Flere borettslag og sameier oppgraderer til balansert ventilasjon – en moderne løsning som gir bedre inneklima og lavere strømforbruk. Juvelveien og Tuftene er blant dem som har tatt et fremtidsrettet valg.
Etter flere år med lekkasjer var det ikke lenger nok med lappverk og småfiksing av de 50 år gamle takene i Juvelveien Borettslag i Sandnes. Nå skal taket på 36 rekkehus byttes ut.
Som mange andre valgte styret i borettslaget å sjekke muligheter for å gjøre energivennlige tiltak i sammenheng med takbytte.
Valget falt på bedre isolasjon – og nytt ventilasjonssystem i alle boligene: balansert ventilasjon.
– Når man først skal gjøre større vedlikehold, er det lurt å energieffektivisere samtidig. Stillaser, rigg og arbeidere er allerede på plass, og byggeperioden blir kortere. Det gjør at totalkostnaden blir lavere enn om man skulle gjort det senere. To fluer i én smekk, rett og slett, sier styreleder Arnt Rørvik.
Faktaboks: Balansert ventilasjon – kort forklart
Et balansert ventilasjonssystem gjør at frisk luft kommer inn og brukt luft forsvinner ut – automatisk og jevnt, hele døgnet. Systemet består av en vifteboks, kanaler og ventiler som plasseres inne i boligen.
🌀 Viften tilfører frisk uteluft til oppholdsrom som stue og soverom, og trekker ut brukt luft fra bad, kjøkken og vaskerom.
📦Kanalene går skjult i tak eller vegger og fører luft inn til stue og soverom, og ut der det trengs.
🔄Ventilene er små åpninger i tak eller vegg som slipper luft inn og ut – uten trekk.
Systemet består også av en varmegjenvinner, som gjør at varmen i luften som går ut, brukes til å varme opp luften som kommer inn. Det sparer både strømkostnader og miljø.
Andre gevinster er redusert fukt og radon, og ikke minst friskere luft innendørs.
Selv om prosjektet i Juvelveien fortsatt pågår, har Rørvik allerede fått testet løsningen hjemme hos seg selv. Både nytt tak og ventilasjon er på plass – og forskjellen er merkbar.
– Før hadde vi mekanisk avtrekk, der vifter sugde ut brukt luft fra bad og kjøkken, og frisk luft kom inn passivt via ventiler over vinduene. Nå føles luften renere og friskere. Det er spesielt godt for astmatikere og folk med pollenallergi, sier han.
Han er også fornøyd med hvor stillegående systemet er. For å demonstrere, skrur han opp viftehastigheten på styringspanelet i veggen.
– Nærmest lydløst, konstaterer han – noe undertegnede kan si seg enig i.
Ved montering av balansert ventilasjon i eksisterende bygg må det settes inn en vifteboks i hver bolig. I tillegg må det som regel lages nye ventilasjonskanaler i tak og vegger. Ifølge styrelederen var det skepsis blant beboerne til om dette ville gå utover estetikken.
– Vifteboksen er plassert på loftet vårt. Jeg tenker ikke over at den er der. Kanalene ligger i ferdigmalte kasser – de er så diskré at man knapt legger merke til dem, sier Rørvik og peker på en av kassene under trappen.
I Juvelveien utgjør monteringen av balansert ventilasjon bare 17–18 prosent av totalkostnaden for hele rehabiliteringsprosjektet. Ikke avskrekkende, med andre ord.
Løsningen gir bedre inneklima, er mer miljøvennlig – og gjør at beboerne bruker mindre strøm. Når store vedlikeholdsprosjekter fører til økte felleskostnader, kan energibesparelser bidra til å veie opp. Det gjør økningen lettere å akseptere for mange.
– Beboerne har sett verdien i å modernisere ventilasjonen. Det gjør det mye enklere for styret å ta slike beslutninger. Men da er det viktig å informere tydelig og i god tid, sier styreleder Rørvik.
Borettslaget Tuftene i Stavanger, bygget på 70-tallet – hoppet på balansert ventilasjon-bølgen i 2023.
Her fungerte borettslagets gamle ventilasjonsløsning med felles aggregat dårlig. Styret hadde store utfordringer med å holde anlegget i forsvarlig drift, særlig fordi det har vært vanskelig å skaffe reservedeler.
– Det oppsto også problemer i flere boliger med mugg, fukt og forhøyede radonverdier. Det ble raskt klart for oss at ventilasjonsanlegget måtte oppgraderes, forteller styreleder Bjørn Nilsen.
Også her var beboerne skeptiske til hvordan det nye anlegget ville påvirke boligens utseende.
– Når man jobber inne i folks hjem, blir det alltid mer komplisert. Boligene er små og eldre, så vi måtte finne løsninger som tok minst mulig plass. Her var både entreprenør og Bate viktige bidragsytere, sier Nilsen.
Inne i boligen til Nilsens styrekollega Bergit Irene Grønnerud Friestad får vi se hvordan det ser ut i praksis.
Kanalen er diskret plassert, og ventilene i rommene er knapt synlige – én er til og med montert inne i et klesskap.
– Jeg tenker ikke over at de er der, sier Grønnerud Friestad.
Hun bodde ikke i boligen før systemet ble installert, men samboeren gjorde det.
– Hun merker stor forskjell – luften føles mye bedre nå, forteller hun.
– Alt i alt et vellykket prosjekt. Radonnivåene er nede på akseptabelt nivå, og flere beboere rapporterer om lavere strømregninger og bedre inneluft, oppsummerer Nilsen.
Roald Riska, leder for teknisk avdeling i Bate, har vært prosjektleder for en rekke prosjekter med balansert ventilasjon. Han mener flere boligselskap bør vurdere løsningen.
– Jeg er stor fan av balansert ventilasjon. Løsningen er moderne og energivennlig, sier Riska, og legger til at han selv har montert balansert ventilasjon i sin egen enebolig.
Etter 2007 ble energikravene i nye bygg strammet inn, og i dag er balansert ventilasjon så godt som standard i alle nye boligprosjekter.
– Mange borettslag og sameier som ble bygget før dette har mekanisk avtrekk eller naturlig ventilasjon, men da kommer ikke frisk luft inn automatisk. Det gir ofte dårlig luftkvalitet og risiko for fukt. Balansert ventilasjon løser det, sier han.
Riska forteller at tilbakemeldingene fra beboere som har fått montert balansert ventilasjon er utelukkende positive – i alle fall etter at det er montert.
– Jeg husker godt en beboer som var fryktelig negativ da styret i et borettslag vedtok montering av balansert ventilasjon. Etter at ventilasjonssystemet var på plass, fikk pipa en annen lyd. Han ble så positivt overrasket over luftkvaliteten, at vi i dag kunne brukt ham som talsperson for systemet, sier han og ler.
Borettslag og sameier med mekanisk avtrekk eller naturlig ventilasjon kan få en ny hverdag med balansert ventilasjon. Ta kontakt for en ventilasjonsprat, eller send inn skjemaet på denne siden.
Roald Riska
Leder teknisk avdeling i Bate.
Telefon: 415 03 408
E-post: roald.riska@bate.no
Kan man gi bot til de som ikke møter opp? Hvordan får dere f...
Er låssystemet over 15–20 år gammelt? Da kan patentbeskyttel...
Branner fra elsykler og elsparkesykler øker. Mange lader inn...