ansatte i Selvåg gartneri
Gartneriet er familiedrevet og ikke tilknyttet noen kjede. Brødrene Ola og Endre Selvåg har drevet gartneriet siden 1985.
Foto: Merethe Opstad, Impress

«Here comes the sun» – gjør klar hageredskapene!

Ønsker du å ta knekken på brunsneglen en gang for alle? Drømmer du om litt grønnere fingre? Eller vil du imponere kjæresten med mat fra egen hage? Det er en råd med alt, ifølge hageekspertene hos Selvåg Gartneri og Hagesenter.

Tekst: Thea Holm-Jensen, Impress
Publisert: 22.3.2024

Gjør klar hageredskapene

Det våres og sommeren nærmer seg. Gradvis blir det grønnere og frodigere i hager, på balkonger og i kjøkkenvinduene rundt omkring. Mye spirer og gror uten behov for så mye stell og pleie.

Men om du går rundt og tror du kan få maksimal uttelling med minimal innsats, må du nok tro om igjen. – Det finnes ikke noe sånt som en vedlikeholdsfri hage, sier Brit Ågot Årrestad Selvåg.

Det finnes ikke noe sånt som en vedlikeholdsfri hage
Brit Ågot Årrestad Selvåg

Tradisjon og kunnskap siden 1949

Selvåg Gartneri og Hagesenter ligger idyllisk til ved Stokkavannet på Friheim-siden, en kort kjøretur fra Stavanger sentrum. Gartneriet er familiedrevet og ikke tilknyttet noen kjede. Brødrene Ola og Endre Selvåg har drevet gartneriet siden 1985. De overtok etter foreldrene Anna og Halvard, som startet opp allerede i 1949, og er det eneste lokale hagesenteret som produserer alt selv.

Ikke lenge etter at Ola og Endre overtok, la de om til produksjon av snitteroser, og ble på få år landets største produsent av slike. «Ingrid Alexandra-rosen» ble produsert her. De fikk også en henvendelse fra Slottet i anledning prinsessens 18-årsdag. På folkemunne ble Selvåg gartneri bare kalt «rosegartneriet».

– Men etter 20 år var det slutt, forteller Ola. – Vi kunne ikke konkurrere mot de billige rosene fra Afrika.

I dag er Selvåg et stort gartneri og hagesenter med et betydelig utvalg av alt det et hagesenter skal ha, og noe for enhver smak og lommebok. De er elleve ansatte i hagesenteret, fire i Selvåg Hage og ti ekstrahjelper; rundt 20 årsverk til sammen.

Visste du? Bate-medlemmer får bonus på alt de handler hos Selvåg.

to damer med potter og jord
Om vinteren forberedes ny sesong og pottemaskinen går for fullt. Stauder, roser, urter og sommerblomster skal pottes.
Foto: Merethe Opstad, Impress

Gjødsel og næring

Tiden før påske er et godt tidspunkt å finne fram hageredskapene på.

– Før påske er det gjerne tid for å rydde litt i hagen etter vinteren, sier Brit Ågot. – Fjerne kvist og kvas, rusk og rask, løv og visne blomster.

Gjødsel og næring er særlig viktig i vekstsesongen. – Den grunnleggende forskjellen på en middelmådig og en bra hage eller balkong, er gjødsel, næring og vanning, sier Ola.

Næringsrik jord er også viktig hvis du planter i krukker og potter. Kjøp krukkejord, er Selvåg-brødrenes klare anbefaling. Legg noen kroner i den beste jorden, det har du igjen for.

– Det er tommelfingerregler for alt mulig, sier Endre. – Når det gjelder krukker, bør du ha Leca-kuler i bunnen for å gjøre det luftig. Fyll opp en 5–10 centimeter og legg næringsrik jord oppå. Og så må du ha gjødsel og næring i vannet.

– Men hvis folk finner noen krukker de liker og vil ha dem beplantet, så hjelper vi dem jo med det, sier Ola. Mange eldre synes det er en fin hjelp å få ferdig beplantede krukker levert på døren.

Den grunnleggende forskjellen på en middelmådig og en bra hage eller balkong, er gjødsel, næring og vanning
Ola Selvåg

Vanning og klipping

Alle planter skal ikke ha like mye vann. Noen planter tåler godt å stå i vann, andre råtner bokstavelig talt på rot. – Det viktigste er jevn vanning, å la planten få puste litt innimellom, sier Brit Ågot.

Klipping er en grei ting å gjøre før våren har kommet ordentlig i gang. Når plantene kommer i full vekst, bør de som regel ikke klippes. – Det er alltid bra å ta av mange blomster når de er avblomstret, da vokser planten seg finere tilbake igjen, sier Brit Ågot.

– Men det er litt spesielt, dette med roser og klipping, påpeker Ola. – Hvis du har innglasset balkong eller terrasse, kan du gjerne klippe rosene i januar. Men står de ute, må du vente til april, til du ser brytningen begynner.

– Det er jo et kjerringråd for det, skyter Brit Ågot inn. – Når bjørken får museører, kan rosene klippes! Hagerosene har nettopp blitt pottet, legger hun til, nesten drømmende. – Vi har fire tusen av dem. Akkurat nå er de bare stubber. Men når de har vokst seg store, er de litt av et syn!

kollasj hagesenter
Kom mai, du skjønne milde – Selvåg gartneri står i full blomst i mai måned. Da er det en opplevelse i seg selv å være her, sier Endre Selvåg.
Foto: Merethe Opstad, Impress

Hvordan få en fin plen?

Plenen kan være en utfordring for mange. Begynn med å fjerne vissent gras når vinteren er over. Bruk en jernrive, luft de øverste lagene. I april er gjødsel og kalk det viktigste å sette i gang med. Plenen bør gjødsles tidlig vår, vår, sommer og en gang mot slutten av august.

– Hvis det er felter som har gått ut, bør du kjøpe reparasjonsfrø, sier Ola.

Mange plener kan også ha særlig fuktige og skyggefulle plasser der det ikke er så lett å holde graset fint. Men det finnes også frø som kan brukes slike steder.

Matauke og selvforsyning

Selvåg har merket et større fokus på matauke og selvforsyning, mange ønsker råd om såing. Dette er også en av grunnene til at de startet opp Selvåg Hageforum, som tar opp hagerelaterte temaer som passer til sesongen.

Hvis du ønsker å briljere med råvarer som er plukket fra egen hage, er mulighetene nær sagt uendelige. Urter er alltid en sikker vinner, og bærbusker og frukttrær passer nok de fleste. Om du virkelig går inn for det, kan du være selvforsynt med slike ting gjennom hele sesongen. Men mer eksotiske ting som aubergine, chili, paprika og squash trives nok best i drivhus eller et innglasset miljø.

– Det er jo litt spennende for barna også, som får se hvordan ting vokser og blir til. Hvor blomkål kommer fra, for eksempel. Eller rødbeten. Den er det jo ingen lenger som vet hvor kommer fra, smiler Ola.

Middelhavsplantene passer perfekt i hagestuen. Urter og lavendel også. Mange går for overvintrende tropiske planter. I et innglasset miljø er det forholdsvis enkelt å få til for eksempel appelsiner og mandariner, sitroner og lime, druer og oliven.

– Fiken tåler jo faktisk å stå ute, sier Endre. – Og sitroner er noe av det enkleste. Der er det bare et par enkle regler du skal følge, og vipps så har du limonade hele sommeren!

Gode råd til studenter med dårlig råd eller andre uten flust med cash på konto, har Selvågene også. Du kan for en forholdsvis rimelig penge dyrke egne grønnsaker og urter. Det er masse attraktive frøtyper å velge mellom, og hos Selvåg kan du også få brukte plastpotter gratis. Og psssst! Alle Bate-medlemmer får rabatt!

Snegleplagen!

Men, altså, tilbake til disse evinnelige brunsneglene. Finnes det ikke et vidundermiddel eller en genial metode som tar kverken på dem en gang for alle? – Det er jo et gammelt kjerringråd at kaffe hjelper mot snegler og insekter, sier Ola.

– Et annet snegletriks er å legge et kobberbånd rundt kanten på krukken eller potten, sier Endre. – Av en eller annen grunn liker ikke sneglene å krype på det. Men de er jo slu, sneglene. De lukter seg jo snart fram til andre godsaker i hagen.

Mye å glede seg til

Fra påske og utover sommeren, da alt står i blomst, er du omringet av fargerik frodighet både ute og inne. Mange nygifte tar turen hit for å få tatt bryllupsbildet foran rosepaviljongen.

Tidlig i mars kommer alle årets busker og trær inn, og i mai spirer og gror og blomstrer det også utendørs, der det er laget til disser og rutsjebane for ungene, som også kan kjøre med tråbil på alle stiene rundt om på anlegget.

Både i gartneriet og kafeen er det meste produsert lokalt. – Plantene, iskremen, brusen, kaffen fra Østervåg, ja den er i hvert fall brent lokalt, sier Ola. – Og vi lager druejuice av egne druer, som vi får presset hos Safteriet.

Området og virksomheten er i stadig utvikling. Selvågene er fulle av gode ideer og spennende planer. Det er mye å glede seg til!