Brannkonstabel David Riska hilser på styreleder Magne Lea i høyden

Brannkonstabelens 10 tips til styret

Brannkonstabel David Riska gir nyttige råd om brannsikkerhet til styremedlemmer i nye og eldre borettslag og sameier.

Tekst: Cecilie Birkeland
Publisert: 20.5.2025

1. Hold rømningsveiene ryddige

Rømningsveier, inkludert brannstiger, må kontrolleres jevnlig – de skal fungere når det gjelder. Husk også at trapper og ganger skal være helt frie for møbler, barnevogner og pynt, slik at evakuering ikke hindres. Enkel ryddighet redder liv.

2. Har dere branntavle?

Supert – den gir brannvesenet viktig informasjon ved en utrykning. Husk at beboerne skal trykke på Tilbakestill – ikke Avstill – hvis alarmen går uten grunn. Da kan man fortsatt se hvor alarmen ble utløst, om det skulle bli behov for hjelp.

3. Heng opp orienteringsplan

En orienteringsplan ved inngangen gir oversikt over rømingsveier, trapper, utganger, sikringsskap og mye mer – nyttig både for beboerne og brannvesenet.

Lyspære
Kurs om brannsikkerhet

Rogaland brann og redning holder gratis kurs om brannsikkerhet, regelverk og styrets plikter.

👉Finn dato her.

4. Har dere direktevarsling til brannvesenet?

Da har dere trolig også nøkkelsafe på fasaden. Husk å varsle brannvesenet ved nøkkelskift – det sikrer rask adgang uten innbrudd og sparer verdifull tid i en nødsituasjon.

Julepynt i gang i boligblokk
Koselig, men ikke ufarlig: Bildet er tatt av Rogaland brann og Redning i et lokalt leilighetsbygg.
Foto: Rogaland brann og redning

5. Trygg lading

Lading av elbiler skal kun skje via godkjente ladestasjoner – aldri i vanlige stikkontakter eller med skjøteledning. For elsykler og elsparkesykler bør styret vurdere å etablere et brannsikkert laderom med tidsstyrte uttak og god ventilasjon. Det forebygger brann og hindrer farlig lading i leiligheter eller fellesarealer.

Elsparkesykkel i brann
Elsparkesykler blir mer og mer vanlig. Disse bør ikke lades inne i boligene.
Foto: Glenn Røkeberg for Trafikkforsikringsforeningen

6. Plassering av søppel

Søppelspann bør aldri være oppstilt langs en brennbar fasade. Nedgravde søppelcontainere er den beste løsningen – spesielt i bynære strøk hvor det er høyere risiko for hærverk og ildspåsettelse.

Nedgravde søppelcontainere
Nedgravde søppelspann utenfor Sameiet Tielvene.

7. Oppbevaring av gass

Ikke i kjellere eller på loft!

8. Hold orden på dokumentasjonen – og sørg for jevnlig service

Sørg for å ha oppdatert dokumentasjon på alt brannteknisk utstyr – inkludert branntegninger og brannkonsept. Inngå serviceavtaler som sikrer at utstyr som slanger, røykvarslere og sprinkleranlegg blir jevnlig kontrollert og fungerer som det skal.

Sprinkleranlegg i kjellerbod
Tips gjerne beboerne om at de ikke må lagre objekter helt opp til sprinkleranlegget.

9. Beboerinformasjon

Hver beboer har ansvar for røykvarsler og slukkeutstyr i egen bolig – og for at det virker. En enkel, årlig påminnelse fra styret bidrar til bedre brannsikkerhet for alle.

10. Stigebilens tilkomst

Sørg for at stigebilen har god tilkomst – og merk gjerne oppstillingsplassen med et eget skilt. Det gjør det lettere å hindre at tilkomsten blir blokkert. Brannvesenet kan kontaktes for informasjon om riktig skilting.