jente som står på en balkong og smiler
Sigrun Øygard Skodvin fra Rognan arvet medlemskap i Bate og har nå kjøpt sin første leilighet i Bodø.
Foto: Iris Lyngmo

Et Bate-medlemskap sikret Sigrun bolig i Bodø

Er du på flyttefot? Husk at du kan bruke Bate-medlemskapet ditt til å kjøpe bolig i Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø og Bodø også.

Tekst: Iris Lyngmo
Publisert: 27.7.2022

Sigrun Øygard Skodvin (29) fra Rognan arvet et medlemskap i Bate og har nå kjøpt sin første leilighet i Bodø gjennom boligbyggelaget Nobl.

Kjøpte sin første bolig med forkjøpsrett

Etter å ha studert og jobbet i Oslo i ni år, bestemte Sigrun seg for å pakke tingene og flytte nærmere familien. Ett av målene med å flytte nordover, var å kjøpe sin første bolig etter ni år på leiemarkedet i hovedstaden.

Ved en tilfeldighet kom hun over et gammelt medlemskap i Bate, som hennes avdøde morfar kjøpte en gang på 1950-tallet. Det ble inngangsbilletten Sigrun trengte for å kjøpe sin første leilighet, en toroms Nobl-leilighet sentralt i Bodø.

Lyspære
Storby gir deg tilgang på 90 000 boliger i hele landet

Storby gir Bate-medlemmer forkjøpsrett i byer i hele Norge. Storby er et samarbeid mellom noen av de største boligbyggelagene. Er du medlem i et av dem, har du mulighet til å bruke forkjøpsretten din over hele landet. Les mer om Storby her.

- Jeg var heldig som hadde forkjøpsretten. Uten den måtte jeg bydd på leiligheten som alle andre og det kunne fort blitt mye dyrere for meg, sier en glad huseier mens hun pakker ut flytteeskene fra Oslo.

jente som pakker ut av en pappeske
Etter ni år som leietaker i Oslo var det stas for Sigrun å pakke ut flyttelasset i sin aller første leilighet - i Bodø.

Arvet medlemskap av morfaren

Morfaren til Sigrun var fra Rogaland, og hadde medlemskap i både Stavanger og Bergen som aldri hadde vært brukt. Da han døde ble disse overført videre til familien, og Sigruns mamma arvet det ene medlemskapet.

Først da 29-åringen for alvor begynte å lete etter bolig i Bodø, kom moren på medlemskapet hun hadde arvet for mange år siden.

- Vi trodde først at medlemskapet i Bate ikke hadde noen verdi andre steder enn i Stavanger, men vi fant ut at vi skulle sjekke muligheten likevel. Jeg ble veldig glad da vi skjønte at det kunne brukes også i Nobl og at jeg kunne arve medlemskapet videre fra mamma, forteller Sigrun.

Da hun arvet medlemskapet i Bate av moren sin, fikk Sigrun ansiennitet helt tilbake til sin egen fødselsdato i 1992.

– Det er litt stas å tenke på at det var min morfar som kjøpte medlemskapet. Nå 70 år senere ble det inngangsbilletten til min første bolig, sier hun.

Det er litt stas å tenke på at det var min morfar som kjøpte medlemskapet. Nå 70 år senere ble det inngangsbilletten til min første bolig.
jente som sitter i en sofa i en leilighet
Sigrun har vært flink til å spare til egen leilighet. Nå er hun endelig på plass og klar for å innrede sitt første hjem. Foreløpig i sofaen hun fikk som konfirmasjonsgave, men ny sofa er bestilt.

Tøft å være førstegangskjøper

Å være førstegangskjøper i boligmarkedet kan være utfordrende for mange unge. Sigrun hadde vært flink å spare opp egenkapital de årene hun bodde i Oslo, men følte seg likevel ikke trygg på at hun skulle få kjøpt leilighet så fort i Bodø.

– Jeg var heldig med denne leiligheten. Det var mange på visning, men det kom ikke mer enn tre-fire bud før det hele var over. Én time etter siste budrunde, fikk jeg telefon fra Nobl med beskjed om at jeg sto på fremst i køen på forkjøpsretten. Da slo jeg til umiddelbart, sier hun.

Sigrun betalte 2.550.000 kroner for leiligheten som ligger sentralt til i Østbyen, med kort gangavstand til det meste – også hennes nye arbeidsplass i Stadiontunet barnehage.

– Da jeg skulle flytte nordover så jeg ikke for meg at jeg hadde råd til å kjøpe noe så sentralt. Jeg har ikke bil og har ikke noe ønske om å kjøpe bil heller, så når denne leiligheten dukket opp var det midt i blinken for meg.

jente ute på en balkong som smiler
Da Sigrun flyttet nordover så hun ikke for seg at hun skulle ha råd til å kjøpe en så sentral bolig.

– Hvordan er det å bo i borettslag?

– Det kjennes veldig trygt, særlig når du er førstegangskjøper. Her ble det gjort større utvendig renoveringsarbeid for bare ett år siden med blant annet nye vinduer som isolerer bedre. Det er godt å vite at jeg slipper å tenke på utvendig vedlikehold så lenge jeg bor her, sier Sigrun som gleder seg stort til å sette preg på sitt aller første hjem i Bodø.

Storbysamarbeidet

Storby gir Bate-medlemmer tilgang på 90 000 boliger i hele landet. Samarbeidet ble etablert i 2008 og består av syv boligbyggelag med til sammen 340 000 medlemmer som får muligheten til å skaffe seg bolig i de andre byene gjennom forkjøpsretten. Les mer om Storby.

Storbysamarbeidet omfatter i tillegg til Bate, også Nobl i Bodø, Vestbo og BOB i Bergen, USBL i Oslo, TOBB i Trondheim og Bonord i Tromsø.