Sofie Hjertvik og Wigdis Strøm Kalsås fra Fretex
Butikksjef Sofie Hjertvik (t.v.) og regionsleder Wigdis Strøm Kalsås gleder seg til å fylle de nye lokalene.
Foto: Bate

Ekslusive bruktfunn i Fridas hage

I første etasje i Bates nye leilighetsbygg i Hillevåg, kommer det en butikk med mange skatter. Den kan du besøke flere ganger samme uke, og den vil ha fornyet seg hver gang.

Tekst: Cecilie Birkeland
Publisert: 30.6.2021

Ny butikk i Hillevåg

Bates prosjektleder Kjetil Alvestad ønsker to svært energiske damer velkommen inn til prosjektkontoret.

– Det er så kjekt at det er nettopp dere som skal inn i næringslokalet vårt. Dette tror vi blir et veldig bra tilbud til nabolaget, sier han med et stort smil.

I dag står det tilvalg på programmet. Små tilpasninger som skal gjøre det 300 kvadratmeter store lokalet på bakkeplan perfekt til en fornyet og hakket mer eksklusiv avdeling av Fretex. Her blir det åpent og lyst, store vinduer ut mot Hillevågsveien og høyt under taket.

Wenche Strøm Kalsås og Sofie Hjertvik fra Fretex
Første glimt inn i det nye butikklokalet. Her skal Fretex få til noe flott.

Skattejeger

– Vi gleder oss. Masse!

Wigdis Strøm Kalsås er regionleder for Fretex og en skattejeger av rang. Noe av det kjekkeste hun vet er å få komme inn i hjem hvor eieren skal donere klær, møbler og klenodier til bruktbutikken. Å få plukke ut flott brodert sengetøy, stilrene kvalitetsplagg og ikoniske retromøbler. Ting eieren kanskje selv så på som fullstendig ubrukelig, men som hun vet vil bli revet bort når de får stilt det ut i butikken.

Da hun for noen måneder tilbake måtte ut på jakt etter et nytt lokale til Fretexs avdeling på Mariero, valgte hun av alle ting noe helt nytt. Men nabolaget er akkurat som butikken hun skal bygge opp på ny – fullt av historie og liv.

– Hillevåg er et område hvor det skjer mye, og vi ser at mange av dem som har flyttet hit de siste årene er hjemvendte Hillevåg-folk med stor omtanke for nærmiljøet. Det gjør det til et ekstra kjekt sted å drive butikk, sier Kalsås.

Klær og interiør fra Fretex
En liten smakebit av hva du kan finne hos Fretex

Stadig nye varer

Butikken som åpner opp i Fridas hage blir under halvparten så stor som dagens avdeling på Mariero. Det blir en omstilling, men for kundene vil det bare være positivt, mener Kalsås og hennes kollega og butikksjef Sofie Hjertvik.

– Det betyr at vi ikke kan ha like mange varer hengende ute i butikken på én gang, men at vi til gjengjeld fornyer utvalget flere ganger til dagen, forklarer de.

I de nye lokalene vil de også løfte spesielt fram de virkelig gode varene. Det er nemlig fullt mulig å finne luksusartikler på Fretex. Her kan du gjøre mange gode kjøp, og de ansatte hjelper deg mer enn gjerne med å plukke ut gode funn og trendy klær.

Butikklokale i Fridas hage
Butikklokalet ut mot Fridas hage blir lyst og luftig.

Julebutikk

Den nye butikken åpner omtrent samtidig med at beboerne flytter inn i leilighetene sine – vinteren 2022. Dagens butikk på Mariero blir avviklet i september, og i overgangsfasen skal Fretex ha en egen julebutikk på Kilden.

I butikken vil du garantert treffe likesinnede, for ifølge Fretex selv har de kunder i alle aldre og fra alle samfunnslag.

– Studenter, den voksne kultureliten, hverdagskunden og skattejegeren. Alle som er miljøbevisste og vil gjøre en forskjell i dagens bruk- og kast-samfunn, oppsummerer Kalsås. 

Sommerlige klær hos Fretex
Fretex
  • 10 prosent av Fretexs bruktomsetning går til Frelsesarmeens sosiale arbeid.
  • Fretex er også Norges største attføringsbedrift, og tilbyr arbeid til mennesker som står utenfor arbeidsmarkedet.
  • 69 prosent av klærne som blir donert til Fretex går til gjenbruk, mens resten blir lagd om til nye produkter eller sendt til energigjenvinning.
  • Fretexs visjon er å «gi folk grunn til å tro på framtiden», og de styrende verdiene er åpenhet, kjærlighet, engasjement og lønnsomhet.