Grovkjøkken i ny bolig
Foto: Merethe Opstad Clausen

Grov hverdagsluksus i nye boliger

Lyspærer, strykebrett, verktøy, gavepapir, ekstra kjøleskap, loftsluke og grillutstyr er bare noe av alt det Helga Pettersen og familien får plass til i et rom som har fått ny funksjon.

Tekst: Samina Bruket
Publisert: 22.12.2020

Grovkjøkken - en langvarig drøm

Innerst i en blindvei, bak en knallgul ytterdør og opp en vinkeltrapp ligger dette husets hjerte: Et kjøkken der både de tre som bor i huset og besøkende liker å samles. Men det er et annet beslektet rom det skal handle om her… for en langvarig drøm ble brått veldig aktuell for åtte år siden.

Kjøkkenet for «alt»

– Da vi på visning kom inn i det som da var en bi-inngang, så jeg potensialet og tenkte: «Her kan vi gjøre noe!», sier Helga Pettersen entusiastisk.

Og allerede året etter innflytting var drømmen i boks; et grovkjøkken sto klart. Et sus fra fordums tid, og litt luksus også?

– Jo, det er litt luksus, men samtidig veldig praktisk. Her utnytter vi rommet! Hvorfor ikke bruke det skikkelig, istedenfor at det bare blir et sted å sette skoa og henge opp jakka, spør og konkluderer Helga.

Grovkjøkkenet har blitt mer enn et kjøkken nummer to. Rommet brukes av alle – hver dag. Her har de plass til alt som er greit å ha lett tilgjengelig.

– Vi har roteskuff, dattera vår har spillene sine her, jeg har duker og dekketøy. Vi lager kaffen her. Vi springer ofte inn hit etter verktøy. Skal vi i bursdag har vi en egen skuff til gaveutstyr. Man får aldri nok oppbevaringsplass.

Helga Pettersen baker på grovkjøkkenet
Helga Pettersen tar både kjøkkenet og grovkjøkkenet i bruk når hun baker.

Bod med lekker benkeplate

Helga er opptatt av system og orden - at ting har sin faste plass, og derfor er rommet like rundt hjørnet gull for denne familien.

– Det skal flyte i hverdagen, jeg liker å ha det organisert. Strykebrettet står rett bak døra der, sier Helga mens hun viser med blikket. Strykejernet er oppi skuffen her. Dette er jo egentlig en bod med benkeflate. Vi har bygd en stor bod rett over garasjen, men det er kortere hit.


Hun planter også blomster her, da brukes et plastdekke for å beskytte benken som er av den eksklusive sorten. Den tykke benkeplaten i eik skulle egentlig brukes på hovedkjøkkenet, men den ble levert med feilmontert vask og passet ikke inn. Da ble den delt opp, og brukt på både grovkjøkken og i et lite rom ute.

– Til og med lekehuset i hagen fikk en liten bit av eikebenkeplaten, fint skal det være, fleiper hun. Nei, den kosta jo ingenting siden den var feilmontert, bare greit å kunne bruke den.

Kaffekopper på kjøkken
Det er system og orden - både på kjøkkenet og grovkjøkkenet.

Grillmesterens sted

Grovkjøkkenet har dør rett ut på terrassen. Og når døren åpnes får rommet enda en ny funksjon: Et utekjøkken – rett ved der grillen står og hvor familien sitter om sommeren.

– Mannen min Jarle står for all grilling. Og vi griller mye og blir ofte mange. Når de eldste barna, barnebarn, annen familie eller venner kommer, er vi ofte 10–12 til bords. Da bruker Jarle grovkjøkkenet til alle forberedelser av kjøtt, mens jeg kan stå på kjøkkenet og ordne tilbehøret.

Grillmesteren har egen skuff til grillutstyret rett innenfor døra. Kjøttet kan tas rett ut av kjøl eller frys for temperering eller tining. Og ekstra kjøleskap kommer godt med hele året rundt, for denne familien shopper sjeldent, men stort.
–Vi handler en gang i uka, og det er veldig greit å ha det andre kjøleskapet lett tilgjengelig nær kjøkkenet. Vi vurderte å ha vaskerom her oppe, men lenge leve latskapen, ler Helga.

Bilde av skuff med mye innhold på grovkjøkkenet
Grovkjøkkenet fungerer også som bod. Her er skuffer for alt.

Miks av nytt og Finn.no

Interiøret har vakre, fine detaljer og opp daterte, freshe farger. Å ordne til et vakkert hjem er Helgas store lidenskap, og hun deler gjerne resultatet av oppussingsprosjekter på Instagram-kontoen @hektapaahjem. Men hun forteller at det likevel skal vises at man bor i og bruker et hus. Det er ikke jåleri som førte til drømmen om et grovkjøkken.
– Jeg er ikke redd for å rote eller at gjestene ser at jeg lager mat, jeg synes likevel det er deilig å kunne bære litt ut på grovkjøkkenet. Sånn som når det bakes: Det blir fort fullt rundt og på kjøkkenøy- og benk når mange ivrige trør til. Derfor fyker brettene med nystekt bakst i en kjapp høyresving inn på grovkjøkkenet for avkjøling.

Grovkjøkken ser praktisk ut. Grovkjøkken ser også dyrt ut.

– Vi måtte ha rørlegger inn, men var heldige som hadde bad rett bak veggen. Da var det veldig enkelt å få det gjort: Det var å kjøpe fire skuffeseksjoner, og overskapene fant jeg på Finn.no. Jeg skal ha nye skap etter hvert og bygge helt opp, for mest mulig lagring, forklarer Helga.

Hun tenker at man kan komme langt med plass til en liten benk med skuffer. Og kanskje bygge litt på ved nye behov og når økonomien tillater det.
– I begynnelsen handler det bare om å få det opp å gå. Det er et veldig greit rom å ha i hus, så grovkjøkken anbefales! avrunder Helga.

Helga som baker

Denne artikkelen har opprinnelig stått på trykk i Ditt Bate. Her kan du lese hele magasinet