt. Det er et stort sameie med 112 boenheter og en del næringslokaler. Men styrelederen har ikke mottatt en eneste klage på verken byggmesteren eller arbeidet som er gjort.

Lyspære
Fem smarte vedlikeholdstips

Tallet 1

Tenk vedlikehold og behov for oppgradering fra første dag

Ha et bevisst forhold til at ulike behov vil melde seg underveis.

Tallet 2

Sørg for å få utarbeidet en profesjonell vedlikeholds- og oppgraderingsplan

Bates oppgraderingsplan gir full oversikt over vedlikeholdsoppgavene og anbefalte oppgraderingstiltak.

Tallet 3

Sett av penger til fremtidig vedlikeholdsfond

Husk at de tyngste utgiftene kommer etter cirka 20 år. Jo mer du har satt av i fond, jo mindre trenger du å låne.

Tallet 4

Involver profesjonelle fagfolk, og lytt til ekspertenes råd

Bate har høyt kvalifiserte prosjektledere som kan bistå i alle faser av byggfornyelsen; planlegging, oppfølging og gjennomføring; bistand fra tredjeparter; kontaktpunkt mot myndigheter, entreprenører, styret, beboere og andre; og byggeledelse gjennom hele prosjektet. Bate kan også bistå hvis det dukker opp utfordringer etter at prosjektet er gjennomført.

Tallet 5

God kommunikasjon er avgjørende for samarbeidet og resultatet

Sørg for at alle involverte og berørte parter til enhver tid er informert om hva som skal skje og når de blir berørt. Slik styrer du forventningene, og unngår misforståelser og ubehagelige overraskelser.


Ønsker dere tilbud på forretningsførsel?

Kontakt oss gjerne! Vi gir tilbud uten forpliktelser.

Synnøve Rønnestad, Bate

Synnøve Rønnestad, salgsansvarlig Sør-Rogaland og Agder
synnove.ronnestad@bate.no / 97 65 21 85