Gode naboer i fire versjoner av "samme" hus
Gode naboer i fire versjoner av "samme" hus
Foto: Merethe Clausen

Helt like ulike hus

Naboene Lise, Berit, Anne Kristin og Mariann bor alle i hjem som ble bygd med mange tilpasningsmuligheter: Bli med inn i fire versjoner av "samme" stue!

Tekst: Samina Bruket
Publisert: 11.1.2021


Høgevollsveien borettslag

Høyt oppe på Austrått i Sandnes, med kongeutsikt over byen, Gandsfjorden og mot Stavanger, ligger Høgevollsveien borettslag. Der ble 52 vertikaldelte boliger oppført for snart 45 år siden. Den gang like både utvendig og innvendig.

Berit Stellander Wøien

Bor med: Ektemann Espen Wøien
Flyttet inn i: 2003

Bilde av stue
Stua fra annen vinkel

– Vi har skiftet gulvet, men har ikke hatt behov for å gjøre noen større endringer i stuen. Det er levelig her, og så har vi begynt å pusse opp sånn småtteri. Mannen min er ofte på jobbreise, så vi får ikke tatt alt på en gang. Men vi er happy, vi har finstue som jeg sier og vi har spisestue og tv-stue.

– Kjøkkenet er pusset opp. Det er for lite til å ha bord der inne, så vi har bestandig brukt spisestuen til måltider, helt siden ungene var små, det funker det og!

– En ting jeg aldri kommer til å gjøre: å fjerne den kjøkkenveggen. Når vi har gjester og besøk, vil jeg kunne ha rot på kjøkkenet og bare kunne lukke igjen døra, det der ordner vi etterpå. Den veggen blir stående.

Lise Mæland

Bor med: Tre barn på 19, 15 og 9 år
Flyttet inn i: 2018

Bilde av Lise Mælands stue
Lise Mælands stue

– Her så jeg potensiale med en gang på visning, for meg var det viktigste å få nok rom til ungene. Det var knallgule vegger og tak i furu, men alt går an å male. Så jeg har malt masse, revet bort gamle gardinkasser og totalrenovert et bad, ellers har jeg ikke gjort noe. Jeg tror de forrige eierne satte inn et ekstra vindu i hjørnet rett før jeg overtok.

– Jeg så en salgsannonse for et tilsvarende. hus og de hadde soverom her i stua, og jeg bare "Hæ, går det også an!" De hadde i tillegg laget et svært bad oppe. Jeg hadde ikke tenkt tanken en gang. Det er veldig spennende å se hvordan andre har løst det.

Anne Kristin Klungtveit

Bor med: Ektemann Ivar Hebnes
Flyttet inn i : 2012

Anne Kristines stue
Anne Kristines stue

– De tidligere eierne hadde tatt bort veggen mellom stuen og kjøkkenet. Men du kunne tydelig se hvor den gamle inndelingen hadde gått. I 2015 åpnet vi videre mot trappen og satte opp nytt rekkverk. Nå får vi inn mer dagslys i trappegangen som føltes veldig mørk, og jeg liker gallerifølelsen den åpne løsningen gir.

– Når disse husene ble tegnet, hadde alt sin plass. Det var tydelig hvor spisebordet skulle stå. Og spileveggen ga en naturlig soneinndeling, men den var allerede tatt bort da vi overtok. Stuen er lang, og vi deler inn rommet med møbelsoner. For oss to som nå bor her, er nok stuen litt stor. Likevel, det er jo deilig å ha det luftig og.

Mariann Skjolde

Bor med: Ektemann Tommy Skjolde
Flyttet inn i: 2010

Marianne Skjoldes stue
Bilde av Marianne skjoldes stue

– Jeg var på boligmesse og vant en snekker! Da fant vi ut at vi skulle bruke de snekkertimene til å få fjernet veggen mellom kjøkken og stue. Det var som dag og natt, for da fikk vi tilgang til mer lys.

– Vi har også malt og tapetsert, og så snakker vi litt om å utvide stuen. Vi har et rom som nå fungerer som kontor og gjesterom. Tar vi ned veggen, kan vi kanskje lage en TV-krok eller noe i den duren.

– Veldig mange i nabolaget har forskjellige løsninger, det er spennende å se. Så er det litt vanskelig også, slik som når jeg går inn til henne som bor vegg-i-vegg, for der et det jo speilvendt! Det gjør meg litt sånn "uæh", men veldig kjekt å kunne se hvor forskjellig man kan ha det.

Denne artikkelen har opprinnelig stått på trykk i Ditt Bate. Her kan du lese hele magasinet