Feststemt forsamling i Borettslaget Limberget

Hurra for 50 deilige år på Lassa!

Muntre trekkspilltoner og summende stemmer fyller fellesrommet til Borettslaget Limberget. I dag er det jubileumsfeiring med kaker, sang og taler.

Tekst: Cecilie Birkeland
Publisert: 18.8.2022

Det er ikke sikkert du kjenner navnet, men du har gjerne lagt merke til dem. Borettslaget Limberget holder nemlig til i to av Stavangers høyeste leilighetsbygg – luftig plassert like ved Lassabanen. Da de første andelseierne flyttet inn for 50 år siden, var det regnet om en ganske landlig plassering. Siden da blokkene og området rundt smeltet mer og mer sammen med byen.

«En nydelig plass å bo», skal vi ta beboerne på ordet. Hvorfor? «Fantastisk utsikt – spesielt fra de øverste etasjene – deilig parkområde like utenfor, kort vei til byen og en fantastisk vaktmester.» Spesielt sistnevnte er en fellesnevner hos beboerne vi møter på jubileumsfesten.

Mennesker rundt kakebord

Ekstra hjelp

- Nei, det...

Vaktmester Mangor Goa vet ikke helt hva han skal svare på all rosen. Det er lettere å fortelle hva han synes om jobben sin.

- Jeg trives godt. Her har jeg vekslende arbeid, frihet til å planlegge ferie når jeg vil, og ikke minst kjekke folk rundt meg, sier vaktmesteren, som har vært en del av hverdagen på Limberget i hele 27 år.

Naboen på bordet han sitter ved, lener seg fram og sier begeistret:

- Han er faktisk grunnen til at jeg flyttet hit. Han er helt fantastisk – fikser alt – antakeligvis mer enn han har lov til.

For selv om jobben er å ta vare på selve bygningene og fellesområdene, må vaktmesteren innrømme at det hender han også hjelper til inni leilighetene.

- Når jeg gjør litt ekstra, er det jo ikke fordi folk er late – jeg hjelper fordi de trenger det, sier han.

Mann spiller trekkspill

27 600 kroner

Til kveldens jubileumsfest har styret også invitert Bate-veteran Njål Nessa, som har fulgt borettslaget som forretningsfører gjennom mange år. Fra hjørnet i det tettpakkede fellesrommet reiser han seg opp og forteller den ene vittige anekdoten etter den andre fra borettslagets historie. Humringen brer seg gjennom hele lokalet når han leser opp hva leilighetene kostet for 50 år siden, den gangen borettslaget var nytt:

- 36 600 kroner for en fireroms, 31 600 kroner for en treroms og 27 600 kroner for en toroms.

Njaal Nessa holder foredrag
Njaal Nessa holdt fordrag om borettslagets historie

Nessa har selv vært med på flere generalforsamlinger i borettslaget, og protokollene forteller at spesielt to saker engasjerte stort. Begge gangene ble det satt rekord i antall oppmøtte

- Første gang skulle andelseierne fordele et overskudd på 494 000 kr etter at byggeregnskapet var gjort opp. Et ekstra tilskudd fra 1 500 til 2 500 kroner til hver bolig var kjærkomment. Neste oppmøterekord ble satt i 2007, da generalforsamlingen skulle behandle forslag om innglassing av balkonger. Engasjementet var stort, men beboerne var ikke så uenige som mange trodde. Forslaget gikk gjennom med klart flertall, og det er det nok få som har angret på i ettertid, forteller han.

Mennesker rundt kakebord
To blokker som tilhører Borettslaget Limberget
Borettslaget Limberget i dag: Litt "nærmere" byen, men stadig i luftige omgivelser.

Stigende snittalder

I de 50 årene som har gått siden de første andelseierne fikk flytte inn, har beboernes snittalder steget jevnt og trutt – en sikker indikator på god trivsel.

På et endebord i hyggelig lag med gode naboer, finner vi Svein Gunnar Aadnesen. I hele

49 år har Borettslaget Limberget vært hans og konas hjem. Gjennom alle disse årene har de kun flyttet én gang – fra den ene til den andre av borettslagets to blokker. Litt mer plass kunne de trenge, men stedet så de ingen grunn til å skifte ut.

- Barndomshjemmet mitt var i nærheten, så det var naturlig å slå seg ned her. Svigerforeldrene mine hadde også leilighet i borettslaget, og den har sønnen min overtatt i dag. Det er veldig greit å ha familie tett på. Vi er langt fra de eneste som har familie i borettslaget, forteller han.

- Vi har trivdes godt gjennom alle år. Borettslaget har vært bra organisert og vi bor sentralt, sier han, og nevner til slutt X-faktoren som er alle naboene er enige om;

- Vi har en veldig god vaktmester. Det betyr mye!

Blokk på Lassa
Borettslaget Limberget – 50 år

1972:

De to høye blokkene på Lassa står innflytningsklare med 184 leiligheter. På denne tiden står folk i kø etter bolig, så det lønner seg å ha lang ansiennitet hos boligbyggelaget. Prosjektet er utsolgt i god tid før innflytting.

1975:

Byggeregnskapet er gjort opp, og borettslaget skal få sitt første beboerstyre. Prosjektet har gått med 494 000 kr i overskudd. Det blir fordelt på andelseierne, som får fra 1 500 – 2 500 kr per bolig.

1984:

Styrelederen må forklare andelseierne om et nytt fenomen på sakslista: Kabel-TV.

1987:

Borettslaget vedtar å bygge garasjer. En garasjeandel kommer til å koste 13 000 kr. Det høres kanskje ikke så dyrt ut i dag, men på denne tiden var renta i tillegg hele 16 %.

1990:

Prosjektet som i sin tid ble solgt inn som «vedlikeholdsfrie boliger», har fått kjenne tidens tann. Styret beslutter å renovere betongfasadene til en prislapp på 3,3 millioner kroner.

1994:

Renoveringsarbeidet fortsetter. Denne gangen blir vinduer og dører skiftet ut.

2007:

Det skal legges fram forslag om innglassing av balkonger for generalforsamlingen – et tema med høyt engasjement. I forkant har det blitt satt opp en «prøvebalkong» hos styrelederen som alle kan komme og inspisere. Det blir rekordoppmøte på generalforsamlingen – hele 130 personer – men kun 11 av dem stemte mot forslaget. Kort tid etter kunne det omfattende oppgraderingsprosjektet starte, og beboerne i Limberget skulle snart få nyte terrasselivet året rundt.

2022:

Borettslaget Limberget er et av byens mest populære borettslag. Historien har vist at boliger som har blitt lagt ut for salg blir raskt omsatt – selv i vanskelige tider. Borettslaget har hatt engasjerte styremedlemmer som har tatt godt vare på blokkene, og med egen velferdsgruppe har også bomiljøet fått god pleie.

Kilde: Njaal Nessa