Pensjoniser som bor i Rustabakken borettslag.
Foto: Kristian Ekeland

Disse damene digger å bo i borettslag

Venninnene Aud Astri Wennesteen (89) og Astrid Larsen (86) har bodd store deler av livet i borettslagsboliger. Boformen har utviklet seg i takt med tiden, mener de.

Tekst: Kristian Ekeland
Publisert: 29.6.2023

De to damene har nærmere 80 års fartstid i ulike borettslag, men ble først kjent da Aud i 2018 flyttet inn i leiligheten over Astrid i Rustabakken på Tasta i Stavanger. De tilbringer mye tid sammen, og mimrer ofte tilbake til hvordan boliglivet og nabolagene var i gamle dager, sammenlignet med i dag.

– Før var boligkjøpsprosessen mer regulert, og ofte måtte man faktisk være på god fot med de riktige folkene for å mulighet til å kjøpe bolig, forteller de.

I dag er det derimot prisnivået som setter en stopper for mange som vil inn på boligmarkedet. Slik var det i mindre grad før.

– Jeg tror innskuddet på min første bolig på 60-tallet var 16 000 kr. I dag er det andre boller, sier Aud, og henviser til de økende prisene på norske boliger.

Pensjonister på balkong i Rustabakken.
Venninene liker seg på balkongen til Aud.

Hund = sosialt

Astrid er stolt eier av en tibetansk spaniel, og går ofte tur i borettslaget og nærområdet.

– Å ha en hund er en veldig fin måte å møte mennesker på. Her i borettslaget er det mange hundeeiere, og jeg slår ofte av en prat med dem når vi er ute på luftetur, sier hun, mens hun skuer utover de grønne fellesarealene til Rustabakken borettslag.

Aud på sin side har ikke lyst på hund. Hun er fri som fuglen, og vil ikke bli bundet fast av en firbeint venn.

– Jeg liker å ha frie tøyler og muligheten til å reise når og hvor jeg vil, begrunner hun, og trekker frem elvecruise som en reisefavoritt.

Vase fra Hellas
Aud har mange souvenirer fra reisene sine. Denne vasen tok hun med seg fra Athen.

Damene mener det var flere naturlige møteplasser i borettslagene før, enn hva tilfellet er i dag. Blant annet var felles vaskeri en gjenganger. Det var også vanlig at de som skulle bo i boligene bidro i byggearbeidet, og på den måten ble kjent med hverandre.

– Dette er nok en konsekvens av at kravene til bostandard har økt med årene. I dag har man alt man trenger i sin egen leilighet. Vi nordmenn har nok blitt litt mer «meg og mitt», forteller damene.

Slipper vedlikehold

Jada, enebolig er fint det. Men for Aud er det borettslag som er tingen. Hun trekker spesielt frem én stor fordel.

– Jeg slipper å holde på i en hage! Det er veldig tid- og energikrevende, spesielt for oss eldre. Men litt potteplanter – det må jeg ha, sier hun og henviser til en blomsterfylt balkong.

– Og så er det deilig at noen kommer og måker snø for oss, legger hun til.

Rustabakken har nemlig vaktmestere og gartnere som vedlikeholder fellesområdene. De to damene skryter av hvor grønt og fint borettslaget er.

– Det er store grøntområder her, og det føles veldig landing. Samtidig har vi jo masse butikker og et kjøpesenter et steinkast unna. Sånn sett får vi i både pose og sekk, sier Astrid.

Fellesområder i Rustabakken borettslag
Grønt og frodig i borettslaget på Tasta.

Ønsker bedre oppmøte

Både Aud og Astrid er enige om at de ønsker seg høyere deltakelse blant beboere på felles sammenkomster som dugnad og generalforsamlinger.

– Før i tiden var det mer eller mindre hundre prosent oppmøte på slike ting. I dag føler vi vel at det for det meste er den eldre garde som møter opp. Det hadde vært kjempekoselig om flere unge tok seg tid – det kan jo være en viktig bidragsyter for å skape et godt bomiljø, sier de samstemte.

– Borettslag passer for alle

Konklusjonene etter å ha bodd mange år i borettslag, er at det er en boform som passer for de fleste mennesker og livssituasjoner – fra førstegangskjøpere, til barnefamilier og eldre.

– Det moderne borettslaget passer for alle. Selv om det er felles oppganger og boligene ligger tett, så er det ikke noe problem å leve et tilbaketrukket liv hvis man vil det, sier Aud.

– Og hvis du vil ha litt sosialt stimuli, så er det bare å gå en tur med hunden min, skyter Astrid inn lattermildt.

Rustabakken borettslag
Rustabakken borettslag er et fint sted å bo, mener Aud og Astrid.