Fra snublende heller til frodig sedum i Riskakverven borettslag.
Tjuetoåringen Riskakverven borettslag kan denne høsten feire et i særklasse trivelig og fullt oppgradert uteområde. Vi snakker ny taktekking mot kjøpesenternaboene i første etasje, mangfoldige kvadratmeter vakker sedum, stier av dansk elvestein, nye heller, nye blomsterkasser og ny belysning. Og en pergola plassert i morgensolen.
– Hellene våre gikk både hit og dit og folk snublet og falt på uteplassen her. Glatt på vinteren var det og, forteller varamedlem i styret, Stein Solberg.
Våren 2022 ble det vedtatt å nedsette en arbeidsgruppe, og selv om ambisjonene om glasstak og varmekabler raskt ble skrinlagt, innså de at dette måtte borettslaget ha profesjonell hjelp til.
– Som styre kan man gjerne påta seg prosjektledelse for mindre utbedringer, for eksempel ting som er gjort på maks to uker. Men prosjekter i millionklassen, som dette, skal man være forsiktige med, påpeker senior prosjektleder i Bate, Morten Braadland.
– Det er mye man må ha kjennskap til for å komme trygt i havn, blant annet lovverk, og man kan lett gå glipp av synergier hvis man ikke har erfaringen og overblikket som kreves.
I mars i år gikk entreprenøren i gang, og bare fire måneder senere ble uteområdet ferdigstilt.
– Andre borettslag med atrium vil kanskje komme hit for inspirasjon?
smiler Stein Solberg.
– Vi ble helt fra starten av tatt seriøst av Bate. Vår innvilgede søknad om Bates Grønne Kroner kom som en bonus. Og så har vi vært heldige med totalentreprenør Takspesialisten AS, som har vært en god støtte og samarbeidspartner i prosjektet.
Vedlikeholdsplanen videre er klar: blant annet blir det brøyting og salting med spesialsalt på vinteren.
På sommerstid kan beboere og besøkende rusle barbeint på stiene av elvestein om de vil. Stiene pynter opp samtidig som de er funksjonelle – man får ikke følelsen av å måtte gå omveier rundt sedumen.
– Vi ville lage liv i terrenget, så det er brukt lavastein under sedumen for å kunne legge den i ulike bølgende høyder. Så får vi nyte sedumen før høsten slår inn for fullt og ta godt vare på den alle sammen – den må nemlig ikke tråkkes på, sier Stein Solberg.
Beplantning i blomsterkassene skal skje i samråd mellom en gruppe ivrige (kvinnelige) beboere og et plantesenter. Kanskje blir det etter hvert et drivhus i hjørnet bak lekeplassen?
De gamle lekeapparatene er for øvrig beholdt, men sandkassen er det tatt farvel med. Til gjengjeld kan barn og barnebarn nå slå hjul på et stort stykke kunstgress.
Et teknisk enkelt grep er likevel det som fremheves mest av både styret og prosjektlederen: – Pergolaen er bevisst plassert både for morgensolens del og med tanke på å lage det sosialt. Det skal være lav terskel for å sette seg her – og alle som går forbi må naturligvis si hei! sier Stein Solberg.
– Hadde pergolaen stått et annet sted eller vært vendt vekk fra inngangen til atriumet, kunne vi mistet disse naturlige møtene. Da hadde det vært lett å tenke, om du hørte stemmer bak veggen eller rundt hjørnet, at her er det opptatt, sier Morten Braadland. – Nå kommer folk hverandre i møte og trenger ikke sitte på hver sin balkong om de ikke vil. De kan velge å trekke ut hit for avvekslingens skyld, for å treffe naboer og besøkende og slå av en prat. Slikt blir det hyggelig bomiljø av.
Fyll ut skjemaet her, så tar vi kontakt for en helt uforpliktende prat om uteområdet i ditt borettslag/sameiet.
For noen uker siden dumpet en brosjyre om egenberedskap ned ...
Leder for Bates avdeling i Haugesund, Håkon Brekke-Brandtzæg...
Mange styrer unngår å øke felleskostnadene av frykt for upop...