Inngangsparti i en bolig
Inngangspartiet er viktig og gir et førsteinntrykk av boligen.
Foto: Inviso/DNB

Lønner det seg å pusse opp boligen før du skal selge?

I denne leiligheten ble det gjort et stort oppussingsarbeid før salg. Og det lønnet seg. Men når holder det med et malingsstrøk og når lønner det seg å investere mer i oppussingen?

Tekst: Marianne Helgesen
Publisert: 7.2.2021

Mindre grep kan øke boligens verdi

Nicolai Strømsvold har vært megler i Stavanger i fire år. I høst var han på en befaring i en leilighet i Saxemarka i Stavanger.

- Denne boligen var utdatert og gammel. Mange vil gjerne selge boligen som den er uten å gjøre for mye arbeid selv. Men til og med mindre grep kan ha stor betydning for hva du kan få for boligen, sier Strømsvold.

Som megler gir han anbefalinger til hva som bør gjøres før boligsalget, og i dette tilfellet så han verdien av å gjøre en totalrenovering før salg.

før og etter bilde av stuen i en bolig
Etter oppussing fikk stuen lyse fargetoner som gjorde at den virket større.

- Med leiligheten i Saxemarka så jeg på hva en leilighet i 2020-standard ville gått for i område. Dette sammenlignet jeg med denne leiligheten som da var et oppussingsobjekt. Jeg kom frem til at hvis selger enten ville gå i null - men sannsynligvis ville det lønne seg. Jeg følte meg trygg i anbefalingen om å pusse den opp, forteller Strømsvold.

Hele boligen ble pusset opp, alle overflater, gulv ble byttet ut, vegger åpnet og det ble satt inn helt nytt kjøkken og bad.

Leiligheten ble solgt for en million mer enn det som var første verdivurdering. Og selger satt igjen med en god fortjeneste.

to bilder av et baderom
Badet før og etter oppussing.

- Alle trenger jo ikke å totalrenovere boligen før salg. Det viktigste er at man er åpen som selger og ser verdien av å klargjøre boligen før salget. For noen er det beste å selge boligen som et oppussingsobjekt. Andre trenger kun et malingsstrøk, sier Strømsvold.

Usikker på hva du bør gjøre før salg?

- Ta kontakt med en eiendomsmegler og spør om en befaring. Da går man gjennom boligen sammen og ser på hva lignende boliger i område har blitt solgt for. Vi kommer med anbefalinger og råd til hva det kan lønne seg å gjøre, sier Strømsvold.

nicolai strømvold og en nyoppusset bolig
Nicolai Strømsvold, eiendomsfullmektig i DNB Eiendom i Stavanger

1. Gå gjennom boligen som om du er på visning

- Jeg ville startet med å ta en grundig gjennomgang av boligen, gjerne som om du var på visning selv. Er det noen løse dørhåndtak, lysbrytere eller stikkontakter? Slike detaljer har mye å si for opplevelsen av standarden til boligen. Husk å ta bort personlige gjenstander som familiefotografier.

2. Sørg for at overflatene skinner

- Et nytt strøk med maling har mye å si for førsteinntrykket og det koster relativt lite. I tillegg kan du gjøre det selv. Litt sparkel og en nymalt vegg på soverommet kan utgjøre en stor forskjell. På kjøkkenet kan du vurdere om benkeplaten bør byttes ut, og gjerne fronter hvis de er utdatert og slitt.

3. Frisk opp badet

- Bad er spesielt dyrt og tidkrevende å pusse opp. Kanskje holder det med en grundig vask og skuring av fliser? Du kan også friske opp både bad og resten av boligen med nye håndklær, lys og grønne kvaster.

4. Fullfør det du har begynt på

- Reparer løse lister, sparkle hull i vegger og fullfør påbegynte småjobber du har startet på. Det er ingen som liker å overta andres påbegynte prosjekter.

5. Skap rom for en hyggelig uteplass

Rydd uteplassen eller hagen, og skap rom for et hyggelig sted å sitte en mild sommerdag. Det handler om å vise potensiale i de ulike rommene, og du kommer langt med en lykt og et hyggelig sted å sitte ute.