Vedlikeholdsplikten – et ord det knyttes ærefrykt til hos mange styremedlemmer. Finn ut hvordan styret i Haugtussa borettslag får hjelp med å overholde den.
– Med vedlikeholdsplanen fra Bate er all informasjon om utførte tiltak, kostnader og anbefalte utbedringer samlet på én og samme plass digitalt. Derfor var det lett for meg som nytt styremedlem å få oversikt over tingenes tilstand, sier styremedlem i Haugtussa borettslag, Ørjan K. Evensen.
Vedlikeholdsplanen han snakker om kalles også Bates oppgraderingsplan, og er en skreddersydd digital oversikt over anbefalte vedlikeholdstiltak for å ivareta bygningsmassen og fellesarealene i borettslaget.
Planen er utarbeidet av Bates fagfolk, og oppdateres årlig gjennom befaringer og dokumentasjon. På en uvanlig grå maidag fikk Bates utsendte reporter bli med på en slik «helsesjekk» i borettslaget til Evensen på Tjensvoll i Stavanger.
Styremedlem Evensen er selv byggmester, og var derfor med Bates fagfolk på befaringen. Han tror at en profesjonell vedlikeholdsplan gjør at mange styremedlemmer der ute sover litt bedre om natta.
– En oversiktlig plan over hva som bør gjøres, og når, gjør det nok enklere for mange styremedlemmer som ikke er byggfagkyndige å overholde vedlikeholdsplikten som kommer med styrevervet, sier han.
Styret har et overordnet ansvar for å holde bygg og fellesareal ved like.
Borettslaget Haugtussa består av 282 boliger i tre, bygget på 70-tallet. Da sier det seg selv at byggene krever vedlikehold for å opprettholde god nok standard.
Siden 2006 har borettslaget utført taktekking, overflatebehandling og skiftet ut alle vinduene. Under befaringen i borettslaget kunne man merke at det var mye aktivitet på feltet.
For øyeblikket utføres det nemlig et stort prosjekt med skifte av kledning og isolasjon på omtrent halvparten av boligene på feltet.
Evensen forteller at borettslaget over lang tid har hatt flinke folk i styret, som har bidratt til sunn og smart pengebruk. Til tross for det store, pågående vedlikeholdsprosjektet, trengte de faktisk ikke å øke felleskostnadene for beboerne.
– Ja, vedlikehold må gjøres. Men det handler også om å se det i sammenheng med økonomien til borettslaget. For oss var det ikke økonomisk forsvarlig å skifte kledning på alle boligene med én gang. Vedlikeholdsplanen og fagfolkene fra Bate hjelper oss også med å se det store bilde når det gjelder slike ting, sier Evensen.
Gjør det lettere for dere å overholde den!
Be om et uforpliktende tilbud på den 10-årige vedlikeholdsplanen fra Bate her.
Rådgiver for vedlikehold i Bate, Joachim Karm, er ofte ute på befaringer sammen med styremedlemmer.
– Den viktigste oppgaven vår ved slike befaringer som i dag, er å se om ting har endret seg siden forrige gang vi sjekket. Vi tar bilder, dokumenterer, og oppdaterer vedlikeholdsplanen digitalt. Etterpå tar vi en gjennomgang med styret, slik at de er «up to date» på hva som bør prioriteres fremover, sier Karm.
På rundturen på Haugtussa biter ekspertene seg merke i en fasade med mye grønske på.
– Her ser vi et eksempel på et anbefalt tiltak vi kommer til å legge inn i planen. Denne veggen ligger tett opp mot vegetasjon, og er dermed mer utsatt for grønske. Anbefalingen blir å vaske fasaden – gjør man ikke det, så kan treverket fortere råtne, forteller rådgiveren mens kan knipser bilder av en grønnifisert vegg.
Grunnet flate tak har borettslaget ofte problemer med vannansamling på takene, noe som i verste fall kan føre til lekkasjer. Karm har flere ganger flydd drone over bebyggelsen på Haugtussa – men ikke i dag.
– Droneflyvningen får vi best effekt av når den gjøres like etter et regnfall, og dette gjør vi derfor ved en senere anledning. Da ser vi hvilke tak som er mest utsatt for vannansamling, og kan videre informere styret om dette, sier han.
Befaringen på Haugtussa er ved veis ende. På grunn av at det allerede utføres store utbedringer på bygene i borettslaget, var det lite å ta tak i denne omgang.
Både styremedlem Evensen og Bates fagmann Karm mener uansett det er viktig å jevnlig holde seg oppdatert på byggenes tilstand.
– Selv om planen vi lager har et 10-års perspektiv, så kan ting forandre seg fort. Det er viktig at vi er i forkant av mulige problemer, sier han.
Styremedlem Evensen følger opp:
– Å utbedre skader på bygningsmasse er som regel langt mer kostbart å utbedre etter at de har oppstått, sammenlignet med å være proaktiv, avslutter han.
Trykk på knappen under, så kan du lese mer om planen – og be om uforpliktende tilbud.
Mer om vedlikeholdsplanenFor noen uker siden dumpet en brosjyre om egenberedskap ned ...
Leder for Bates avdeling i Haugesund, Håkon Brekke-Brandtzæg...
Mange styrer unngår å øke felleskostnadene av frykt for upop...