Hasse og Ingeborg er førstegangskjøpere
Foto: Marianne Helgesen

Bestemoren hjalp Hasse (21) inn på boligmarkedet med dette trikset

Overføring av medlemskap kan være gull verdt for unge som vil inn på boligmarkedet. Det fikk disse førstegangskjøperne erfare.

Tekst: Kristian Ekeland
Publisert: 22.5.2022

Vi møter Hasse Omland (21) og Ingeborg Stangeland (21) i deres nykjøpte leilighet på Sandved i Sandnes. Det er bare noen uker siden paret fikk nøkkelen i hånda, og de er strålende fornøyde med boligkjøpet som kom i havn etter en kort og intens boligjakt.

Førstegangskjøpere i ny leilighet
Hasse og Ingeborg brukte forkjøpsretten da de kjøpte sin første bolig.

Fant drømmeleiligheten – men det så mørkt ut

– Leiligheten fanget raskt oppmerksomheten vår. I Finn-annonsen stod det derimot at Bate-medlemmer hadde forkjøpsrett, og på det tidspunktet var ingen av oss medlem, forteller 21-åringe Hasse fra Klepp.

– Siden de som har vært medlem lengst får velge om de vil benytte seg av forkjøpsretten først, tenkte vi at det var fånyttes å melde seg inn.

Da paret kom på en fullstappet visning i den aktuelle leiligheten skaffet de seg også litt innside-informasjon som gjorde dem enda mer demotivert.

– På visningen overhørte vi et par med 20 års ansiennitet som sa de hadde meldt forkjøpsrett på boligen. Vi visste derfor at vi sannsynligvis måtte ha et Bate-medlemskap med lenger ansiennitet enn dem for å ha en sjanse på drømmeleiligheten, sier Ingeborg.

Oppussing i stuen
Paret er i full gang med oppussing av leiligheten.

Visste du at det kommer nye boliger på forkjøpsrett hver uke? Her finner boliger som er på forkjøpsrett

Mormor visste råd

Drømmen om boligen på Sandved slo sprekker. Hasses mormor hadde derimot lang fartstid som Bate-medlem, og dro opp et ess av ermet.

– Min mormor hadde tidligere fortalt meg at det var mulig å overføre medlemskap og ansiennitet mellom familie helt gratis.

I en chat-gruppe med meg og søskenbarna mine tilbudte hun seg å overføre Bate-medlemskapet sitt til én av oss. Flaks for meg så var jeg førstemann til å takke ja, smiler Hasse.

Lyspære
Overføring av medlemskap
  • Du kan overføre medlemskap til familiemedlem, ektefelle eller samboer
  • Mange eldre med lang ansiennitet velger å gi medlemskapet til yngre. De stiller da sterkere når de melder forkjøpsrett
  • Den som overtar medlemskapet får ikke lenger ansiennitet enn sin egen alder
  • Dersom du bor i en Bate-bolig kan du ikke overføre medlemskap
  • Overføringen er gratis

Hasses mormor hadde hele 34 års lang fartstid i Bate. Regelen sier at du ikke kan få mer ansiennitet enn alderen din når noen overfører medlemskap til deg. 21 års ansiennitet (alderen til Hasse) var allikevel nok til å vinne forkjøpsrett-runden.

Har blitt godt kjent med medlemsfordelene

– I og med at vi hadde meldt forkjøpsrett, deltok vi ikke i budrunden. Da den var ferdig, ringte Bate og fortalte at vi var først i forkjøpsrettkøen. De spurte om vi ville kjøpe leiligheten for summen selger hadde akseptert, og vi sa ja med en gang!

– Vi har blitt veldig godt kjent med fordelene som Bate-medlem, på veldig kort tid. Mormor har skrytt mye av bonus- og rabattavtalene som følger med medlemskapet. Vi kommer nok til å benytte oss av disse i forbindelse med oppussingen vår, avslutter de smørblide førstegangskjøperne. ­­­­­­­

Graf - overføring av medlemskap
Flere får øynene opp for at man kan overføre Bate-medlemskapet til noen som trenger det mer enn en selv.