Varmepumpe i bed

Varmepumper i borettslag og sameier: Dette bør styret vite

Hva kan styret kreve av beboere som vil montere varmepumper på boliger i borettslag og sameier? Advokaten fra Bate gir deg råd om retningslinjer og behandling av søknader.

Tekst: Anette Gausland, Advokaten fra Bate
Publisert: 27.11.2022

Høyere strømpriser og økt fokus på bærekraftige løsninger gjør at stadig flere å investere i varmepumper.

Det kommer derimot ikke uten utfordringer for borettslag og sameier, hvor installasjonen også påvirker naboene. I denne artikkelen vil vi fortelle hvordan styret kan håndtere bruk av varmepumper på best mulig måte.

Anette Gausland
Annette Gausland er advokat i Bate. Hun gir styret råd til hva dere må tenke på når beboere ønsker å montere varmepumper.

Boligeier må ha samtykke

Når en varmepumpe blir montert, betyr det at det blir gjort et inngrep på sameiets eller borettslagets fasade/fellesareal. Boligeierne må derfor ha samtykke fra styret eller årsmøtet/generalforsamlingen før montering.

Lag retningslinjer for montering av varmepumpe

Styret bør fastsette retningslinjer for montering av varmepumper. Disse bør si noe om:

  • Plassering av varmepumpens utvendige del, både av hensyn til estetikk, sikkerhet og støy for naboer.
  • At varmepumpen skal installeres av fagfolk – og gjerne av en leverandør som er f-gass-sertifisert og -godkjent.
  • At det velges en modell som gir minst mulig støy.
  • Hvordan kondensvann skal avledes, slik at det ikke er til skade eller bry for andre.
  • Om det skal bygges et varmepumpehus over utedelen, og hvordan det eventuelt skal se ut.
  • At boligeieren tar alle kostnader forbundet med montering og vedlikehold av varmepumpen. Det gjelder også dersom varmepumpen må midlertidig fjernes i forbindelse med rehabilitering i borettslaget/sameiet.
  • At boligeieren må ta kostnaden for å rette eventuelle skader eller merker på fasaden dersom varmepumpen blir tatt ned.
Varmepumper utenfor rekkehus
Vi anbefaler styret å lage retningslinjer for varmepumper i borettslag og sameier.

Innfør retningslinjene på årsmøtet

Er det grunn til å tro at flere boligeiere ønsker å installere varmepumpe, anbefaler vi at dere formaliserer retningslinjene gjennom å lage en sak til neste årsmøte/generalforsamling.

Her kan dere samle søknader dere har mottatt så langt, og få et prinsippvedtak på at varmepumper er tillatt, samt hvilke vilkår som skal gjelde. Legg da et forslag til retningslinjer med i årsmøtet-saken. Bruk gjerne listen over som et utgangspunkt.

Spesifiser vedlikeholdsansvar

Vi råder dere også til å sørge for at vedlikeholdsansvaret for varmepumpene blir fastsatt i vedtektene. Det er nemlig bare når det er slått fast i vedtektene at eierne er ansvarlig for vedlikehold av egenoppførte installasjoner på fellesareal, at både eksisterende og framtidige eiere faktisk overtar ansvaret.

For å endre vedtektene, må dere lage en egen sak på dette og få minst to tredjedelers flertall i årsmøtet/generalforsamlingen.

Lyspære
Sjekke pris på forretningsførsel?

Bate er blant landets største forretningsførere for borettslag og sameier. Vi bistår med alt styret trenger hjelp til, fra beboertvister og regelverk til vedlikehold og årsmøter.

Sjekk pris på forretningsførsel

Spesialtilbud:

Bate-kunder får 15 timer gratis advokathjelp* – hvert år! Kanskje kan timene brukes til noe varmepumperealtert?

*Tilbudet gjelder for Bate-kunder som er forsikret av IF.

Søknaden til styret

Når vilkårene er på plass, må boligeierne likevel sende en søknad til styret?

Ja – det er vår anbefaling. Så lenge vilkårene er innfridd, vet eieren at søknaden vil bli godkjent. Samtidig beholder styret kontroll med at vilkårene faktisk følges. Det er mye enklere, både for styret og eierne, at eventuelle mangler ved søknaden blir rettet opp før varmepumpen monteres.

Innvendig varmepumoe
Varmepumper er en energivennlig løsning, men beboere i borettslag og sameier må søke om lov før de monterer.

Hvordan søknadsprosessen skal være, er opp til dere. Har dere mulighet for å lage og dele et eget søknadsskjema for montering av varmepumpe, kan det være lurt for å sikre at dere får inn de samme opplysningene fra alle. Søknaden bør være skriftlig.

Søknad til kommunen

I tilfeller der det installeres flere varmepumper som fører til en vesentlig fasadeendring, så kan det være pliktig å søke til kommunen. Det samme gjelder hvis monteringen skjer på et verneverdig bygg. Sjekk dette med kommunen du bor i.

Felles innkjøp?

Hvis svært mange eller alle eierne ønsker varmepumpe, kan det være fornuftig at styret står for et samlet innkjøp. Det kan gi gunstigere innkjøpspris, og gir dere mulighet for å samkjøre drift og vedlikehold på varmepumpene. Styret bør da samtidig sørge for koordinert montering.

Det er viktig å være obs på at man ikke kan pålegge noen å få montert varmepumpe. Dere må derfor sørge for at kostnadene ikke blir fordelt over felleskostnadene, men fordelt på de eierne som har søkt om varmepumpe.

Hvis dere ønsker å gå videre med felles innkjøp, anbefaler vi at dere får et vedtak i årsmøtet/generalforsamlingen som angir fordelingen av kostnadene ved styrets innkjøp.

Forskjell på blokk og rekkehus?

I borettslag og sameier er regelverket det samme, uavhengig om det søkes om montering på blokk eller rekkehus.

Sett fra et estetisk perspektiv kan det gjerne argumenteres for at montering på hus er mindre sjenerende enn varmepumper som plasseres på en blokkfasade. Dette er en skjønnsmessig vurdering som må gjøres av styret.

Lyspære
Oppsummering
  • Sørg for at boligeier har styrets eller årsmøtets samtykke før montering.
  • Lag retningslinjer for montering av varmepumpe.
  • Krev at montering utføres av sertifiserte fagfolk.
  • Avklar at boligeier dekker alle kostnader knyttet til montering, vedlikehold og eventuelle skader.
  • Formaliser retningslinjene på årsmøtet for bredere aksept og forankring.
  • Fastsett vedlikeholdsansvar i vedtektene med årsmøtevedtak.
  • Sørg for skriftlige søknader fra boligeiere for kontroll og dokumentasjon.
  • Vurder felles innkjøp for bedre priser og samkjøring.
  • Ta hensyn til estetiske vurderinger