Eigil Harstad styreleder i Bjergsted Terrasse
Styreleder Eigil Harstad i Bjergsted Terrasse har tatt grep om brannsikkerheten etter råd fra brannvesenet.
Foto: Kristian Ekeland

Kjenner på ansvaret for trygg lading av elsykler/-sparkesykler

Branner fra elsykler og elsparkesykler øker. Mange lader inne i boligene – noe som kan få alvorlige konsekvenser. Etter råd fra brannvesenet opprettet sameiet Bjergsted Terrasse et felles, brannsikkert laderom. Nå håper de flere følger etter.

Tekst: Kristian Ekeland
Publisert: 21.3.2025

Siden 2019 har det vært 256 tilfeller av utrykninger fra brann i elsykler og elsparkesykler (huseierne.no). Senest høsten 2024 krevde en elsparkesykkel-brann to unge menneskeliv i Vestfold. 

I borettslag og sameier har elektriske fremkomstmidler på to hjul blitt et vanlig syn. Disse lades ofte i beboernes boliger. 

Brann fra elsparkesykkel
Branner fra elsykler og elsparkesykler er uforutsigbare og vanskelige å slukke.
Foto: Glenn Røkeberg for Trafikkforsikringsforeningen.

Syklene har såkalte lithium-ionbatterier, noe som medfører økt eksplosjonsfare hvis disse begynner å brenne. Brannslukningsapparatene som de fleste har stående hjemme vil vanligvis ikke være i stand til å slukke slike branner.

I tillegg kan syklene blokkere rømningsveier. Brannen kan i verste fall spre seg til andre boliger. 

Konsekvensene er kort sagt katastrofale.

Per i dag finnes det ingen lover som regulerer lading og oppbevaring av private elsykler og elsparkesykler i borettslag og sameier. Imidlertid gir flere organisasjoner, som Brannfaglig Fellesorganisasjon, klare retningslinjer (pdf). 

Lyspære
Kan ta fyr uten lading

Elsykler og sparkesykler kan også ta fyr selv om de ikke står til lading. Sjekk syklene og batteriene regelmessig for skader.

Laget laderom

På slutten av fjoråret var brannvesenet på rutinekontroll i sameiet Bjergsted Terrasse i Stavanger. Her ble styret spurt hvor beboerne lader elsyklene og elsparkesyklene.

– Sannsynligvis inne i leilighetene, var svaret mitt. Da var anbefalingen fra brannvesenet ikke til å ta feil av: Lag et brannsikkert, felles laderom – og oppfordre beboerne til å lade der, forteller styreleder i sameiet Eigil Harstad.

Etter det gikk det fort. Styret engasjerte en tømrer og elektriker, og i løpet av noen dager var laderommet klart til bruk. Rommet ble satt opp på en av de oppmerkede gjesteparkeringsplassene i garasjeanlegget.

Laderom i Bjergsted Terrasse
ENKELT, MEN TRYGT: Laderommet består av tre reoler, med fire tidsstyrte uttak. Gipsvegg til venstre, og over døren er det nettingvegg grunnet mulig trykkbølge ved eksplosjon. I taket er det sprinkler. Døren er sikret med hengelås.

– Her kan beboerne lade batteriene til elsyklene, og elsparkesykler. Vi er veldig fornøyde, og føler at sameiet vårt blir tryggere ved å tilby beboerne å lade her, sier Harstad mens han låser seg inn i rommet.

Føler på ansvaret

Styrelederen har fått med seg økningen i antall branner forårsaket av elsykler og elsparkesykler. Han forteller at styret er opptatt av at sameiet skal være trygt.

Som styre føler vi utvilsomt et ansvar for å tilrettelegge og øke bevisstheten om hvordan det bør lades.
Eigil Harestad, styreleder i Sameiet Bjergsted Terrasse.

– Vi har fått med oss at det har vært noen alvorlige branner fra slike fremkomstmidler de siste årene. Som styre føler vi utvilsomt et ansvar for å tilrettelegge og øke bevisstheten om hvordan det bør lades. Brann er vårt verste mareritt, sier han.

En liten pris å betale

Mange vil kanskje tenke at det er dyrt å sette opp et slikt laderom. Styreleder forteller derimot at sameiet på langt nær har gått på en budsjettsprekk ved å øke brannsikkerheten.

– Totalkostnaden for laderommet var rundt 30 000 kroner. En liten pris å betale for å gjøre sameiet tryggere, sier Harstad.

Styreleder låser seg inn i laderommet.
ADGANGSIKRING: Laderommet er sikret med hengelås.

Han håper at andre borettslag og sameier vurderer lignende løsninger.

– Vi er heldige som har plass til å sette opp et laderom i garasjeanlegget vårt. Jeg håper at andre borettslag og sameier med samme fasiliteter benytter seg av muligheten til å lage et noe tilsvarende, sier han. 

Vil ha med beboerne

Styrelederen sier at de har en vei å gå når det gjelder å få beboerne til å bruke rommet.

– Noen er redde for tyveri. Andre opplever det tungvint å lade batteriet i et eget rom. Planen er å få inn et punkt i ordensreglene våre, som sier at det ikke er lov å lade batteriene i egen bolig. Vi skal også bli flinkere til å opplyse beboerne om risikoen ved å lade i egen bolig, forteller styrelederen.

Eigil Harstad foran sameie Bjergsted Terrasse
FOKUS PÅ BRANNSIKKERHET: Harstad er opptatt av at flere skal bli obs på risikoen ved å lade inne i boligene.

HMS-rådgiver: – Ikke lad inne!

HMS-rådgiver i Bate, Vegard Ulseth, merker også at fokuset på de elektriske fremkomstmidlene øker.

–Vi vet at 1 av 3 lader sparkesyklene i gangen i boligen sin (brannvernforeningen.no).I mange tilfeller er dette eneste rømningsvei – og slike branner er umulig å slukke med et vanlig pulverapparat. Da er du ille ute hvis batteriet tar fyr, advarer han.

Ulseth brenner for å skape bevissthet rundt brannsikkerhet i borettslag og sameier.

– Det er et lovkrav (jf. § 11 i Forskrift om brannforebygging) at plassering av gjenstander i rømningsvei i fellesareal ikke er tillatt. Når det gjelder lading og oppbevaring i egen bolig finnes det per i dag ikke samme lovverk, men min sterke anbefaling er: ikke lad i egen bolig, og fortell beboerne det samme, sier Ulseth, og henviser til retningslinjene under.

Lyspære
Retningslinjer for lading og oppbevaring av el-sykler/-sparkesykler

Hovedregel:

  • Oppbevar og lad elsykler og elsparkesykler ute, så langt det lar seg gjøre.

Innendørs:

  • Hvis batteriet må lades inne, gjør det i et ventilert rom nær fasaden.
  • Rommet kan ikke være del av rømningsvei eller oppholdsrom.
  • Rommet bør ha brannalarm og automatisk slokkeanlegg, og ikke ha frost. Et mobilt slokkesystem er et godt alternativ.
  • Lad på ubrennbart underlag, på dagtid, og under tilsyn.
  • Sjekk lader og batteri for skader før lading. Ikke lad om du er i tvil – få det sjekket av forhandler. Batteri og lader skal være hele, rene og tørre.
  • Bruk kun original lader direkte i stikkontakt. Ikke bruk skjøteledning. Lader og batteri må ikke dekkes til under lading.

Ved unormale hendelser:

  • Stopp lading umiddelbart ved lukt, røyk, varme eller rare lyder. Dra ut støpselet.
  • Hvis mulig, flytt batteriet ut og bort fra bygget og dører.
  • Varsle ansvarlig person og eventuelt brannvesenet.

Mer informasjon?

Ta kontakt med ditt lokale brannvesen for råd om hva som er mulig i ditt bygg. Vaktmesteren fra Bate hjelper dere gjerne med å lage et sikkert laderom - ta kontakt!